150120-Forstrom.png

Nieuwe energieleverancier Forstrom: ‘Elke maand een kloppende rekening’

Nederland is weer een nieuwe energieleverancier rijker: Forstrom. Het speerpunt? Geen maandelijks voorschot, maar altijd afrekenen op basis van werkelijk verbruik.

‘Vaarwel, maandelijks voorschotbedrag’

De Nederlandse energiemarkt telt enkele tientallen energieleveranciers en daar kunnen we er sinds kort weer één aan toevoegen: Forstrom. Wat deze leverancier anders doet dan andere energiebedrijven, is dat er niet wordt gewerkt met een maandelijks voorschotbedrag. De reden? “Veel mensen zien hun jaarlijkse energierekening als een onbegrijpelijk gegeven, waarvan ze de moed om hem te controleren of er iets zinvols mee te doen al lang hebben opgegeven”, zo valt op de website lezen.

Daarom wil Forstrom klanten achteraf laten betalen voor de energie die ze die maand daadwerkelijk hebben verbruikt. Forstrom hoopt dat klanten daardoor een veel directere koppeling tussen verbruik en besparing gaan maken. Immers: regelmatig inzicht in je energieverbruik maakt het gemakkelijker om extra op te letten of je niet op energie kan besparen. Klanten van Forstrom kunnen gebruikmaken van de EnergieMonitor in MijnForstrom om hun energieverbruik te checken.

Slimme meter noodzakelijk

“De mensen die al een slimme meter hebben en eventueel zelf energie opwekken, vormen de doelgroep van Forstrom”, zegt Chris IJsbrandy, die Forstrom met Annemarie van Leeuwen opgericht heeft, in een interview met Energeia. Begin januari 2015 werd gestart met de landelijke uitrol van de slimme meter. In 2020 moeten alle Nederlandse huizen voorzien zijn van zo’n digitale energiemeter.

Maar juist de groep mensen die een slimme meter heeft, wordt volgens IJsbrandy niet optimaal bediend door de huidige energieleveranciers. Er is op dit moment namelijk maar één energieleverancier die een energiecontract aanbiedt waar klanten afgerekend worden op basis van werkelijk verbruik: EnergieFlex. “Met de slimme meter die kwartierwaarden voor stroom meet en uurwaarden voor gas kan dit perfect worden geregeld.”

Forstrom introduceert zichzelf in onderstaand filmpje:

Forstrom MaandVast en Forstrom SeizoenVast

Wil je klant worden bij Forstrom? Dan kan je kiezen uit twee energiecontracten: Forstrom MaandVast en Forstrom SeizoenVast. Bij MaandVast veranderen de prijzen iedere 1ste van de maand. Rond de 20ste van de maand worden de tarieven van de volgende maand bekendgemaakt. Bij SeizoenVast kies je voor energietarieven die gedurende een seizoen vast staan. De tarieven voor het volgende seizoen (in maart voor het zomerseizoen, in september voor het winterseizoen) worden ook rond de 20e van de maand bekend gemaakt. Beide contracten zijn overigens in een groene én een grijze variant beschikbaar.

Is Forstrom goedkoop?

Vooralsnog kan je op de website van Forstrom niet direct zien hoeveel je betaalt, maar moet je een persoonlijke offerte opvragen. Daarom hebben wij alvast voor je berekend hoe duur beide contracten zijn (peildatum 20 januari 2015). Wat een huishouden met een gemiddeld verbruik (3.500 kWh en 1.800 m3 gas per jaar) in gasregio 4 betaalt, zie je in onderstaande tabel terug. Geconcludeerd kan worden dat Forstrom vooralsnog niet de goedkoopste energiecontracten in de markt aanbiedt!

