150303-Slimme-meter-nadelen.png

Vijf nadelen van de slimme meter

De slimme meter is de laatste tijd vooral negatief in het nieuws. Sinds januari wordt stap voor stap ieder huis uitgerust met een slimme meter. Tegelijk lieten cijfers van diverse netbeheerders zien dat 10 procent van de Nederlanders de slimme meter weigert. Bovendien toonde een journalist aan dat er een groot privacylek zit in de slimme meter. En is die slimme meter wel echt zo slim? Wij zetten de vijf nadelen van de slimme meter op een rij.

Nadelen slimme meter op een rij

1. De slimme meter is niet slim

De slimme meter zelf is – in tegenstelling tot de naam suggereert – niet slim. Het is niets meer dan een digitale energiemeter die bijhoudt hoeveel stroom en gas je verbruikt en die de meterstanden automatisch naar je energieleverancier stuurt. Maar zelf je energieverbruik monitoren of energie besparen kan alleen als je de slimme meter combineert met een slimme thermostaat of een energie-app.

2. De slimme meter is niet zo veilig

De slimme meter verstuurt jouw verbruiksgegevens via een internetverbinding naar de energieleverancier. Maar zoals het met alle persoonlijke gegevens gaat die je verstuurt, geef je daarmee ook een stukje macht uit handen. Wat er precies gebeurt met je gegevens valt immers niet exact te vertellen. Een journalist toonde aan dat kwaadwillenden gemakkelijk verbruiksgegevens van anderen kunnen opvragen. Bedrijven die apps leveren voor energiemonitoring hebben in principe toegang tot de data van alle slimme meters. Via zo’n app zou een inbreker kunnen zien wanneer je geen stroom verbruikt en daaruit concluderen dat je niet thuis bent. Tel 1 en 1 bij elkaar op en de angst dat er ineens wordt ingebroken is niet langer ongegrond.

Netbeheer Nederland is as we speak bezig met het opstellen van een gedragscode voor bedrijven die apps ontwikkelen waarbij gebruikgemaakt wordt van slimme meter-data. Veel verschil zal het niet maken: er was al een regel dat zulke ‘dienstenaanbieders’ een schriftelijke machtiging moeten hebben van de bewoner om de slimme meter-data te gebruiken. Zonder controle op de dienstenaanbieders valt niet met zekerheid te zeggen dat je energieverbruiksgegevens niet in verkeerde handen vallen.

3. De slimme meter is een privacyrisico

Niet alleen privacy richting kwaadwillenden, maar ook privacy richting energieleveranciers doet veel stof opwaaien. Je verbruiksgegevens komen in handen van de energiemaatschappijen. Je energieverbruik wordt bijna real time in kaart gebracht, wat de energieleveranciers helpt met de inkoop. Dat biedt kostenvoordelen voor de leveranciers, maar wordt dat voordeel ook doorberekend aan de klant? Dat is nog maar de vraag.

4. De slimme meter en zonnepanelen

Heb je zonnepanelen op je dak liggen? Een ouderwetse draaischijfmeter draait gewoon terug als je meer energie opwekt dan verbruikt. Een slimme meter heeft het voordeel dat ‘ie precies bijhoudt hoeveel energie je van het net krijgt en hoeveel je teruglevert, als dat het geval is. Dit voordeel zou in de toekomst echter juist een nadeel kunnen zijn. Het is namelijk nog de vraag of de huidige salderingsregeling blijft bestaan. Nu wordt de opgewekte en verbruikte stroom met elkaar verrekend. Het kan namelijk zomaar zijn dat de salderingsregeling ingeperkt wordt of zelfs helemaal verdwijnt. In dat geval krijg je geen of minder geld voor de stroom die je teruglevert.

Met een analoge meter kan door de netbeheerder niet precies geregistreerd worden of en wanneer er elektriciteit teruggeleverd wordt en later weer verbruikt is.  Je moet immers zelf je meterstanden doorgeven en zodoende kan je met een analoge meter altijd blijven salderen, ook als de salderingsregeling is afgeschaft.

5. De slimme meter bespaart niet

In tegenstelling tot wat veel mensen denken helpt de slimme meter je niet direct met energie besparen. Het is niets anders dan een meetinstrument. Als je minder energie wil verbruiken, zal je vooral je levensstijl moeten aanpassen. Denk bijvoorbeeld aan je huis isoleren of de verwarming een graadje lager zetten.

Wel of geen slimme meter?

Bovenstaande opsomming laat zien dat er nog behoorlijk wat nadelen aan de slimme meter kleven. Er zijn natuurlijk ook voordelen, bijvoorbeeld het feit dat je voortaan altijd afgerekend wordt op je daadwerkelijke verbruiksgegevens en er geen fouten meer kunnen ontstaan in het doorgeven van je meterstanden. Mocht je pertinent tegen de slimme meter zijn, dan kan je ‘m formeel weigeren bij je netbeheerder.

Energierekening verlagen?

Zoals gezegd helpt de slimme meter niet met het verlagen van je energierekening. Energie vergelijken en overstappen naar een goedkope energieleverancier wel! Sommige huishoudens besparen wel €350 per jaar! Dat wil jij toch ook? Vul onze energievergelijker maar eens in, dan zie je binnen een paar muisklikken welke energieleverancier voor jou de beste deal heeft.

Energie vergelijken

135 comments

Tom - 4 maart 2015 Reageer

Als je zelf via je P1 poort de meter uitleest krijg je we details van je de kW levering van je zonnepanelen. In principe in ieder geval, het dsmr formaat voorziet hier in met de nodige rubrieken.

Hans - 24 november 2017 Reageer

Amen!

Dr.Blan - 30 november 2017 Reageer

De slimme meter verzend en ontvangt data over GPRS met een eigen mobiele verbindings (een soort eigen telefoon) unit. Heeft helemaal niets te maken met je eigen internet netwerk (LAN) in huis. Deze data kan dus worden opgevangen door de energie beheerder.

Nikos - 31 maart 2018 Reageer

Verbinding loopt via gprs of radiografisch
Net als de kastjes op de radiator. Van de stadsverwarming
Mijn slimme meter is dom zend helemaal niets door mag me standen zelf opgeven en blijkt nu dat de meter te langzaam loopt.
Stedin doet er niets aan en zegt dat dat niet kan .
Kannu zeggen het kan wel.
Over een heel jaar de helft van het gebruik.
Maar volgens stedin kan de meter niet langzaam lopen.

Stedin neemt zijn verantwoording niet en doet er niets mee.
Ennik heb straks een probleem met se afrekening

elocin - 15 december 2017 Reageer

Mijn moeder is nu het hoofd gek gemaakt door een vereniging van huiseigenaren dat het ‘straks’ – lekker vaag – verplicht wordt en dat je hem dan toch moet aanschaffen en betalen, zo niet dat je dan wordt afgesneden van gas, licht, etc. Ik ben zo giftig over deze chantagepraktijken en kuddegedrag van mensen die het nu ook willen en mijn moeder twijfelt nu en wil alsnog die meter. Ik heb haar gezegd dat ik hem niet wil en als het verplicht wordt plaatsen zij hem zelf maar. Is dit nu bangmakerij?
Ik doe het trouwens toch niet, je moet steeds meer zelf doen van de overheid en dan moet je je ineens laten leiden door een slimme meter? Ik weet precies wat ik verbruik en ik heb geen behoefte aan nog meer controle, tjonge wat een machtsvertoon!!!

M.Harmsen - 21 maart 2018 Reageer

Onzin. Een VVE kan een eigenaar alleen adviseren en mag geen enkele eigenaar afsluiten van gas en elektra. Dat kan alleen de energieleverancier als je niet op tijd betaalt. Zelf ben ik ook, tegen wil en dank, lid van zo’n club, maar hier heb ik nog nooit van gehoord. Ik geef toe, het zijn een stelletje vul-maar-in, maar zo bont mogen ze het niet maken. Hier hebben ze het recht niet toe.

Johanna - 4 juli 2018 Reageer

Heb ook een dreigbrief gehad omdat ik de slimme meter niet laat installeren. In de toekomst kan ik dan geen gebruik meer maken van het nachttarief, onzin!

