150413-Ontwikkeling-energieprijzen.png

De ontwikkeling van de energieprijzen

Bewust omgaan met energie en ieder jaar overstappen zorgen ervoor dat je niet teveel betaalt voor energie. Maar hoe zit het eigenlijk met de energieprijzen door de jaren heen? Is onze energierekening nu hoger dan enkele jaren geleden en zo ja, hoe komt dat?

Verdeling kostenposten op je energierekening

Je energierekening bestaat grofweg uit drie onderdelen: kosten voor gas en stroom, netbeheerkosten en belastingen. Misschien had je dit niet verwacht, maar meer dan de helft van je energierekening bestaat uit vaste kostenposten (netbeheer en belastingen). Slechts 45 procent van je energiekosten wordt bepaald door de leveringskosten van energie en gas (uitgaande van de energierekening van een gemiddeld huishouden*).

Verdeling energierekening
Peildatum: april 2015

Ontwikkeling energieprijzen

De leveringskosten worden bepaald door hoeveel gas en stroom je verbruikt. De gasprijzen bepalen het grootste deel van de leveringskosten, omdat gas een stuk duurder is dan stroom. De leveringskosten zijn de laatste jaren fors gestegen, onder andere door de steeds hogere brandstofprijzen. De vraag naar energie neemt namelijk steeds verder toe dankzij groeiende economieën als China en India, maar ook het onzekere politieke klimaat in producerende landen heeft invloed op de energieprijzen. Een gemiddeld huishouden* is sinds 2007 rond de €100 meer gaan betalen voor de levering van gas en stroom.

Andere kostenposten op je energierekening

Je energierekening bestaat zoals gezegd niet alleen uit de kosten voor de levering van gas en elektriciteit (het deel van de energierekening waar je wél op kan besparen), maar ook uit kosten waar je als consument zelf geen invloed op hebt.

Netwerkkosten

Netwerkkosten bepalen ongeveer een derde van de energierekening en worden jaarlijks vastgesteld door de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Netwerkkosten zijn kosten die je energieleverancier bij je int voor het gebruik en onderhoud van het gas- en elektriciteitsnetwerk en de aansluiting van je woning op het net. Je energieleverancier verrekent dit vervolgens weer met de netbeheerder. Er zijn diverse regionale netbeheerders, die allemaal andere kosten in rekening brengen.

Energiebelasting

De energiebelasting is een heffing die je betaalt over elke kWh of m3 gas die je verbruikt. De tarieven voor de energiebelasting zijn de afgelopen jaren steeds verder gestegen. Een gemiddeld huishouden* betaalde in 2008 ongeveer €540 aan energiebelasting, terwijl dit in 2015 op zo’n €760 ligt. Dat scheelt dus ongeveer €220 op jaarbasis!

Energiebelasting ontwikkeling

Opslag duurzame energie (ODE)

Sinds 1 januari 2013 betaal je naast de energiebelasting ook de heffing ‘opslag duurzame energie’. Deze heffing is ingevoerd om de investering in duurzame energie te stimuleren. Een gemiddeld huishouden* betaalde in 2013 ongeveer €8 voor ODE, maar in 2015 is dit al opgelopen naar meer dan €25.

Opslag duurzame energie ontwikkeling

Heffingskorting

Een deel van je energieverbruik is echter onbelast. Deze belastingvermindering wordt de heffingskorting genoemd en bedraagt in 2015 €377,33. In 2008 was dit nog €236,81. Door de jaren heen heb je dus steeds meer korting gekregen van de overheid op je energieverbruik, maar het effect hiervan op je energierekening wordt teniet gedaan door de stijging van de energiebelasting en opslag duurzame energie.

Kortom: we zijn meer gaan betalen voor energie

Door de jaren heen zijn niet alleen de energieprijzen gestegen, maar ook de vaste onderdelen van de energierekening, zoals belasting en opslag duurzame energie. Daardoor ligt de prijs van een energiecontract voor een gemiddeld huishouden* in 2015 zo’n €300 hoger dan een jaar of acht geleden.

Loont overstappen nog wel?

Ondanks dat de kosten door de jaren heen flink zijn gestegen, is het nog altijd aan te raden ieder jaar weer over te stappen. Niets doen kost je poen, want met overstappen kan je al snel tot wel €300 besparen op je energierekening! Klik op onderstaande button om direct een vergelijking te maken op basis van je eigen verbruik. Overstappen is met een paar minuten gepiept en je portemonnee zal je er heel dankbaar voor zijn!

Energie vergelijken

 

* Een gemiddeld huishouden heeft een verbruik van 3.500 kWh en 1.800 m3 gas per jaar.

Reageer