140929-Nuon-Blijven-Loont.png

Nuon Blijven Loont loont nauwelijks

Energieleverancier Nuon komt met iets nieuws: Blijven Loont, waarbij blijvende klanten beloond worden met een jaarlijks oplopende korting. Wij onderzochten Blijven Loont en concluderen dat die korting slechts een druppel op de gloeiende plaat is.

Waarom is Blijven Loont bedacht?

Nuon zet al langere tijd in op het behoud van bestaande klanten. Geen wonder, want met de komst van energievergelijkers en energiecollectieven zijn veel consumenten aan het overstappen geslagen. Daarom lanceerde Nuon eerder dit aar Nuon Exclusief, een programma waarbij klanten op basis van hun contractjaren konden besparen voor energiebesparende producten. Ondanks de komst van dit programma bleef Nuon horen dat klanten zich ondergewaardeerd voelden. “Veel klanten willen graag bij ons blijven maar willen ook dat wij iets voor hen doen; een waardering voor hun keuze voor Nuon. Dit bieden we nu”, aldus commercieel directeur Rolf van Woerkom. Zo ontstond Blijven Loont.

Hoe werkt Blijven Loont?

Bestaande klanten van Nuon kunnen nu kiezen voor het Blijven Loont-contract. Dit houdt in dat je direct 10% korting op stroom krijgt, en daarna elk jaar automatisch 5% korting extra. Nieuwe klanten krijgen in eerste instantie 5% korting op stroom. De uiteindelijke korting kan oplopen tot 25%.

Check hier een filmpje waarin uitgelegd wordt hoe Blijven Loont werkt:

Loont Blijven Loont ook daadwerkelijk?

“Bij Nuon klant blijven is met Blijven Loont aantrekkelijker dan regelmatig switchen”, claimt Nuon in het persbericht. Dit blijkt verre van waar te zijn. En daar zijn verschillende redenen voor:

1. Korting geldt alleen op stroom

De geboden korting geldt alleen op het leveringstarief van stroom. Dat betekent dus dat klanten géén korting krijgen op gas. Terwijl juist gasverbruik en ook overige kosten (zoals netwerkkosten en vastrecht) een relatief groot deel uitmaken van de energierekening. Een korting die kan oplopen tot wel 25% klinkt dus leuk, maar zet geen zoden aan de dijk als het om besparen gaat!

2. Contract met variabele tarieven

Blijven Loont is een energiecontract waarin variabele tarieven gelden. Dit houdt in dat Nuon het recht heeft om de gas- en stroomprijzen tweemaal per jaar te wijzigen, afhankelijk van de ontwikkelingen in de energiemarkt. Het kan dus voorkomen dat de tarieven gedurende de jaren naar boven worden bijgesteld, waardoor het voordeel van de korting tegen de eventuele tariefverhoging (deels) weggestreept kan worden.

3. De korting wordt niet hoger dan 25%

Een Blijven Loont-contract bestaat eigenlijk uit vijf delen, namelijk vijf jaar. De korting wordt ieder jaar op de jaarrekening verrekend. In het vijfde jaar wordt het maximale kortingspercentage van 25% bereikt. Blijf je nog langer klant bij Nuon, dan wordt de korting niet hoger dan deze 25%. De korting geldt zolang je klant blijft bij Nuon. Wil je het contract stoppen, dan vervalt de korting op stroom vanaf de laatste jaarrekening tot het moment van vertrek.

Blijven Loont is behoorlijk aan de prijs

Energieleveranciers.nl vergeleek Blijven Loont met het aanbod in onze energievergelijker. Het Blijven Loont-contract voor bestaande klanten (die dus 10% korting krijgen) met een gemiddeld energieverbruik (3.500 kWh en 1.800 m3 gas) in gasregio 4 is op jaarbasis maar liefst €250 duurder dan het goedkoopste contract op Energieleveranciers.nl! Nieuwe klanten (die in eerste instantie slechts 5% korting krijgen) zijn met Blijven Loont per jaar zelfs €264 duurder uit dan wanneer ze overstappen via Energieleveranciers.nl. Zelfs wanneer je 25% korting krijgt, is het prijsverschil op z’n minst aanzienlijk te noemen: €208.