Jan - 7 november 2019 Reageer

Nog iets de aansluit kosten die je moet betalen bij later laten aansluiten
mag alleen gelden voor woningeigenaars en niet voor huurder

Henkie - 9 januari 2018 Reageer

Helemaal correct, men noemt het innovatie maar men wil gewoon weten wat je doet om nog meer gedrag te observeren om nog meer te verzinnen om geld te verdien. Als je dit niet snap en de big picture niet ziet laat dan de rest van je hersenen ook maar verwijderen ipv leiden door de geldwolven. Open je ogen en leef niet op basis van aannames. Onderzoek zelf niet op basis van voorgeschreven studies, tv, internet etc onderzoek bronvermelding. Vergeet niet je heb hersens je heb je logica denk out of the box en hou jezelf niet voor de gek om welke reden dan ook. Het is makkelijker iemand de grond in te boren op basis van aannames dan jouw onderzoek op basis van feiten want dat kost tijd die je niet hebt en dus de makkelijk weg kiest. Big brother is watching you

jean - 14 februari 2018 Reageer

de simpele vraag blijft,,,,,,,,,,slimme meter ja of nee?
ik heb de keus,,,,,,,ben eigenlijk ook wel een beetje bang
voor niet kloppende meterstanden,,,,,wat is uw mening?

jean - 26 februari 2018 Reageer

geen slimme meter!
ik heb inmiddels de meter geweigerd,,,,,als consument word je steeds kwetsbaarder
privacy?,,,,,,wees er maar zuinig op!
ik hoorde iemand zeggen,,,,,het komt er toch!,,,,,,dit klinkt als,,,geef het maar op!
nou ik geef het niet op. Ik bepaal wel wanneer ik gegevens verstrek over meterstanden
en niet andersom!
Door dat slimme ding ben ik een stuk controle kwijt en,,,,,,,wat heb ik daar een hekel aan!
groeten slimme mensen!
Jean.

jeroen - 28 februari 2018 Reageer

beste jean zou je mij kunnen uitleggen hoe dat in zijn werk gaat.
ik heb ook geen behoefte er aan.
en zou willen weten hoe je er vanaf kunt komen de “slimme meter”
BVD

Joop - 3 april 2018 Reageer

Je mag ten allen tijde de slimme meter weigeren, als je niet wilt dat jouw gegevens op straat komen te liggen, de overheid verplicht niets, maar wil graag dat iedereen voorbereid is op de toekomst waarin we naar groene stroom moeten zonder gas.

Sandra - 1 februari 2019 Reageer

Je mag kiezen of je de slimme meter op afstand wilt laten uitlezen. Als je dit niet wilt moet je ieder jaar zelf de standen doorgeven en komt er om de 3 jaar een opnemer van Enexis langs.

M.Harmsen - 21 maart 2018 Reageer

Tegen de Sleepwet stemmen op 21 maart. Wellicht helpt dat.

Nikos - 31 maart 2018 Reageer

Sleepwet.
Is onzin!

Alle appjes op je tel slaan gegevens op en zendennhet door . Verkopen het net als alle bedrijven.
Mensen zonder adaware antivirus .
En gezondverstand

Sleepwet is niet zo boeient mensen moeten een inzien als ze privicy willen ben je daar zelf vwrantwoordelijk voor.

Overal op ja klikken jegegevens via facebook delen of whats app of andere social media .

En dan maken jullie je zorgen om de sleepwet??????

Privicy begint bij je zelf zoveel kan je zelf doen.

Buiten die sleepwet.

Bv
Vpn dienst niet alles zelf willen delen.
Niet he hele leven op facebook zetten enz.

Wat me opvalt
De mensen die er zo tegen zijn .
Die delen zelf hun hele leven op facebook

Dus hoebedoelennjullie privicy?????????

paul - 21 maart 2018 Reageer

bij mij zit er niets van endinet aangesloten op mijn internet geen mac IP of wat dan ook de data gaat via het stroom netwerk

paul - 21 maart 2018 Reageer

Er zijn nog steeds mensen die geen internet hebben hoe word die data dan verstuurd.
Nou je hebt van die kastjes die het signaal doorgeven via het stroom netwerk, zo werken die energie bedrijven ook jou meters hebben een bepaalde code meegekregen en daar worden ze mee uitgelezen
Zo heb je ook internet in de treinen van de NS via de spanning van de stroomleidingen.

gensnet - 3 juli 2018 Reageer

Morgen zullen ze bij mij dus ook zo’n “slimme” meter plaatsen. Ik heb twee keer een brief naar de netwerkbeheerder Liander gestuurd dat ik géén slimme meter wil met redenen omkleed. Géén reactie vanzelf. Als hier dus morgen iemand aan de deur komt om zo’n slimme meter te plaatsen ben ik ook niet “thuis” net zoals de netwerkbeheerder Liander. Het is van de zotte dat zoiets je door de strot wordt gedrukt. Ze geven je geen mogelijkheid om te kiezen. Liander kiest voor je. Dan de dreigende tekst in de brief: Hiervoor moeten we snel handelen. Niks geen snel handelen. De meeste mensen raken verblind door het woord “gratis” of “voor niets”. Dan houden de meeste mensen op met denken. Maar dat je plotsklaps 20% meer gaat betalen voor het gebruik van zo’n meter wordt met geen woord gerept. Ook dat zo’n meter veel gevoeliger is met electronica bij inductiespanning met onweer.

Ze kunnen me de pot op met zo’n “slimme” meter. Ik ben namelijk veel slimmer dan zo’n meter en Liander die je voor dom verkoopt……..

jpvw - 27 juli 2018 Reageer

Evert. 1 a 2 per dag? Wat bedoel je met gasopstellingen? Bedoel je daar de oude gasmeters mee? Beweer je nu werkelijk dat de oude gasmeters niet in orde zijn, of heb je het hier over andere zaken? Zoals het door de bewoners verkeerd aangesloten gasfornuis, gaskachel, of andere apparaten die op gas werken en niet goed zijn aangesloten. Als het is zoals u zegt, dat u dat 1 a 2 keer per dag meemaak, dan neem ik aan dat uw collega,s dat ook meemaken. Dan leven we op een gasbom in Nederland. Gelooft u het zelf?

Guido - 5 oktober 2018 Reageer

Hoi Evert,

Fijn om iets van een expert te lezen!

De salderingsmethode is helaas afgeschaft, de oude draaischijf (ferris) meter wordt geld waard?

Toch nog even een vraagje, ik heb dus ook zonnepanelen en overweeg klant te worden bij Powerpeers, zij willen (per seconde) weten of je energie over hebt. In het westland waar ik woon kan ik een slimme meter aanvragen, heb nu een meter met 4 telwerken die ik zelf moet opnemen, alleen zit ik er niet op te wachten dat er kuntinu een gsm-gprs verbinding actief is om 2 redenen:
– straling
– energieverbuik gprs-modem

Evert, wat is jouw wening over bivenstaande punten?

Mvg Guido

C v Tintelen - 1 december 2018 Reageer

Ja een slimme meter? Bent u er blij mee werd er gevraagd voordat de meter geplaatst was. Nu na 3 mnd. Zie ik op mijn verbruik, dat wij voor elec. van 1600 kw naar 10.000kw gaan?? De te verwachten kosten rond de € 95.000!,?. Wordt in april 2018 sfgeschteven! Al 3 x met Essent gebeld maar er zit geen schot in!wat nu Liander?? 4061 BR.

bart Houkes - 22 december 2018 Reageer

Dit jaar een slimme meter en zonnepanelen in Februari… de electriciteit is naar 0 gedaald, de gasverbruik is verdubbeld (liegen ze)… netto moet ik zelfs bijbetalen en hebben de zonnecellen niks opgeleverd.

f leenen - 5 maart 2015 Reageer

wat doet de slimme meter als je veel led verlichting in huis hebt, op dit moment kan de oude meter het Q SINUS phi verbruik niet meten maar dadelijk de slimme meter wel dus gaan gebruikers meer betalen of niet ??

J.J.A. de Waal - 26 augustus 2017 Reageer

L.S. wie heeft je dat wijs gemaakt ? Elke soory verlichting gebruikt energie voor een LED is dat heel weinig dat je dat waarschijnlijk op een oude meter niet kan zien.

Erik - 6 december 2017 Reageer

het is trouwens cosinus phi

Rob - 13 januari 2019 Reageer

Idd een oude meter pakt niet alles op dus ben je goedkoper uit

monique van kessel - 5 maart 2015 Reageer

Ik hoef die slimme meter niet ik ben slimmer dan die meter pas hier niet in dit huisje hier is ook niet geïsoleerd

Diependaal - 5 maart 2015 Reageer

Zolang ik me herinner controleer ik zelf maandelijks mijn gas/electra en soms water verbruik en noteer dat ook . Indien nodig pas ik dan het voorschot aan. Slimme meter? nergens voor nodig.

will ten voorde - 5 maart 2015 Reageer

ik denk en doe precies hetzelfde. big brother watching you

Cocky - 24 maart 2017 Reageer

Volgens mij kun je de module dat men mee leest wat je gebruikt laten uitzetten.

