141205-Opzegvergoeding.png

Opzegvergoeding bij energiecontract opzeggen: hoe werkt het?

Sommige energieleveranciers vragen een opzegvergoeding als je vroegtijdig overstapt. Gelukkig houden de meeste energiemaatschappijen wel rekening met de einddatum van je energiecontract, mits je deze bij overstap zelf aangeeft. In dit blog leggen we precies uit wat een opzegvergoeding is.

Wanneer opzegvergoeding betalen?

Een energiecontract kan een vaste looptijd hebben (bijvoorbeeld 1 of 3 jaar), of voor onbepaalde tijd afgesloten zijn. Als je een energiecontract voor onbepaalde tijd hebt, dan kan je altijd kosteloos overstappen.

Heb je een contract met een vaste looptijd, dan kan je dit op drie momenten opzeggen:

  1. Ná de einddatum van je energiecontract. Je energiecontract mag na de einddatum stilzwijgend verlengd worden, maar moet dan wel omgezet worden naar een contract voor onbepaalde tijd. Zo’n contract is altijd kosteloos opzegbaar, maar je moet wel de wettelijke opzegtermijn van 30 dagen in acht nemen.
  2. Op de einddatum van je energiecontract. Je hoeft geen opzegvergoeding te betalen, maar let wel op dat je minimaal 30 dagen voor de einddatum bij je energieleverancier aan moet geven dat je je energiecontract wil opzeggen.
  3. Vóór de einddatum van je energiecontract. De kans bestaat dat je een opzegvergoeding moet betalen.

Hoogte opzegvergoeding

In de algemene voorwaarden van de energieleverancier en/of in je energiecontract staat in welke gevallen je een opzegvergoeding moet betalen en wat de hoogte hiervan is. De opzegvergoeding is wel aan een maximum verbonden, vastgesteld door de Autoriteit Consument & Markt. De maximale hoogte van de opzegvergoeding zie je terug in deze tabel:

Resterende looptijd Maximale opzegvergoeding
1,5 jaar €50 voor stroom + €50 voor gas
1,5 tot 2 jaar €75 voor stroom + €75 voor gas
2 tot 2,5 jaar €100 voor stroom + €100 voor gas
meer dan 2,5 jaar €125 voor stroom + €125 voor gas

 

Heb je een welkomstkorting of een welkomstcadeau gekregen? Dan kan het zijn dat je deze korting of de waarde van het cadeau moet terugbetalen als je je energiecontract voortijdig opzegt, tot een maximum van €100. Of je de korting moet terugbetalen kun je terugvinden in de contractvoorwaarden.

Je energieleverancier mag tot zes weken nadat je hebt opgezegd om een opzegvergoeding vragen. Brengt het energiebedrijf de opzegvergoeding later dan deze zes weken in rekening? Dan hoef je de opzegvergoeding niet te betalen, maar dit moet je dan wel aan je energieleverancier doorgeven.

Contract Einde Register (CER)

Er is een centrale databank van alle lopende energiecontracten voor gas en elektriciteit van kleinverbruikers. Dit heet het Contract Einde Register, kortweg CER. De meeste energieleveranciers hadden toegang tot dit register. Echter, sinds januari 2020 niet meer. Daarom vragen wij tegenwoordig om de einddatum van je energiecontract, zodat je nieuwe energieleverancier hier rekening mee kan houden.

In het CER werden per energiecontract de volgende zaken weergegeven:

  • Bij welke energieleverancier het contract is afgesloten
  • Wat de einddatum van het contract is
  • Of het contract is opgezegd

Het switchvenster

Energieleveranciers nemen een ‘switchvenster’ in acht. Stel, je contract loopt over vijf maanden af. Er zijn twee opties:

  • Als je nieuwe energieleverancier een switchvenster van meer dan vijf maanden in acht neemt, zal je nieuwe energiecontract pas ingaan als je oude energiecontract afloopt. Je oude en je nieuwe energiecontract sluiten dan dus naadloos op elkaar aan.
  • Als je nieuwe energieleverancier een switchvenster van minder dan vijf maanden in acht neemt, zal je overstap per direct in gang gezet worden. Omdat de einddatum van je oude energiecontract nog niet is bereikt, moet je waarschijnlijk een opzegvergoeding betalen.

Als je gaat overstappen, dan doe je dit doorgaans het liefst zes tot acht weken voor het einde van je huidige energiecontract. Zo voorkom je een opzegvergoeding, en loop je de minste kans om voor een gedeelte van je contract vast te zitten een variabele tarieven.

Overstappen = besparen!

Wij raden je aan om je energiecontract en de bijbehorende voorwaarden goed door te nemen. Ook is het verstandig om de einddatum van je energiecontract te noteren en zes tot acht weken voor deze datum over te stappen, zodat de kans klein is dat je een opzegvergoeding moet betalen. En vergeet niet: vul jaarlijks onze energievergelijker in, want overstappen is besparen!

Energie vergelijken

3 comments

jose vellinga - 8 december 2014 Reageer

Mijn energie leverancier heeft vroegtijdig het contract beeindigd.Nu moeten we toch de opzegvergoeding betalen .Hoe zit dit?

Michelle - 8 december 2014 Reageer

Dag Jose,

Ik weet niet precies hoe het zit als de energieleverancier het contract vroegtijdig beëindigt. Het beste kun je daarvoor contact opnemen met je energieleverancier.

Lost de energieleverancier het probleem met de opzegvergoeding niet goed op? Leg het geschil dan voor aan de Geschillencommissie. Veel succes!

Hartelijke groet,

Michelle
Content Marketeer bij Energieleveranciers.nl

Petra - 5 oktober 2017 Reageer

Ik ben overgestapt naar een andere energieleverancier. Nu moet ik van mijn oude energieleverancier de opzegvergoeding die hij destijds heeft vergoed ook terug betalen. Dit staat in het contract, maar mijn vraag is of dit wettelijk gezien mag, daar de opzegvergoeding zo dus, via een omweg, meer is dan het wettelijk vastgelegde. Let op! Het gaat hier niet over een korting die terug betaald moet worden of een vergoeding van een geleverd product, ze willen echt de betaald opzegvergoeding terug krijgen.

Reageer