De-opbrengst-van-zonnepanelen.png

Wat is de opbrengst van je zonnepanelen?

Er zijn nogal wat factoren die invloed hebben op hoeveel kilowattuur jouw zonnepanelen opwekken. Wist je bijvoorbeeld dat de zomer niet de beste periode is voor de opbrengst van jouw zonnepanelen? Dit heeft te maken met de temperatuur.

De lente is ideaal voor zonne-energie. Mei en juni hebben veel zonuren en de temperatuur is niet te hoog. In onderstaande grafiek zie je wat zonnepanelen gemiddeld per maand opwekken. Verrassend?

 

De opwek van zonnepanelen door het jaar heen

 

Wil je deze grafiek beter begrijpen dan is het handig om meer te weten over in welke omstandigheden je zonnepanelen de meeste stroom opwekken. Daarvoor leggen we je eerst uit wat het vermogen is van zonnepanelen hoe je daarmee de opgewekte kWh’s uitrekent.

Het vermogen van zonnepanelen

Wat het vermogen is van een zonnepaneel drukken we uit in Wattpiek (Wp). Hoeveel een paneel aan zonnestroom opwekt drukken we uit in kilowattuur (kWh). Het vermogen test de producent bij een paneeltemperatuur van 25 graden en met zonnestralen die loodrecht op het paneel stralen (een instraling van 1.000 W/m2). Dit zijn de Standaard Test Condities (STC).

Als vuistregel houden we een vermogen van 250 Wp per zonnepaneel aan; in een uur tijd wordt er 0,25 kWh opgewekt onder de STC. Liggen die zonnepanelen eenmaal op je dak, dan veranderen die standaard condities. Het is bijvoorbeeld minder zonnig, of de zon schijnt niet loodrecht op de panelen. Daarom houden we rekening met een correctie door het vermogen te vermenigvuldigen met 0,9.

Dus een zonnepaneel met een vermogen van 250 Wp wekt 225 kWh per jaar op: 250 X 0,9 = 225.  Een gemiddeld huishouden verbruikt per jaar 3500 kWh stroom en zou dus 15 – 16 zonnepanelen nodig hebben om het energieverbruik te dekken (15 panelen X 225 kWh = 3375 kWh).

Waardoor de opbrengst van je zonnepanelen meer of minder is

De ideale condities in een laboratorium gelden meestal niet voor je zonnepanelen als ze op je dak liggen. Niets zo onvoorspelbaar als het weer toch? De stand van je zonnepanelen, de temperatuur… Het heeft allemaal invloed op het vermogen van je zonnepanelen.

Temperatuur: hoe warmer hoe beter?

Zijn zomerse temperaturen fantastisch voor je hoeveelheid opgewekte zonnestroom? Niet helemaal. Je zonnepanelen wekken minder op bij iedere graad dat het warmer wordt.

Zonnepanelen zijn ongeveer dertig graden warmer dan de buitentemperatuur. Is het buiten 25 graden dan is een zonnepaneel ongeveer 55 graden. Voor iedere graad dat de temperatuur van een paneel stijgt, daalt de opbrengst van stroom met 0,4 procent. Dus bij een lekker zomers temperatuurtje van 25 graden, waarbij je panelen 30 graden warmer zijn dan tijdens de test in het laboratorium, wekken je zonnepanelen 12 procent minder op. (0,4 X 30 = 12 procent).

De stand van je zonnepanelen

Niet voor niks willen veel mensen een tuin of een balkon op het zuiden; heerlijk de hele dag in het zonnetje kunnen zitten. Deze richting is ook de ideale positie voor je zonnepanelen. Zodra de panelen al iets meer op het oosten gericht zijn, neemt de opbrengst van zonnestroom af. Dit wil overigens niet zeggen dat het geen zin heeft om zonnepanelen te plaatsen als je dak niet op het zuiden gericht is.

Dan heb je ook nog te maken met de hellingshoek die aangeeft hoe schuin je dak is of hoe schuin de panelen op je dak liggen. Liggen je zonnepanelen op het zuiden dan is een hellingshoek van 20 tot 50 graden goed. Liggen je zonnepanelen op het oosten dan kun je het beste een hellingshoek van 10 of 20 graden aanhouden voor een zo hoog mogelijke opbrengst. In onderstaande tabel zie je de opbrengst van een zonnepaneel bij een bepaalde hellingshoek en in een bepaalde richting.

De opbrengst van zonnepanelen op basis van de ligging en hellingshoek

 

Hoe helder is de lucht?

Ook al schijnt de zon in de zomer, de lucht hoeft niet helder te zijn. Er kan waterdamp in de lucht zitten, of fijnstof. Het zonlicht reflecteert hierdoor en de instraling op je zonnepanelen vermindert waardoor je zonnepanelen minder opbrengen. Tja, hier doe je niks aan; de lucht is helder of niet.

De kwaliteit van je zonnepanelen

Zoals ieder technisch product werken zonnepanelen na verloop van tijd minder goed. Aan het einde van hun 25-jarige levensduur wekken zonnepanelen van A-merken nog 80% op in vergelijking met hun beginjaren. Zorg er dus voor dat je kwalitatief goede zonnepanelen aanschaft.

Soms is ook onderhoud nodig. Denk aan een jaarlijkse schoonmaakbeurt. Ook al zit er een speciaal laagje over de panelen waardoor regenwater het vuil wegspoelt, er blijft altijd nog wat vuil achter waardoor de zonnepanelen minder zonlicht absorberen. Dus haal er jaarlijks een spons over voor een goed resultaat. Je kunt zelf het dak opklimmen of dit laten doen.

Ook speelt de omvormer een rol in de opbrengst van je zonnepanelen. Een omvormer zet de opgewekte stroom om in de juiste vorm van stroom zodat het voor ons bruikbaar is. In het 25-jarige bestaan van je zonnepanelen moet de omvormer sowieso een keer vervangen worden aangezien ze gemiddeld 10 tot 15 jaar meegaan. Let ook op waar de omvormer geplaatst wordt. Volop in de zon is niet handig, omdat de temperatuur van de elektronica in de omvormer heet kan worden.

groene stroom

Zolang je nog niet compleet zelfvoorzienend op stroomgebied bent, heb je een energiecontract nodig. Steeds meer energieleveranciers bieden groene stroom aan. Voor een duidelijk overzicht van het aanbod is een energievergelijker handig. Wanneer je tijdens het vergelijken in de filter aangeeft dat je alleen interesse hebt in energieleveranciers met duurzame energie, dan zie je direct de goedkoopste energieleverancier met groene stroom.

Energie vergelijken

Reageer