Niller - 12 september 2017 Reageer

Ja kan je laten uitzetten, de slimme meter is bedoeld voor de toekomst… zoals in verbinding staan met wasmachines enz…. registreert de teruglevering van zonne energie…cv ketels die terug leveren enz..
Trouwens wie denkt dat een dief zo veel moeite wil doen om te zien of je thuis bent is dom…. ze hebben veel simpeler manieren zoals papiertje tussen je deur… en ze zouden ook gewoon makkelijk je Facebook kunnen hacken waar mensen vaak van alles op zet zoals vakantie/
Ik heb de meter ruim een jaar en gewoon geld terug… en het heeft me geholpen om beter on te gaan met energie.

michelle - 5 oktober 2017

Het is niet de inbrekers die je moet je zorgen over maken maar de hackers. Het is voor hun interessant op het moment dat er veel van iets is gemaakt om het te hacken. De meters zijn al in de VS gehackt. Stel voor dat een ander land de economie in Nederland wil aanvallen, als iedereen in een keer 2 of 3 keer zo veel moet betalen voor stroom hebben ze geen geld over voor andere dingen kopen. De winkels gaan lijden en kunnen nog meer winkels onder gaan. Hoe lang denk je dat het duurt voor dat de energie leveranciers het probleem hebben gefixed en het geld hebben terug gegeven aan de consument. Dat kan banen kosten en de economie beïnvloeden.

Marie - 6 november 2017 Reageer

Precies helemaal mee eens. Alleen ik schrijf de meterstand elke week op. Ik kan beter besparen op energie dan zo ’n meter. Ik trek een dikke trui aan, steek wat kaarsen aan en binnen een paar minuten heb ik het warm. Bovendien beschouw ik die slimme meter als een spion in huis die teveel registreert waar die energiebedrijven niets mee te maken hebben.

will ten voorde - 5 maart 2015 Reageer

wat is de meerwaarde? als dat alleen is omdat je de standen niet meer hoeft door te geven, hoeftbdat niet voor mij. ik ben nog niet seniel

Niller - 12 september 2017 Reageer

de slimme meter is bedoeld voor de toekomst… zoals in verbinding staan met wasmachines enz…. registreert de teruglevering van zonne energie…cv ketels die terug leveren enz..
Trouwens wie denkt dat een dief zo veel moeite wil doen om te zien of je thuis bent is dom…. ze hebben veel simpeler manieren zoals papiertje tussen je deur… en ze zouden ook gewoon makkelijk je Facebook kunnen hacken waar mensen vaak van alles op zet zoals vakantie/
Ik heb de meter ruim een jaar en gewoon geld terug… en het heeft me geholpen om beter on te gaan met energie.

Simon le Bon - 16 september 2017 Reageer

Voor dat beter omgaan met energie heb ik geen slimme meter nodig. Onderzoek heeft aangetoond dat het effect van een slimme op het verbruik nihil is.

Aan het draaiende wiel op mijn meter kan ik zien of ik veel, weinig verbruik of teruglever. Mijn meter zit gewoon in het zicht in de woonkeuken. Ik heb de TF-ontvanger laten verwijderen zodat ik alleen maar enkeltarief heb. Dat scheelt vrijwel niets met dubbeltarief.

De standen zijn duidelijk afleesbaar zonder bril, i.t.t. een “slimme” meter waarop je op een knopje moet drukken en maar hopen dat je de goede stand uitleest.
De registratie van de teruglevering kan ik (ook met de PC) uitlezen via de inverter, live.

Als ik mijn wasmachine wil laten draaien, draait-ie gewoon en ik moet er niet aan denken dat hij ’s nachts gaat wassen doordat de “slimme” meter verteld dat het goedkoper zou zijn. Dan gewoon maar die 3 cent meer betalen…. Is een goede nachtrust zeker waard.

En elk jaar krijg ik gewoon geld terug, al 15 jaar lang.

G. Buurman - 18 oktober 2017 Reageer

Met een slimme meter kun je per minuut zien wat je verbruik en/of je teruglevering is.
Het is voor de energie maatschappijen met deze gegevens in de hand zeer makkelijk om de tarieven op de piek- en/of daluren naar hun believen te wijzigen.
Voorbeeld bij enkelvoudige slimme meter zonder teruglevering;
hoogste tarief is rood tarief
middelste tarief is oranje tarief
laagste tarief is groen tarief
Zij kunnen in de ochtend van 06.00 uur tot 10.00 uur rood tarief gaan hanteren.
Van 10.00 uur tot 16.00 uur oranje tarief
van 16.00 uur tot 20.00 uur rood tarief
van 20.00 uur tot 12.00 uur oranje tarief
en van 12.00 uur tot 06.00 uur groen tarief.
En reken er maar op dat het niet voordeliger uit zal pakken er zit niet voor niets zo veel druk achter om de meters te verslimmen.
Als er dan ook nog aparte tarieven ( rood, oranje en groen) komen bij teruglevering kun je helemaal je borst wel natmaken.
Gewoon een recht toe en recht aan meter lijkt me het voordeligst, je veroorzaakt tenslotte je eigen verbruik.

Hans de Groot - 5 maart 2015 Reageer

Heel handig zo’n meter… zolang iemand hem wil uitlezen. Destijds door Oxxio geplaatst. Na overstappen op andere energieleverancier werden de handen er vanaf getrokken. En heb ik nu al weer jaren een domme meter, maar dan wel als slimme meter vermomd.

Jolanda Hommes - 5 maart 2015 Reageer

Als een van de eersten had ik een slimme meter van OXXIO laten installeren. Een aantal jaren later moest deze slimme meter vervangen worden door een andere slimme meter van Enexis. op mijn vraag ‘waarom’ heb ik tot dusverre geen bevredigend antwoord gekregen. Voor zover mij bekend is wordt mij nog altijd door de energiemaatschappij gevraagd om de meterstand handmatig door te geven.
ik vraag mij dus werkelijk af wat de meerwaarde van een slimme meter is.

A. Tieleman - 5 maart 2015 Reageer

Ga beslist weigeren, houd zelf mijn energie bij.
Ik wil niet dat er bij mij binnen gekeken wordt.

Martien - 5 maart 2015 Reageer

Ik heb er flink spijt van dat ik de zogenoemde slimme meter heb laten plaatsen. Wat een gehannes door de diverse energieleveranciers om te salderen. De oude draaischijf had dit allemaal voorkómen. Ik zou het graag terugdraaien.

maria - 12 augustus 2015 Reageer

Martien. Heb zojuist de envelop binnen gekregen van de afspraak om te plaatsen.Kun je op die z.g. slimme meter niet zien wat betreft de cijfertjes en die draaischijf die je hard of zacht ziet gaan naar gelang je veel “aan” hebt staan”? Je groetend Maria uit Rotterdam

J.G. e Vries 05.03.2015 - 6 maart 2015 Reageer

Ik weiger de zgn slimme meter,omdat dit ding voor de consument niets en voor de energieboer
zoveel meer betekent. Er zijn vle bezwaren aangevoerd, maar 1 wil ik met nadruk vermelden,
nl de data transmissie via internet of via draadloos. Digitale apparatuur veroorzaken een aanzienlijke
stoornevel en als gelicenseerd radio zendamateur zit ik daarop niet te wachten. Dat ding werkt dan als ilegale zender.