Energiecontract Type stroom/gas Jaarprijs Prijsverschil
NLE – Energieleveranciers.nl* GroenGroene stroom € 1.778
GroenGrijs gas
Greenchoice – Energieleveranciers.nl** GroenGroene stroom € 1.810 € 32
GroenGroen gas
Forstrom MaandVast GroenGrijze stroom € 1.983 € 205
GroenGrijs gas
Forstrom MaandVast GroenGroene stroom € 2.020 € 242
GroenGroen gas
Forstrom SeizoenVast GroenGrijze stroom € 2.113 € 335
GroenGrijs gas
Forstrom SeizoenVast GroenGroene stroom € 2.143 € 365
GroenGroen gas

* Dit energiecontract is het goedkoopste contract dat via Energieleveranciers.nl is af te sluiten op peildatum 20 januari 2015 voor genoemd energieverbruik in gasregio 4.
** Dit energiecontract is het goedkoopste contract met groene stroom en CO2-gecompenseerd gas dat via Energieleveranciers.nl is af te sluiten op peildatum 20 januari 2015 voor genoemd energieverbruik in gasregio 4.

Als je klant wordt bij Forstrom sluit je overigens een levercontract af met Qwint. Forstrom voert het contract ten behoeve van Qwint uit.

Maar… moeten we wel af van het voorschotbedrag?

Afrekenen op basis van werkelijk verbruik klinkt natuurlijk leuk en aardig. Maar het gevolg is ook dat je energierekening in een strenge winter op kan lopen tot enkele honderden euro’s, terwijl je in de zomermaanden bijna niets betaalt. Daarom wil Forstrom klanten via een apart product de mogelijkheid bieden om in warme tijden een spaarpotje bij te houden. Een soort voorschot dus, maar dan vrijwillig. Over de extra betaling wil Forstrom een rentevergoeding aanbieden.

Hoe gaat Forstrom om met zelf stroom opwekken en terugleveren?

Heb je zonnepanelen op je dak liggen? Dan kan het zijn dat je op zonnige dagen meer stroom opwekt dan verbruikt. Dit lever je terug aan het elektriciteitsnet. Teruglevering wordt bij Forstrom direct in de maandnota verwerkt. Forstrom zal daarbij per contractjaar voortschrijdend salderen, wat inhoudt dat je de energiebelasting bij teruglevering maandelijks terugkrijgt (voor zover hier levering tegenover staat).

Waar moet je nog meer op letten bij Forstrom?

Een energieleverancier die dingen ‘anders’ doet dan de gevestigde orde, werkt vaak ook met andere voorwaarden. Zo ook Forstrom. Hieronder zie je waar je op moet letten:

  • Forstrom rekent standaard een borg, die in de regel 12,5% van de verwachte jaarkosten bedraagt. Een huishouden met een gemiddeld verbruik moet dus eenmalig een borg van €250 tot €270 betalen. Het borgbedrag krijg je aan het einde van het contract terug, inclusief rentevergoeding (1,50%).
  • Als je nog geen slimme meter hebt, zal je die zelf moeten laten installeren door je netbeheerder. De kosten hiervoor bedragen ongeveer €70. Dit wordt niet door Forstrom vergoed.
  • Wek je meer stroom op dan je verbruikt? Dan krijg je een terugleververgoeding voor de teveel opgewekte stroom. Het saldeertarief bij teruglevering is doorgaans gelijk aan de actuele stroomprijs, inclusief belastingen en btw. Op peildatum 20 januari 2015 bedraagt de terugleververgoeding van Forstrom 8,3 cent per kWh.

Energie vergelijken en overstappen

Forstrom wil met het afrekenen op basis van werkelijk verbruik een doelgroep aanspreken die actief bezig wil zijn met zijn energieverbruik. Daarbij komt dat Forstrom vooralsnog niet de goedkoopste energiecontracten aanbiedt. Wil je zeker weten dat je de beste energieleverancier vindt die bij jouw situatie past? Maak dan eens een energievergelijking op Energieleveranciers.nl. In één oogopslag zie je welk energiecontract voor jou het voordeligst is!

Energie vergelijken

Reageer