KortingStroomtarief*Jaarprijs**Prijsverschil***
Nuon modelcontract0%€ 0,2266€ 2.070€ 279
Nuon Blijven Loont voor nieuwe klanten5%€ 0,2226€ 2.055€ 264
Nuon Blijven Loont voor bestaande klanten10%€ 0,2186€ 2.041€ 250
Nuon Blijven Loont voor bestaande klanten (na 1 jaar)15%€ 0,2146€ 2.028€ 237
Nuon Blijven Loont voor bestaande klanten (na 2 jaar)20%€ 0,2106€ 2.013€ 222
Nuon Blijven Loont voor bestaande klanten (na 3 jaar)25%€ 0,2066€ 1.999€ 208
Budget Energie 1 jaar vast€ 1.791


* Dit is inclusief 21% btw en energiebelastingen.
** De jaarkosten zijn gebaseerd op het energieverbruik van een gemiddeld huishouden (3.500 kWh en 1.800 m3 gas per jaar) in gasregio 4.
*** Bij het berekenen van het prijsverschil is het goedkoopste energiecontract op Energieleveranciers.nl als uitgangspunt genomen, voor genoemd verbruiksprofiel en in genoemde gasregio. Op peildatum 29 september 2014 was dit het 1-jarige actiecontract van Budget Energie met een jaarprijs van €1.791.

Conclusie: Blijven Loont niet

Nuon wil met Blijven Loont haar bestaande klanten (blijvend) aan zich binden. Ons onderzoek wijst echter uit dat je verre van goedkoop uit bent als je kiest voor Blijven Loont. Stap je over naar het goedkoopste contract op Energieleveranciers.nl, dan bespaar je in veel gevallen enkele honderden euro’s ten opzichte Blijven Loont. Van dat geld kan je heel veel leuke dingen doen!

Wil je weten welk contract het beste bij jou past? Kom dan energie vergelijken op Energieleveranciers.nl. Een overstap is binnen een paar minuten geregeld en zo weet je tenminste zeker dat je écht zo min mogelijk betaalt voor energie!

Energie vergelijken

13 comments

kiki - 7 oktober 2014 Reageer

Pas op met Nuon! Bij het telefonisch doorgeven van de meterstanden werd mij gevraagd of hij mij een korting mocht aanbieden omdat ik al zo lang klant ben. “Natuurlijk!” was mijn antwoord. De volgende dag lag er een nieuw contract in de bus met andere tarieven en een korting van nog geen euro per maand. Om het nieuwe contract ongedaan te maken moest ik een nummer bellen. Na een felle discussie kon het pas geregeld. Nu wachten op de bevestiging.

Jan Bulten - 11 oktober 2014 Reageer

Ben benieuwd naar reacties van anderen die een nieuw contract hebben afgesloten. Heb het vermoeden dat niet alles verteld wordt en uitgegaan wordt van andere tarieven.

Ronald A - 26 oktober 2014 Reageer

Een aanvulling en een correctie op dit artikel.

Nuon schrijft: “Blijven Loont bestaat uit Blijven Loont Stroom en Blijven Loont Gas. De korting op stroom ontvangen kan alleen als u beide producten van ons afneemt.” Blijven Loont Gas is onzin, want er is geen korting. Maar je moet wel gas afnemen om de korting op stroom te krijgen.

In de actievoorwaarden voor Blijven Loont staat: “De korting geldt niet voor belasting(en), vastrecht en kosten van netbeheer.” In het rekenvoorbeeld wordt uitgegaan van een stroomtarief inclusief BTW en energie belastingen van Eu 0,2266, maar zonder belastingen kost een Kwh maar Eu 0,0805. Zo blijft er van de berekende kortingen dus maar een derde over.

Michelle - 27 oktober 2014 Reageer

Beste Ronald,

Bedankt voor je aanvulling. Het is inderdaad op z’n minst opmerkelijk te noemen dat klanten met stadsverwarming (die dus geen gas verbruiken) geen gebruik kunnen maken van Nuon Blijven Loont.

Wat betreft ons rekenvoorbeeld: in de tabel staat het stroomtarief inclusief BTW en energiebelastingen vermeld, maar in het rekenvoorbeeld is de korting inderdaad alleen berekend over het kale stroomtarief – waar in de actievoorwaarden van Nuon Blijven Loont ook van uitgegaan wordt. Ter voorbeeld: het kale stroomtarief bij 5% korting is €0,0765 en bij 10% korting €0,0725. Het scheelt €0,004 per kWh per 5% korting, zoals in de tabel is terug te zien. Deze verschillen zijn natuurlijk minimaal. Zelfs de 25% korting is wat ons betreft dan ook een druppel op de gloeiende plaat.

Hartelijke groet,

Michelle
Content Marketeer bij Energieleveranciers.nl

René - 27 oktober 2014 Reageer

Waarom zou je bij een energie leverancier blijven die je kennelijk al die jaren 25% teveel heeft laten betalen?
Ja, met die 25% korting op je electriciteitskosten kom je niet in het gebied dat Nuon er geld bij hoeft te leggen, met andere woorden je betaald ieder jaar een klein beetje minder te veel..