William - 6 maart 2015 Reageer

Nieuwe meter heb ik niet nodig. Huidige functioneert prima. 1 Maal per jaar simpel de meterstanden doorgeven. Jaarafrekening afwachten en verrekening met de volgende maand. Slim energiebesparen, gewoon energie gebruiken wanneer je het nodig hebt. Geen timers nodig. Gewoon even de kou eraf en uit de termostaat en vestje aan. Of lekker onder je dekbedje. Veel plezier met mijn tips ;-)

Filip - 6 maart 2015 Reageer

Heb mijne al een jaar of 3, zonder negatieve ervaring. Hoop alleen dat de meter niet op afstand door de energieleverancier af en toe wat vooruit gezet kan worden …

Jan van Hoeck - 6 maart 2015 Reageer

De slimme meter kan dan wel niet zo slim zijn maar het is een prachtig instrument om je energie verbruik te controleren en te vergelijken met je doelgroep.
Verder geeft het een stuk gemak in het niet meer doorgeven van de meterstanden omdat deze op afstand orden uitgelezen.
Wat het stuk privacy aangaat dit is flink aangedikt en wat maakt het uit, op sociaal media geven de mensen zich toch ook flink bloot zonder dat daar iemand om maalt.
Gr, Jan

P Hartsema - 6 maart 2015 Reageer

Ik wens verschoont te blijven van deze slimmigheid omdat ik er uitsluitend voordelen voor de meterbeheerder in ontdek — ZONDER — DAT KOSTENREDUCTIES WORDEN AANGEGEVEN VOOR DE CONSUMENT\KLANT.

MA Sabordo - 6 maart 2015 Reageer

Een slimme meter heeft zijn voordelen, maar goedkoper ben je niet af, gebruik de oude trouwe analoge meter nog, met een nieuwe meters kunnen ze klooien vergelijkbaar snelheid van meters oude en nieuwe, wie zegt dat ze geijkt zijn en meten goed zelfde met gasmeter heb ook vermoeden dat deze iets sneller draaien met watermeter ik vertrouw alles nieuwe meter niet meer, maar zal wel weer verplicht worden, en privacy heb je ook tegenwoordig niet meer ze leggen alles op en Nederland. Dus weg met die slimme meter voordeel is digitaal en aflezen en je gebruik wordt verstuurd, zijn mensen tegenwoordig luier aan het worden.

Becker - 18 maart 2018 Reageer

De analoge meter gaat er toch uit. Wil je geen slimme meter dan krijg je een analoge. Meters moeten na een bepaalde tijd worden vervangen wegens afwijkingen en dat is om de consument te beschermen. En mensen wenn er nu maar aan dat de wereld digitaal wordt en je een smart huis zult krijgen. Je houdt de moderne tijden niet meer tegen. We hoeven het ook niet erover te hebben dat alle gegevens van je wordt opgeslagen want dit gebeurd allang en overal of je nu winkelt of iets degelijks. Zodra je op internet gaat weten ze precies naar welke winkel je surft en wat je zoekt. Mensen klagen hier over een slimme meter. Facebook is veel erger.

Becker - 18 maart 2018 Reageer

Dan krijg je een digitale bedoel ik

Roland - 7 maart 2015 Reageer

Ik vind het een prima ding, lekker makkelijk. We hebben ook nog de politiek…die grijpen wel in als er privacy issues op de loer liggen.

Simon le Bon - 16 september 2017 Reageer

Je bedoelt de politiek die de identificatieplicht heeft ingevoerd, zou evolueren of het het gewenste effect had, maar dat nooit heeft gedaan? Die politiek? Er is eigenlijk maar een partij die het belang van privacy echt serieus neemt, en die zit niet eens in de tweede kamer (Piraten Partij)…..

Mco - 13 maart 2015 Reageer

Ik hoef geen slimme meter. Ik kan nog steeds lezen. En hoeveel stroom gebruikt zo’n slimme meter om ieder half uur de gegevens door te sturen. Wie weet wie er allemaal zijn handen achter kan krijgen. Bedankt

W.Steenstra - 26 maart 2015 Reageer

Het is geen slimme meter, op geen enkele manier. Ook niet in combi met een app of een slimme thermostaat. Die laatste 2 zijn misschien slim, die meter is het niet, dat is een leugen. Besparen doet de slimme meter ook niet, ook dat is een leugen. Het is slim van de energiebedrijven om die meter bij ons in huis te zetten; uiteraard voor zijn eigen portemonnee. Onze gegevens mogen zij niet doorverkopen, daar hebben we de wet voor. Maar ze mogen wel statistieken maken van onze postcodes en straat en even en oneven nummers, etages/parterres, zonzijde/schaduwzijde, appartementen/eengezinswoningen et cetera (vat u hem al?) en dan die statisteken doorverkopen.
Maar ik zie nergens een mening over de afpersing, dat men het lagere daluren tarief kwijt is, wanneer men een meter weigert of de meter toch neemt, maar de monitoring laat uitschakelen.

m de Beer - 12 mei 2015 Reageer

Wij hebben een slimme meter in ons appartement..nu blijkt al 2 1/2 jaar dat de meters niet corresponderen met het huisnummer. Hierdoor ben ik veel meer gaan betalen. Als alleenstaande betaalde ik in een eengezinswoning 100 euro per maand elektra en gas waarvan ik bij de eindafrekening rond de 500 euro terug kreeg. Nu sinds ik deze woning betrok 13 december 2013 betaal ik 85 euro aan verbruik aan de woningbouw en 85 euro aan essent. In dit appartement is geen gas. Na menig gesprek met casade de woningbouw is er tot op heden geen oplossing. Wel zijn ze 16 april 2015 foto’s komen maken van de meters waarop ze eerst een gele sticker plakte met het huisnummer. Na veel informatie blijkt dat hoogwaarschijnlijk de meterstanden niet corresponderen met het huisnummer en ik dan ook de meterstand van iemand anders heb en dus ook die nota betaal.

Wel moet ik erbij zeggen dat ik in mijn vorige woning een waterbed een vaatwasser en een pc had..echter in dit appartement heb ik geen waterbed meer het eerste anderhalf jaar geen vaatwasser en nu een laptop die alleen maar aan gaat als het nodig is.. waar moet ik heen om mijn probleem te laten onderzoeken

l v d lavoir - 13 oktober 2015 Reageer

laat ieder zijn gebruik controleren want ik heb de zg slimme meter nu 3 weken en heb al meer gas gebruikt als anders in een half jaar dus heb ik al veel spijt van dat ding in huis en laat ik hem opnieuw ijken

Berry van den Berg - 12 april 2017 Reageer

Ja ook hier slimme meter. Dacht das makkelijk. Kwart van vorig jaar aan gas verbruikt in anderhalve maand. Helaas is er geen weg meer terug. Krijg je als antwoord van nuon ja de oude meters die draaide te langzaam daarom kom je nu hoger uit. WTF

A.A. Gouwens - 14 oktober 2015 Reageer

Als ze deze z.g. slimme meter dig. kunnen uitlezen dan kunnen ze hem ook beïnvloeden van buitenaf, dus komt hij er bij mij niet in.

J Hofstee - 24 maart 2017 Reageer

Heb net de brief binnen voor installatie van Slimme meter, ik woon in een appartement met blokverwarming en wij hebben geen thermostaat in huis, dus de App heeft ook geen zin. Ik lees wel dat als je de meter niet laat installeren je geen recht meer hebt op goedkope nacht stroom, klopt dit?
Ik vind dat er nog steeds niet goed is aangetoond dat dit een verbetering is, dus ga ik hem weigeren.

Simon le Bon - 16 september 2017 Reageer

Goedkope nachtstroom (daltarief) houd vaak in dat dagstroom duurder is. Om achter de tarieven te komen moet je meestal behoorlijk zoeken. Het verschil is tegenwoordig vrijwel nihil doordat je voor dubbeltarief meer vastrecht betaalt en de energieheffing het relatieve verschil tussen dag- en nachttarief heeft verkleind.
Vroeger betaalde je 6 cent en 9 cent, nu 18 cent en 20 cent per kWh, bij een gemiddeld huishouden is het verschil nog geen € 15 per jaar. Soms valt het voordeel zelfs tegenovergesteld uit en ben je met dubbeltarief duurder uit dan met enkel tarief. Hier: https://www.energieleveranciers.nl/blog/wat-is-voordeliger-een-enkele-of-dubbele-meter/

Vroeger was het eenvoudiger: je had vastrecht en de prijs per kWh/m³.

Nu wordt er gewerkt met niet alleen allerlei energieheffingen, maar ook bijvoorbeeld een calorische heffing (naar de energetische waarde van het gas). Die heffing wordt niet in het eenheidstarief verwerkt, maar omgerekend naar een aantal m³. Dus volgens je gasmeter is er 1220m³ verbruikt, maar de energieleverancier zegt dat het gas een hogere calorische waarde heeft, dus heb je 1263m³ verbruikt. Ik volg dit al een paar jaar en gek genoeg is al jaren de calorische waarde nooit lager, maar altijd hoger.

Cocky - 24 maart 2017 Reageer

De netbeheerder kan ook een digitale meter zonder communicatiemodule plaatsen. De meter is dan niet uit te lezen.

