overstappen.jpg

Overstappen energieleverancier: 8 feiten en fabels op een rij

Overstappen naar een andere energieleverancier wordt door veel consumenten nog altijd als ‘gedoe’ ervaren. In deze blog zetten we 8 feiten en fabels voor je op ’n rij.

1. Overstappen is gedoe

 Fabel   Een nieuwe energieleverancier kiezen hoeft helemaal niet lang te duren. Als je jouw voorkeuren helder voor ogen hebt, dan heb je het meestal zo geregeld. Natuurlijk is het wel meer werk dan blijven hangen bij je huidige energieleverancier, maar het levert je ook wat op. Kijk maar eens bij het volgende punt!

2. Met een overstap kun je besparen

 Feit   Als je nog nooit ben overgestapt, dan kan overstappen je een flinke besparing opleveren. Stap je het jaar daarna weer over, dan bespaar je misschien niet zoveel als de eerste keer dat je overstapte van  energiecontract. Het verschil tussen het ene goedkope contract en het andere is immers niet zo groot. Maar let op: stap je na een jaar niet opnieuw over, dan val je terug in het zogenaamde ‘modelcontract’. Dit is het standaardcontract van je leverancier, waarin de variabele tarieven worden gehanteerd. Deze liggen altijd een stuk hoger dan de tarieven van een 1-jarig actiecontract. Stap je dus niet opnieuw over, dan ga je ineens weer meer betalen.

3. Als ik overstap, dan loop ik het risico om afgesloten te worden van energie

 Fabel   Overstappen is niets anders dan een administratieve handeling. Er verandert alleen iets op papier. Je loopt dus geen risico dat je wordt afgesloten van stroom en gas.

4. De kans bestaat dat mijn overstap niet in één keer goed gaat

 Feit   Daar zijn we heel eerlijk over; ook simpele administratieve handelingen gaan soms mis. Gelukkig gebeurt dit in maar heel weinig gevallen. De kans bestaat dus dat je misschien een keer moet nabellen naar je energieleverancier om de puntjes op de i te zetten. Loop je ergens tegenaan? Neem dan contact op met een van onze energie-experts.

5. Een gadget als welkomstcadeau is een goede deal

 Fabel   De ervaring leert dat je een ‘gratis’ gadget dubbel en dwars terugbetaalt. De jaarprijzen van dergelijke energiecontracten liggen meestal een paar honderd euro hoger dan die van de goedkoopste contracten. Bovendien zit je vaak meerdere jaren vast aan het energiecontract, waardoor je de voordelen van jaarlijks overstappen misloopt.

6. Een meerjarig contract is altijd goedkoper dan een 1-jarig contract

  Fabel    Helaas kunnen we niet in de toekomst kijken. Het valt dus lastig te voorspellen hoe het over een jaar staat met de energieprijzen. Maar in onze vergelijker zijn 1-jarige contracten vaak voordeliger dan meerjarige contracten. Meerjarige contracten zijn namelijk een risico voor de energieleverancier. Om dit risico af te vangen, zijn de energietarieven vaak een stukje hoger dan bij 1-jarige energiecontracten.

7. Ik kan beter overstappen dan kiezen voor klantkorting bij mijn huidige leverancier

 Feit   Ondanks dat energieleveranciers de laatste tijd steeds meer de nadruk leggen op het behoud van klanten, wordt er nog altijd veel meer geld besteed aan het binnenhalen van nieuwe klanten. Nieuwe klanten profiteren daardoor van veel lagere energietarieven en hogere cashbackkortingen dan bestaande klanten.

8. Als ik overstap, dan moet ik altijd een opzegvergoeding betalen

  Fabel    Dit is afhankelijk van de einddatum van je huidige energiecontract. Ligt die datum te ver in de toekomst, dan kan het zijn dat je huidige energieleverancier je een opzegvergoeding in rekening brengt. De beste tijd om over te stappen is 8 weken voor het einde van je contract. Dan kun je naar iedere leverancier kosteloos overstappen.

Ga snel energie vergelijken en kijk wat jij kunt besparen.

Energie vergelijken

Dit artikel is eerder verschenen op 4 april 2015, maar is herschreven op 14 augustus 2019.

1 reactie

Jack Schoonbrood - 27 mei 2015 Reageer

Overstappen kost meer dan een kwartier. Als je het goed doet kost het enkele uren. Meerdere leveranciers vergelijken, met je persoonlijke excel sheet. Ook meedoen bij vereniging eigen huis. Keuze maken. Afrekening controleren (meterstanden, tarief, voorschotten). Nieuw voorschot instellen e.d.

Reageer