Zelf ben ik na jaren vaste klant bij Nuon te zijn geweest nu overgestapt naar een andere leverancier. Dit scheelt mij ongeveer €400 per jaar. De aanleiding was dat Nuon vond dat ik een ander contract moest afsluiten voor mijn groene stroom. Zij vonden dat ze mijn contract voor onbepaalde tijd eenzijdig konden opzeggen en me te dwingen een ander contract aante gaan waarmee ik volgend jaar meer betalen of ik bleef hetzelfde betalen maar kreeg dan weer grijze stroom. Volgens Nuon vroegen hun klanten hierom (?)… En veranderde er eigenlijk niets. Dus als je opeens meer moet betalen of je krijgt een ander -goedkoper- product dan verandert er niets? Gelukkig kon ik ook zelf mijn contract eenzijdig opzeggen. Nuon, je weet het leuk te verwoorden maar ik trap er niet meer in.

Nienke - 4 december 2014 Reageer

Rene, ik dacht precies hetzelfde…. Al die jaren teveel betaald en waarom krijgen wij trouwe afnemers niet gelijk 25% korting? Ik vraag mij af naar welke leverancier jij dan over bent gestapt? €400,- is zeker de moeite waard!
Groeten Nienke

Hans - 28 oktober 2014 Reageer

Ja en er is nog wat.Dit z.g douceurtje geldt alleen als je ook over stapt op automatisch betalen. Dus discriminatie onder de trouwe ( ik 34 jaar !!) Nuon klanten, die elke maand trouw via acceptgiro de termijn factuur voldoen. Dus sigaar uit eigen doos. Woon Energie ( via de Woning cooperatie ) aanzienlijk goedkoper.

Sjaak - 8 november 2014 Reageer

Nuon blijven loont….het startaanbod is 10% korting. In vergelijkingen met mijn nog lopende contract is de korting voor elektriciteit 3,8% (hoog tarief) en 4,2% (laag tarief). En het gas is een beetje duurder (+0,1%).
Misleiding dus.

Jaap Schröder - 29 november 2014 Reageer

NUON blijven loont kon wel eens al een boemerang gaan werken. Net goed. Wij zijn 30 jaar klant bij NUON waarvan 18 jaar natuurstroom. We verdiepten ons in hun actie ‘blijven loont’. Eerste tegenvaller: de instapkorting van 10% heeft idd slechts betrekking op de post ‘kWh’ ofwel het scheelt circa 30 euro per jaar. Nou is dat al niet veel ‘beloning’ maar Natuurstroomklanten zijn er bovendien van uitgesloten. Gevolg is dat je je dan maar eens echt gaat orienteren. Laat je daarbij niet misleiden door het tabblad op ‘MIJN NUON’ met een alternatief op jou toegesneden alternatief aanbod door nuon: om te beginnen gaat dat uit van het lage energieverbruik dat iedere Nederlander afgelopen jaar had en bovendien ontbreken de posten ‘kosten leverantie netwerk’. Na correctie voor die vertekeningen blijkt pure-energie.nl (Raedthuys groep, gedeelde eerste plaats voor groene stroom volgens Consumentenbond) 50 euro per jaar goedkoper dan NUON: overstappen loont!

H Geurink - 10 december 2014 Reageer

al verschillende keren geprobeerd maar geen aandwoord,wij zijn zolang Nuon bestaat zijn wij klant geweest waarom geen korting per maand . Ik wordt vaak bestookt door andere leveranten, en ook zeer de moeite waart

Michelle - 11 december 2014 Reageer

Dag meneer Geurink,

Het is inderdaad jammer dat Nuon Blijven Loont niet direct geldt voor bestaande klanten. Zoals u heeft kunnen zien in onze vergelijking levert overstappen in veel gevallen een besparing op van enkele honderden euro’s. Mocht u advies willen m.b.t. overstappen, dan horen wij dat natuurlijk graag! U kunt ons bereiken op 088-1100800 of via contact@energieleveranciers.nl.

Hartelijke groet,

Michelle
Content Marketeer bij Energieleveranciers.nl

Piet - 22 december 2014 Reageer

Omdat ik stadsverwarming heb in Almere is het aanbod 20% korting op stroom. Tarief aanbod 0,21 kWh.
Mijn huidig contract is 0,23 kWh.
Lijkt me toch geen 20%.
Plus dat dan naar verluidt de tarieven gewijzigd kunnen worden…dan liever continu op 0,23

Piet - 22 december 2014 Reageer

Oeps, verkeerd geredeneerd! Het gaat volgens de voorwaarden om korting op jaarafrekening, maar dan niet op de belasting, terwijl dat de grootste post is, huidig bij mij 0,1166 kWh tegenover continu groenstroom 0,0709 kWh.
Plus de kans op een negatief uitpakkende variatie, zie actievoorwaarde 5 van het aanbod op de site bij stadsverwarming.

Reageer