Lex - 1 april 2017 Reageer

Dat zeggen ze, maar is alleen administratief juist, maar geloof gerust in sprookjes. Overigens, wekt die “slimme” meter zijn eigen energie op? Dacht het niet, dus het verbruik van die “slimme meter” betaal je ook zelf ! Heb ik het nog niet eens over de afwijking, natuurlijk wel altijd in het nadeel van de consument, maar aan die diefstal zal over enige tijd een hoop stof gaan opwaaien !!!! (Daar wordt nu een universitair promotie onderzoek mee afgerond).

Dr.Blan - 30 november 2017 Reageer

Dat is niet waar, de slimme meter tapt de benodigde spanning af voordat hij het huishoudelijk verbruik gaat meten!

Bas - 3 april 2017 Reageer

Ik vraag mij af…..de slimme meter heeft een verlicht display en nog enkele andere lampjes. Deze verbruiken toch ook stroom ? Kan dat display niet uitgezet worden ? Het zal niet veel zijn….maar ook dat is sluipverbruik toch ?

Jako - 9 april 2017 Reageer

Ook de draaistroommeter verbruikt stroom. een spoel wekt een magnetische veld op en laat de schijf draaien. Dit magnetische veld wordt opgewekt door verschil tussen de fase en de nul draad. (twee of 4 spoelen).
Liander heeft deze week bij ons de gasleiding vervangen en ongevraagd onze draaistroommeter vervangen. Dus zonder toestemming, zonder aankondiging. Wie weet hoe ik deze meter weer terugkrijg.

Leo - 15 april 2017 Reageer

Ook ik voel mij gechanteerd doordat stedin schrijft dat ik geen goedkoop tarief meer krijg als ik niet overga op de slimme meter.
Ik begrijp niet waarom dit niet zou kunnen.
Trouwens jaren terug altijd alleen het dag tarief gehad en toen was er ook niemand die contact zocht om dit in orde te maken. En nu ik in de nieuwbouw al jaren een meter heb waar deze mogelijkheden wel benut worden komen ze met dit verhaal
Wat nu te doen?

mamsie - 23 april 2017 Reageer

Die slimme meter is er vooral om fraude te voorkomen, stroom aftappen kan niet meer. Een wietplantage is daarmee uitgesloten. Bij oog stroomverbruik staat gelijk politie aan de deur. Ik heb ook een slimme meter en hij hangt mij best dat in de meterkast. Heb er totaal geen probleem mee. Krijg iedere 2 maanden mijn verbruik via email en zo hou ik het in de gaten

Lodewijk Langeweg - 9 oktober 2017 Reageer

Ook zo consequent: wiet mag wel legaal in koffieshops verkocht worden, maar telen mag niet. Dus die koffieshops krijgen het van illegale teelt. Echt een genie die dat bedacht heeft… : D

Theo - 28 april 2017 Reageer

En wat te denken van sjoemelsoftware, zoals Volkswagen dat deed ? Dat kan ook net zo goed in die slimme meter zitten, of later met een update van buiten af stiekem geïnstalleerd worden. Het feit dat dit gewoon een computer is en verbonden met het internet is, dat is totaal ONVEILIG ! Ze kunnen wel zeggen dat het goed beveiligd is, maar de politiek en allerlei instanties, kunnen al zichzelf niet meer goed beveiligen omdat de politiek geen verstand heeft van ICT. De hackers uit de Oostblok landen zijn tegenwoordig zo slim en kunnen ALLE beveiligen, hoe professioneel ook, omzeilen. En daar kan de Europese politiek niets aan doen bij landen buiten Europa, zoals de Oostbloklanden. Daarbij hebben leveranciers en commerciële bedrijven er een eigen belang bij. Dus kunnen makkelijk de software zo aanpassen in HUN voordeel ! Zie maar aan de sjoemelsoftware.
Het is net zoals Microsoft, die eigenlijk ook niet te vertrouwen is.

Arend - 22 juli 2017 Reageer

Meters die op afstand zijn uit te lezen zijn, los van het “hack” gevaar , ook van buitenaf te parametreren.! Hierdoor kan op elk moment de meterrekenwijze veranderd worden.! Je hebt dit niet in de gaten.!!! Als de gasunie b.v. gas met een andere dichtheid of calorische waarde levert zou bij een slimme gasmeter de rekenwijze aangepast moeten worden.Dit gebeurt wel dusdanig dat de leverantier hier heel goed mee uitkomt.! De verbruiker betaalt in principe teveel maar je kunt dit niet meer controleren met een “slimme ” meter.!

Gerard - 5 mei 2017 Reageer

Ik heb zonnepanelen en nu nog een oude (terugdraaiende) meter. Als ik geen slimme meter wil (wat niet verplicht is) kan de de netwerkbeheerder gesteld worden dat de huidige meter vervangen moet worden daar deze bijvoorbeeld stuk is. Hoe kan ik dat checken? En bij wie krijg ik mijn geld terug als de teruggeleverde energie niet volledig vergoed wordt?

Yx - 30 juni 2017 Reageer

Als de teruggeleverde energie niet volledig verged wordt, dan kan je contact opnemen met je energieleverancier. Maar met een oude meter kan dit helaas niet. Een draaischijfmeter is alleen niet gemaakt om terug te draaien. Deze meter kan niet geijkt worden, Je kan nooit kan controleren wat je daadwerkelijk hebt opgewekt. De slimme meter daarentegen registreert jouw eigen opwek, naast de registratie van je verbuik van het net. Hierdoor weet je 100% zeker dat je alles vergoed krijgt. Ik zou het nog eens overwegen. Op deze manier kost het je meer en duurt het langer voordat je je inverstering in de zonnepanelen hebt terugverdiend.

monteur x - 11 mei 2017 Reageer

werkzaam bij nuon als monteur . a: doe het niet. b :kijk s goed rond wie de goedkoopste zijn daar zul je pas echt besparen !mijn tip, greenchoice .

Laarberg jg - 1 juli 2017 Reageer

Ben ik met een slimme meter dan ook mijn goedkoope weekend tarief kwijt en in de avonden?,want alle kleine beetjes helpen toch! Ben net overgestapt van Delta.

Jo. Carduck - 15 juli 2017 Reageer

Ben ik dan mijn weekend en avond tarief kwijt?

O.J.B. - 15 mei 2017 Reageer

De ’slimme meter’ kan alleen door de netbeheerder op afstand uitgeschakeld worden. Hoe kan ik dat controleren ?
En dan de z.g. besparing. Ik weet donders goed hoe ik kan besparen op mijn energierekening; de wasmachine en droger de deur uit, koop een wasbord en een drooglijntje, alle schemerlampen de kamer uit en een TL balk aan het plafond en de thermostaat van de verwarming 5 graden naar beneden, trek maar een dikke trui aan . Maar zo wil ik niet leven !

Lodewijk Langeweg - 9 oktober 2017 Reageer

Brussel: “Hoe durft u! Wat egoïstisch van u! Denk aan de arme hongerige kinderen overal over de wereld, en eet dankbaar uw bordje leeg!. En de ijsberen! En de dijken die we zullen moeten verhogen als over 100 jaar de zeespiegel volgens onze nooit falende computer modellen enkele centimeters is gestegen!”
: D

A3aan - 26 mei 2017 Reageer

Vandaag ook gezegd dat ze bij mij geen slimme meter mogen plaatsen, ben het helemaal eens met de vele
reviews met bezwaren, het enige voordeel van dit ‘slim netmanagement’ van netbebeer nederland is voor hen zelf.

Joke Buijs - 31 augustus 2017 Reageer

Heb 3 maanden nieuwe meters, ben 100 euro meer gaan gebruiken, gelukkig heb ik er voor gekozen om zelf meterstanden door te geven, wat nog een hele puzzle was, zou graag mijn oude meter weer terug hebben

Astrid - 6 juni 2017 Reageer

Vandaag een brief gekregen en meteen gebeld dat ik geen slimme meter hoef. Ik heb ook niet uitgelegd waarom. Geen behoefte aan discussies. In mijn vorige huis zat er één vanaf de oplevering, die heb ik zelfs laten vervangen door een ‘domme’ meter. Privacy is een groot goed. En ik volg al jarenlang maandelijks mijn energieverbruik. Veel is het niet ;-) Eigenlijk betaal ik vooral de vaste kosten. Die liegen er ook niet om. Besparen kan ik amper nog, als ik niks zou verbruiken zou het hooguit een paar tientjes jaarlijks omlaag gaan.

