150527-Feiten-en-fabels-over-overstappen.png

Overstappen: 10 feiten en fabels op een rij

Overstappen naar een andere energieleverancier wordt door veel consumenten nog altijd als ‘gedoe’ ervaren. Er doen dan ook nogal wat vooroordelen over overstappen de ronde. In dit blog zetten we tien feiten en fabels voor je op ’n rij.

1. Overstappen is gedoe

 Fabel   Een nieuwe energieleverancier kiezen hoeft helemaal niet lang te duren. Als je je voorkeuren helder voor ogen hebt, dan is een overstap meestal binnen een kwartier geregeld. Natuurlijk is het wel meer werk dan blijven hangen bij je huidige energieleverancier, maar het levert je ook wat op. Kijk maar eens bij het volgende punt!

2. Overstappen levert veel geld op

 Feit   Als je nog nooit bent overgestapt, dan kan overstappen je een besparing opleveren van enkele honderden euro’s. Stap je het jaar daarna direct weer over, dan zal je besparing iets minder groot zijn. Het verschil tussen het ene goedkope contract en het andere is immers niet zo groot. Maar let op: stap je na een jaar niet opnieuw over, dan val je terug in het zogenaamde ‘modelcontract’. Dit is het standaardcontract van je leverancier, waarin dus ook de standaardtarieven worden gehanteerd. Deze liggen altijd een stuk hoger dan de tarieven in een 1-jarig actiecontract. Stap je dus niet opnieuw over, dan ga je ineens weer meer betalen.

3. Als ik overstap, dan loop ik het risico om afgesloten te worden van energie

 Fabel   Overstappen is niets anders dan een administratieve handeling. Er verandert alleen iets op papier. Je loopt dus geen risico dat je wordt afgesloten van stroom en gas.

4. De kans bestaat dat mijn overstap niet in één keer goed gaat.

 Feit   Daar zijn we heel eerlijk over: ook simpele administratieve handelingen gaan soms mis. De kans bestaat dus dat je misschien een keer moet nabellen met je energieleverancier om de puntjes op de i te zetten. Gelukkig gebeurt dit in maar heel weinig gevallen. Benieuwd hoe andere klanten hun overstap ervaren? Kijk eens bij de reviews op onze site.

5. Een gadget als welkomstcadeau is een goede deal

 Fabel   De ervaring leert dat je een ‘gratis’ gadget dubbel en dwars terugbetaalt. De jaarprijzen van dergelijke energiecontracten ligt meestal een paar honderd euro hoger dan die van de goedkoopste contracten. Bovendien zit je vaak meerdere jaren vast aan het energiecontract, waardoor je de voordelen van jaarlijks overstappen misloopt. Bekijk onze analyse van Oxxio InControl maar eens! Verspreid over drie jaar betaal je bij Oxxio InControl maar liefst €865 euro teveel voor je energie & iPad!

6. Een meerjarig contract is goedkoper dan een 1-jarig contract

  ?    Helaas kunnen we niet in de toekomst kijken. Het valt dus lastig te voorspellen hoe het over een jaar staat met de energieprijzen. Maar wat we wél zeker weten is dat 1-jarige contracten tot nu toe altijd goedkoper zijn geweest dan meerjarige contracten. Meerjarige contracten zijn namelijk een risico voor de energieleverancier. Om dit risico af te vangen, zijn de energietarieven vaak een stukje hoger dan bij 1-jarige energiecontracten.

7. Ik kan beter overstappen dan kiezen voor klantkorting bij mijn huidige leverancier

 Feit   Ondanks dat energieleveranciers de laatste tijd steeds meer de nadruk leggen op het behoud van klanten, wordt er nog altijd veel meer geld besteed aan het binnenhalen van nieuwe klanten. Nieuwe klanten profiteren daardoor van veel lagere energietarieven en hogere kortingen dan bestaande klanten. Een goed voorbeeld hiervan is Nuon Blijven Loont, dat maar liefst €200 tot €300 duurder is dan overstappen.

8. Als ik overstap, dan moet ik een opzegvergoeding betalen

  ?    Dat ligt namelijk aan de einddatum van je huidige energiecontract. Ligt die datum te ver in de toekomst, dan kan het zien dat je huidige energieleverancier je een opzegboete in rekening brengt. De beste tijd om over te stappen (het ideale ‘switchvenster‘) is tussen zes en vier weken voor het einde van je contract.

9. Energieveilingen leveren goedkopere contracten op dan op vergelijkingssites

  ?    Dit verschilt per energieveiling. Soms ben je inderdaad voordeliger uit, maar onze ervaring leert dat energieveilingen vaak duurdere contracten opleveren dan wanneer je zelf energieprijzen vergelijkt. Vul dus altijd even onze energievergelijker in om te checken wat het goedkoopst is!

10. Alleen door jaarlijks over te stappen blijf ik profiteren van lage prijzen

 Feit   Ben je overgestapt naar een 1-jarig energiecontract? Dan zal je na afloop van dat contract terugvallen in het standaard modelcontract van je energieleverancier. Modelcontracten zijn altijd vele malen duurder dan actiecontracten! Wij raden je daarom aan om ieder jaar over te stappen, zodat je jaar op jaar blijft profiteren van de laagste energietarieven. Bovendien wordt overstappen steeds simpeler naarmate je het vaker doet. Een kwartiertje werk kan je zo weer een paar honderd euro opleveren! Dat wil jij toch ook?

Energie vergelijken

1 reactie

Jack Schoonbrood - 27 mei 2015 Reageer

Overstappen kost meer dan een kwartier. Als je het goed doet kost het enkele uren. Meerdere leveranciers vergelijken, met je persoonlijke excel sheet. Ook meedoen bij vereniging eigen huis. Keuze maken. Afrekening controleren (meterstanden, tarief, voorschotten). Nieuw voorschot instellen e.d.

Reageer