‘Als je overstapt van energieleverancier krijg je de rekening vast achteraf’

In het kader van de spookverhalen: 

Door het overstappen van energieleverancier profiteer je van lage tarieven voor gas en stroom. Vaak krijg je aan het einde van het jaar ook nog de flinke welkomstkorting uitgekeerd. Toch zijn veel mensen nog bang dat ze achteraf, aan het einde van het contractjaar, opeens (veel) moeten bijbetalen. Wij leggen graag uit hoe het zit.

Vaste, lage tarieven

We gaan er even vanuit dat je een energievergelijking maakt via onze website. De leveringstarieven die in het aanbod staan, betaal je daadwerkelijk aan de energieleverancier op het moment dat je contract ingaat. Bovendien, als je bijvoorbeeld een éénjarig contract hebt afgesloten met vaste tarieven, ben je ervan verzekerd dat je deze tarieven een jaar lang hebt. Ze staan namelijk vast en wijzigen niet tussendoor zoals dat wel bij variabele tarieven kan gebeuren.

Als je overstapt naar een contract met lage, vaste tarieven moet je wél rekening houden met het energieverbruik waarop jouw termijnbedrag (het bedrag dat je per maand betaalt) is bepaald.


Hoe werkt de jaarafrekening?

Om de goedkoopste energieleverancier voor jouw situatie te vinden vul je in onze energievergelijker jouw jaarverbruik in. Deze staat op je jaarrekening. Als je dit niet hebt kun je een schatting gebruiken.

LET OP:
Je nieuwe energieleverancier bepaalt het definitieve termijnbedrag door het historisch verbruik in jouw woning van de afgelopen drie jaar.

Stel dat dit 3.000 kWh en 1.500 m3 is. Op basis van deze gegevens betaal je dan bijvoorbeeld €130,- per maand.

In werkelijkheid blijkt dat je verbruik dit jaar 3.500 kWh stroom en 1.800 m3 gas is.
(Die nieuwe airconditioning en jacuzzi gebruiken toch meer stroom dan gedacht.)

Je termijnbedrag had voor dit verbruik eigenlijk €155,- moeten zijn. Elke maand heb je €25,- te weinig betaald. Dan moet je dus aan het einde nog €300,- (25 x 12 maanden) bijbetalen.

Andersom kan natuurlijk ook. Je bent beter op je energie gaan letten of er zijn kinderen het huis uit. Je nieuwe verbruik ligt dan lager dan de afgelopen drie jaar. De kans is groot dat je in zo’n geval geld terug krijgt.


Hoe werkt de cashback?

Bij veel contracten die via ons aangeboden worden, zit een cashback of welkomstkorting (dat is hetzelfde). Dit is een bedrag dat je aan het einde van de looptijd van je energiecontract ontvangt. Of het wordt verrekend met je daadwerkelijke energiekosten.

Neem het eerdere voorbeeld. Stel dat je bij dat contract €200,- cashback krijgt.

Als je daadwerkelijke verbruik hetzelfde is als inschatting van de energieleverancier, dan ontvang je aan het einde van het jaar €200,-.

Maar heb je dit jaar veel meer verbruikt en moet je nog €300,- bij betalen? Dan wordt dit verrekend met je cashback. Je moet dan nog €100,- (€300,- extra verbruik – €200,- cashback) bijbetalen.


Niks nieuws onder de zon

Bovenstaande rekensom wordt elk jaar bij elke energieleverancier gemaakt. Hoeveel heb je elke maand betaald, hoeveel heb je daadwerkelijk verbruikt en komt dat overeen?

Kies je ervoor om klant te blijven bij dezelfde energieleverancier, dan wordt aan de hand hiervan een nieuw termijnbedrag bepaald. Maar als je verstandig bent stap je over naar een andere energieleverancier. Het voordeel daarvan is dat je opnieuw profiteert van lage tarieven én een mooie welkomstkorting.

Op je jaarafrekeningen van de afgelopen jaren kun je zien wat je hebt verbruikt door de jaren heen. Als je hier een goed beeld van hebt is er dus niets aan de hand en hoef je niet bang te zijn voor verrassingen achteraf.

Maak een vergelijking en zie direct wat jij bespaart!

Reageer