Astrid - 6 juni 2017 Reageer

Wow, wat heftig zeg! Ik heb vanwege dat idee in 2013 een slimme meter laten vervangen. Maar bewijs heb ik nooit gehad. Als je erover zoekt op internet vind je geen onweerlegbaar bewijs. Ik vind dit wel heel onomstotelijk bewijs. Waarom weet niemand dit?

Magic - 4 juli 2017 Reageer

Nu is het gratis dat plaatsen van die slimme meters, maar de controleur zegt net dat het straks verplicht is en dat je dan MOET betalen voor het plaatsen, maar we betalen toch al huur voor dat ding, snap er niets meer van!

Marjolein - 21 november 2017 Reageer

Mooi verhaal van die controleur, daar is mij niks over verteld toen ze de meter bij mij kwamen vervangen en ik aangaf geen slimme meter te willen. Wel dat het straks verplicht is en je er dan niet meer onderuit kunt. Hij probeerde mij nog wel om te praten, wat een gepush. Toch voet bij stuk gehouden, al was het alleen maar om een statement te maken. Vind het uitermate waardeloos dat dit ons door de strot geduwd wordt.

Chris - 26 augustus 2017 Reageer

Digitale veiligheid met vastgoed installaties verkrijg je alleen als de toekomstige slimme meters aangesloten worden op een vastgoedmodem. Het vastgoedmodem voorzien van adapter en noodbatterijen zendt dan de meterstanden door aan de netwerkbeheerders en zendt tegelijkertijd een wifi signaal uit naar uw smartphone. Op deze wijze heeft de Rechtelijke Macht controle op de gang van zaken omtrent de slimme meterstanden werking doorgifte aan huis en naar de netwerkbeheerders.
De huidige slimme meters zijn namelijk ook gemakkelijk te hacken, omdat ze direct benaderbaar zijn voor cybercriminelen. Overheid netwerkbeheerders met deze huidige slimme meters directe statistiek zullen voor alle belanghebbenden een toekomstige energie transitie catastrofe gaan worden i.v.m. het direct kunnen ontwrichten van lokale decentrale energienetwerken.

Gerrits H.W.M. 2-9 2017. - 2 september 2017 Reageer

L.S. Ik heb vandaag een brief van Liander ontvangen, waarin vermeld is; “dat mijn afspraak met de monteur gepland is op 14 Sept.
tussen 10 en 12 uur.” en het zou gaan over de meter(s) op mijn adres. Ook kon ik vragen naar de Liander-legitimatiepas. Als ik een andere afspraak wilde (???) kon dat via www, Liandermeters.nl (???) en mijn gebruikersnaam, (H59gDralsMtw) ongeveer, en een
zelfde soort (bciubbcp) wachtwoord, de afspraak (die niet bestond) veranderen. Een bijkomstigheid is, dat er nooit een afspraak ergens over gemaakt is !? En de legitimatie slaat toch nergens op ,die is niet te controleren. Ook kon ik een informatienr. bellen ?(waarvoor). Ook is mij niet duidelijk hoe die meter de gegevens naar Liander stuurt ! Is dit veilig ? Bovendien wil ik die meter
niet, ( de Woningver. betrekt via mij wat stroom voor openbare verlichting van haar garageboxen) en dan heeft niemand er nog
kijk op wat er aan de hand is,als er vreemde dingen gebeuren. dus,” Regels zijn goed, als er goede controle is” en dat wil ik graag
zo houden! Groetend H.W.M.

Niller - 12 september 2017 Reageer

dus je mobiel in je broekzak is heeft dit niet ?
het meter hangt in je kast en werkt allen via simkaart en s’nachts … dus grote risico ???

Simon le Bon - 16 september 2017 Reageer

Je lijkt wel een lobbyist met je verdediging.
De meter wordt niet alleen ’s nachts uitgelezen. Al zou dat zo zijn, is dit misschien zelfs nog erger…..

Michiel - 4 oktober 2017 Reageer

mobiel in je broekzak is inderdaad ook slecht….Blij dat anderen het stralingsaspect inbrengen in de tegenargumentatie ! Ik wil die slimme meter ook niet of andere draadloze kastjes/stekkers. “Bij twijfel niet inhalen “

Simon le Bon - 16 september 2017 Reageer

Dat is niet zo in de toekomst, maar nu al het geval. Er zit een zendontvanger in, en de firmware kan op afstand vervangen worden. zodat de meter de stroomvoorziening afsluit.
Ik maak me niet druk over afsluiten bij niet betalen, maar wat denk je dat hackers kunnen doen? Daartoe hoeven zij niet eens de meter zelf te hacken, maar bijvoorbeeld een terminal bij de energieleverancier/netbeheerder.

Stef pronk - 22 september 2017 Reageer

De zg slimme meter bespaart niet. Dat kunt u zelf doen Met een zg slimme meter geeft u uw leverancier meer macht Ben tevreden met m’n. Analoog. Gas en elektra meters. En ikzelf bepaal hoeveel ik verbruik door zuiniger met energie om te gaan. Basta !!!

Lodewijk Langeweg - 9 oktober 2017 Reageer

Het zou me niets verbazen als Brussel hier hetzelfde mee gaat doen als met de stofzuigers. Dat je teveel energie verbruikt met stofzuigers boven de 1400 Watt. Dus die mogen niet verkocht meer worden. En zo kunnen ze je via deze -enkel voor hun- slimme meter dwingen niet meer dan xxx energie te verbruiken. Z.g. voor het klimaat. Let maar op.
Gelukkig heb ik nog een 2300 Watt stofzuiger zodat ik vooral mijn grote witte wollen Berber tapijt snel schoon krijg. Want met een 1400 Watt stofzuiger zou ik veel langzamer en langer moet stofzuigen om het met zo schoon te krijgen, hetgeen daarom evenveel energie zou gebruiken, maar mij veel meer werk.

Ik heb tot nu toe altijd slechts 1 x per jaar de meterstand hoeven door te geven. Dus dat ik dat met die nieuwe niet meer zal hoeven te doen -als dat echt zo blijkt te zijn- maakt wat dat betreft niets uit. (Tenzij je 1 x per jaar 5 minuten even je meterkast openmaken, de meterstand opschrijven, en online doorgeven veel werk vindt.)

Nee, er zit meer achter. Maar dat mogen we niet vooraf weten, anders zouden we in opstand komen tegen de “elite” in Brussel.

Lodewijk Langeweg - 9 oktober 2017 Reageer

PS:
Ik heb ook nog een 2000 Watt blaaskacheltje, Om ’s morgens even snel de voorkamer warm te krijgen ’s winters terwijl de verwarming het langzaam over neemt tot het 22 graden is, Dan gaat het kacheltje uit. Zal dat ook niet meer mogen van Brussel? Zal hun “slimme meter” daar een stokje voor gaan steken? Om maar niet over andere dingen te beginnen die stroom vereisen…

Lodewijk Langeweg - 9 oktober 2017 Reageer

@monteur x – 11 mei 2017
Ik zit al 11 jaar bij Greenchoice. Pure groene stroom en mijn elektra rekening bedraagt zo’n €150 per jaar. Kook elektrisch want er zit geen gas toevoer meer in de 55+ flat. Betaal zo’n €900 per jaar aan verwarming, maar dat is van Techem. Verwarm enkel de grote lange huiskamer met ingebouwd keukentje. Als het echt koud wordt zet ik 3 kwartier voor ik in bed stap even het elektrische dekentje aan dat onder het onderlaken ligt. Net of je in een warm bad stapt… al is de slaapkamer koud. Merk er niets van zo. : D

Lodewijk Langeweg - 9 oktober 2017 Reageer

PS:
Dat dekentje gaat dan wel uit na in bed te zijn gestapt . Ik wil niet half gestoofd worden… ; )

Paultje Panter - 25 oktober 2017 Reageer

WTF…
De slimme meter is er voor de leverancier en NIET voor de consument.
Waarschijnlijk halen ze er veel voordeel uit,vandaar dat ze die graag plaatsen.(1+1=2)
Ik ben voorstander van de oude analoog meter,ik vind die reuze handig en die wil ik dus graag aanhouden.
Krijg ik een brief van de netbeheerder dat ze de slimme meter komen plaatsen….dus ik bel de woning vereniging om te vragen of wij dat verplicht zijn….wat we dus niet zijn.(van mijn woningvereniging hoef ik dat niet te laten plaatsen)
Dus ik bel de netbeheerder en zeg dat ik die nieuwe slimme meter niet wil.
Oke zegt de netbeheerder maar in 2020 word hij verplicht…..U kunt hem nu nog gratis laten zetten maar als het word verplicht dan kost het U geld om het te laten plaatsen!!!
M.A.W zij hebben baat bij het plaatsen van de nieuwe meter..de eventuele gespaarde kosten die het de energieleverancier oplevert word niet door berekend naar de consument en TOCH moet de consument daar bovenop ook nog extra geld betalen om het te laten plaatsen?

Wat is dat voor onzin?

T Ter Velde - 4 november 2017 Reageer

Na dit alles te hebben gelezen wil ook ik geen slimme meter pas bericht gehad dat ze er een komen plaatsen dat doen ze dan maar bij diegene die na mij komt in dit huis

E.J. van Velzen - 8 november 2017 Reageer

Als je de slimme meter weigert, komt er chantage aan te pas. Je kunt in de toekomst dan alleen van het piek-en daltarief gebruik maken als je een slimme meter hebt. Ik vind dit chantage en bovendien heb ik gelezen, dat een slimme meter niet verplicht is. Wat moet ik nu geloven wel of niet verplicht?
E. van Velzen 8 november 2017

Marjan172 - 17 november 2017 Reageer

HELPPPP ze komen a.s woensdag de slimme meter plaatsen krijg ik vandaag bericht van maar ik ben er nog niet uit wat beter is wel of geen slimme meter reacties graag

Anton - 20 november 2017 Reageer

Gewoon je netbeheerder bellen marjan en zeggen dat je de slimme meter niet wil en niet op de vragen ingaan die je ze dan gaan stellen ze willen alleen he stroom in grafiek vorm in kaart brengen en zo misschien gaan bepalen wanneer jij je wasmachiene mag aanzetten

G.Hasewinkel - 22 november 2017 Reageer

Bij begin van de dubbeltariefmeter zat er nog een groot verschil in de tarieven over 2016 slechts € 17 verbruik hoog en laag tarief nagenoeg gelijk!! Was het tarief langzaam verhoogd naar het zelfde niveau.Slimme meter handig voor de leverancier om tarieven nog beter te kunnen uitlezen ,het resultaat mag U zelf invullen!!!

Dr.Blan - 30 november 2017 Reageer

Na 2020 bestaat er geen laag of hoog tarief meer; ook zal het TF signaal (wat zorgt voor de laag/hoog omschakeling) niet meer over het net worden verzonden. Juist door het al eerder genoemde lage verschil tussen hoog en laag zijn wij ook al jaren geleden overgeschakeld naar 1 tarief. Is uiteindelijk voordeliger dan wanneer je hoog/laag tarief blijft gebruiken.

Peter - 3 januari 2018 Reageer

sinds de Slimme meter is ons verbruik meer dan verdubbelt gestegen naar 730kwH per maand, dit terwijl we alles led hebben en A of A++ apparatuur. In ons huis zijn veel led inbouwspots welke wij dimmen. Zou dit voor het hogere verbruik/ verkeerde verbruik kunnen aangeven? Is dit te controleren.

T.S.W. de Jong - 8 januari 2018 Reageer

Hoi, ik weet niet of er al reacties zijn geweest in deze trant. Ik heb niet veel tijd en zker niet zo veel tijd om alle reacties na te lezen. Maar A: is de nieuwe meter ook zo slim dat het calorisch ( dank u wel meneer Nieuwenhuis Oude Hoven : ) rendement van het aangeleverde aardgas ook permanent wordt gecontroleerd. ( je hebt ook bv. metaangas. dat is geen aardgas maar geeft ook een mooie blauwe vlam.: ) En B: In mijn woning is het één en ander nog wel voor aarding aangesloten op de gasleiding. (En ook de op de waterleidingen) Kan de gasmeter bij een calamiteit ook een grote hoeveelheid stroom doorlaten?

A v loo - 10 januari 2018 Reageer

Samen met de slimme meter kun ja een app installeren(essent), maar deze app heeft toegang nodig voor de camera en media bestanden van het apparaat waarop het geinstaleerd wordt. Dat heeft niets met de meter te maken maar is info die dus wordt misbruikt voor andere doeleinden. En daar gaat het om. Info van de gebruiker. Dat is verhandelbaar.

Megavlaai - 12 januari 2018 Reageer

Deze week kreeg ik een brief van Liander voor het kosteloos plaatsen van een slimme meter.
Ik heb direct gebeld naar Liander/Kempkes (Kempkes voert de vervanging uit i.o.v. Liander) om aan te geven dat ik geen slimme meter wil.
Bovenaan de brief staat als onderwerp: Kosteloos u meterkast klaar voor de toekomst. Ze willen misschien de indruk wekken dat ik blij moet zijn dat ze de slimme meter kosteloos plaatsen. Dat moet er nog eens bij komen dat ik moet betalen voor hun initiatief om een slimme meter te plaatsen.
Ik noteer elke zondagavond mijn meterstanden, ik heb goed inzicht in mijn verbruik. De voordelen die Liander opsomt zoals a) automatisch doorsturen van de meterstanden, b) geen geschatte meterstanden c) meer grip op energiekosten, daar werp ik op tegen: voor a) het is voor mij een kleine moeite om 1 keer per jaar mijn meterstanden door te geven; voor b) ik geef de meterstanden door dus meterstanden schatten is niet nodig; voor c) ik weet echt wel wat de grote stroomverbruikers zijn, daar heb ik geen slimme meter voor nodig.
Verder geeft men aan dat ik kan zien d) hoeveel stroom het opwarmen van een pizza in de oven kost; e) hoeveel gas is verbruik tijden het douchen.
Ik vraag me af hoe ik dat kan zien als tegelijk met het opwarmen van de pizza nog andere stroomverbruikers aan staan (TV, radio, lampen, PC) of tijdens het douchen de verwarming in mijn huis aan staat. Ik denk er weinig mensen zijn die voordat ze een pizza gaan opwarmen of gaan douchen in de meterkast de standen gaat opschrijven, en dat ook doen als de pizza klaar is cq uit de douche komen
Ik eet er geen pizza minder om en ben nu al binnen 5 minuten klaar met douchen, korter kan echt niet.
Mijn privacy is mij meer waard dan bijna € 73,00 die ik volgens een vervolgbrief moet betalen als ik alsnog een slimme meter wil.
Als ik mijn energierekening bekijk dat wordt een belangrijk deel van de rekening bepaald door vaste lasten waar ik geen invloed op heb.
Met alle nadelen die ik op dit forum gelezen heb over privacy en bovenstaande reden dan moet Liander met wel heel goede argumenten komen wil ik een slimme meter nemen.

MartiN - 13 januari 2018 Reageer

Mijn gasmeter staat ongeveer anderhalve meter verwijderd van de elektriciteitsmeter. Volgens het filmpje, waarin de monteur de nieuwe installatie plaatst, wordt er een draadje van de gasmeter naar de nieuwe slimme meter in de elektriciteitskast getrokken. De afstand van de gasmeter naar de slimme meter in de elektriciteitskast bedraagt dan zo’n 3 meter, anderhalve meter naar de kast en dan anderhalve meter omhoog. Een draad van 3 meter van de gasmeter naar de slimme meter, werkt dat net zo slim als een draad van 50 cm?

Megavlaai - 14 januari 2018 Reageer

Ik woon op een klein appartementencomplex met 9 woningen, alle gasmeters hangen bij de entree, de afstand tussen de gasmeter en mijn huis is zeker 35 meter. Ik zou niet weten hoe men de koppeling wil maken tussen mij gasmeter en mijn meterkast.
Nog een reden om geen slimme meter te willen.

ina - 8 februari 2018 Reageer

Zijn er mensen die daadwerkelijk ervan af hebben gezien om een slimme meter te plaatsen.

ina - 8 februari 2018 Reageer

Zijn er daadwerkelijk mensen die ervan af hebben gezien om de slimme meter te plaatsen.

peter - 3 maart 2018 Reageer

Ik roep iedereen op de nieuwe meter te weigeren.

Hier is hij wel geinstalleerd. Een week geleden zonder aankondiging. Als je niet thuis bent
Alle stroom moest eraf .
Gevolg geen tv geen internet, geen telefoon. Pas na enkele opstartpogingen wel.
En nog erger Geen verwarming die hebben ze niet opgestart mijn huis is een week onverwarmd geweest .
Enduris doet niets , en de storingsdienst van de verwarming komt niet opdagen.
Ik zit hier in huis in de vrieskou.

Begin er niet aan stomme meter geeft alleen ellende.

Hier is hij wel geinstalleerd. Een week geleden zonder aankondiging. Als je niet thuis bent
Alle stroom moest eraf .
Gevolg geen tv geen internet, geen telefoon. Pas na enkele opstartpogingen wel.
En nog erger Geen verwarming die hebben ze niet opgestart mijn huis is een week onverwarmd geweest .
Enduris doet niets , en de storingsdienst van de verwarming komt niet opdagen.
Ik zit hier in huis in de vrieskou.

Begin er niet aan.

Kruk - 13 maart 2018 Reageer

Er wordt genoemd dat die slimme meter straks verplicht wordt , ik heb net de brief ontvangen over de slimme meter en ik ga hem weigeren , maar als hij straks verplicht wordt , moet ik betalen ….. Ik mag weigeren nu , maar als ik dit lees , heb ik dus geen keuze ? Begrijp ik dit nu goed ?

William - 24 april 2018 Reageer

Klopt, je hebt geen keus. Want nu gaan de netbeheerders alle oude meters afkeuren. Houdt in, dat de meter vervangen moet worden. Heel slim van de netbeheerders. Maar niet getreurd, komen andere tijden aan.

Sil - 14 januari 2019 Reageer

Je mag gewoon weigeren.. En ALS het ooit verplicht wordt…hoef je ook niet te betalen.. Iedereen betaald nl al elke maand vastrecht(huur) vd meters… ze mogen je nooit kosten berekenen om de meters te plaatsen…TENZIJ je zelf aangeeft dat te willen…dan betaal je ALLEEN de installatiekosten…en niet de meters zelf

Robbie - 12 april 2018 Reageer

Ik gebruik de energie die ik nodig heb . Dus kachel aan als het koud is , koken als ik honger heb, douchen als ik begin te stinken. lampen aan als het donker is. En wasmachine aan als ik schone kleren wil ,En de koelkast aan omdat ik geen bedorven eten wil.
Dus wat zuiniger met een slimme meter. Dit kan ook met die ouderwetse meter ,en gutte gut wat wat een moeite om 1keer per jaar de meterstanden goed door te geven.

Tweeling - 17 april 2018 Reageer

Wij hebben ook geweigerd, wij zien de voordelen er niet van. Niemand verplicht mij om die meter te nemen.

William - 24 april 2018 Reageer

Tja, waar maar waar. Als je zonnepanelen op je dak heb liggen, dan draaid de stroommeter inderdaad terug tegen het huidige tarief. Met de slimme meter draaid er niets terug, maar wordt er wel rekening mee gehouden dat de panelen terug geleverd hebben, maar nu tegen een tarief van slechts drie hele eurocentjes per kilowatt. Ik denk dat de rechtstaat. En hier moet ik even stoppen. Want ik weet dus niet wat een rechter zou gaan beoordelen aan het geschil. Maar dat je met een slimme meter maar drie hele eurocentjes terugkrijgd is zeker, en dat mag niet mogen van de elektr. maatschappijen.

ERWIN - 11 september 2018 Reageer

Pas op! Niet alle meters draaien terug. Met zonnepanelen en een niet terugdraaiende meter ben je wel verplicht een slimme meter te laten plaatsen.

William - 24 april 2018 Reageer

Beste mensen, laat uw digitale slimme meter doormiddel van een camera die op kan nemen in de gaten houden. Heb in de jaren negentig, digitale meters op hol waren geslagen, en maar liefst 3,33 kilowatt uur binnen de vier seconde op telde. Hier zit namelijk de cloud, de netbeheerder krijgd via internet de meterstanden door. Waardoor de op hol geslagen meter na de eindafrekening in een recordtijd zo’n slordige 15000 kilowatt op telde, terwijl er geen stroomafname was. De hele woning was namelijk afgekoppeld van de meterkast. Dit hebben dan ook meerdere personen gezien en is er een filmopname van gemaakt. Ongeoofwaardig zie de netbeheerder. En dus gewoon de 15000 kilowatt betalen aub. En dat voor een hoofdzekering van slechts 20 Amp. Hier had dus een zekering in moeten zitten van maar liefst 13645 Amp. Helaas, de zekering nog heel. Maar wel betalen aub, want het was ongeloofwaardig van de bewoners. Als u klachten heeft over de meter, schrijf dan naar minister Eric Wiebels van het ministerie van Economische zaken en Klimaat. Eric Wiebels gaat hier over. PS, wel vreemd, dat alle draaistroom meters nu plots allemaal afgekeurd zijn geworden.

Marcel - 25 mei 2018 Reageer

Ik maak al jaren gebruik van een eeuwen oud stukje technologie die mij beter helpt dan wel modern meetinstrument ook. Het heet pen en papier en daar schrijf ik netjes elke week mijn verbruik op. Zo weet ik perfect wat er omgaat in mijn huishouden!

Frans Campfens - 16 juli 2018 Reageer

De slimme meter heb ik domweg geweigerd, geef elke jaar de meter standen door, neem elke maand de meterstanden op en bewerk deze. Op deze manier heb ik altijd inzicht op mijn eigen energie verbruik al van af 1980 dus voor mij voegt de slimme meter niets toe.
De slimme meter zelf is gewoon een stukje meet techniek die digitaal vast legt wat je verbruik is, niets op tegen maar wel dat deze draadloos communiceert, of via internet of via GPRS, maak allemaal niet uit. Wel maakt uit deze draad loze communicatie, iemand met verkeerde bedoelingen kan hierop inhaken en dan heb je de problemen waarbij je alles kan verzinnen, hacken, gegevens misbruiken, inzicht in jouw verbruik, wel of niet thuis, daarom ook, nee geen slimme meter.
Je kan de lees module uitzetten maar staat deze werkelijk uit, nee, want iemand had de proef gedaan, aluminium folie om de meter, dan werkt het uit lezen niet, maar toch bericht van beheerder dat hij de meter niet uit kon lezen, typisch, was toch geblokkeerd.
Ik hou het bij gewoon een keer per jaar de meterstanden zorgvuldig doorgeven en Stedin komt dan een keer in de drie jaar de meterstanden controleren, dat laatste moet nog gebeuren, ze zouden on oktober 2017 komen maar heden nog niet geweest.

Henk - 19 augustus 2018 Reageer

Mijn ouders hebben een slimme meter gekregen en nu klopt het verbuik dus niet. Zie het maar weer recht te breien. In een maand is het gasverbruik volgens de e-mail van de energieleverancier opeens 6-7 keer zo hoog als normaal. Waardeloos die nieuwe meter.

Kleis - 22 augustus 2018 Reageer

Ook ik heb bericht gehad van Liander voor het vervangen van de oude analoge meter.De voordelen die ze opsommen slaat nergens op, want de oude meter registreert mijn verbruik prima.Ik ben dus van plan om de nieuwe te wijgeren, omdat ik geen enkel voordeel zie.Om een keer per jaar mijn standen door te geven is een fluitje van een cent.Vooral nu ik lees dat het verbruik soms veel te hoog is…..nee bedankt.

Desiree - 23 augustus 2018 Reageer

Ook hier een brief van Liander gekregen voor het plaatsen van de “slimme” energiemeter. Eerst een brief die droop van het kwijl om je over te halen. Toen we niet reageerden (tenslotte hoeft het niet) kwam er gewoon een brief met een afspraak.

Ik vind dat zeer onbeschoft en heb deze eenzijdige afspraak dan ook afgezegd. En het afzeggen wordt dan ook zo lastig mogelijk gemaakt.

Liander heeft natuurlijk als netwerkbeheerder veel te winnen met de slimme energiemeters die meer verbruik registreren, dus ze blijven maar pushen.

Slimme meter - 3 september 2018 Reageer

Sinds anderhalf jaar heb ik een “slimme meter”. En ben er helemaal happy mee, 1x per 2 maanden krijg ik een mail met de laatste meterstanden dus kan precies zien,ook wat ik per dag ververbruikt heb. Iedereen die bang is voor zijn/haar privicie moet dan ook niet digitaal gaan. Jou gegevens liggen toch al op straat doormiddel van het fenomeen digitaal.

Rob - 26 september 2018 Reageer

Het bezwaar dat ik heb tegen de slimme kWh meter is van een andere aard dan in eerdere reacties te zien was. Want hoe werkt de slimme meter eigenlijk? Wat is het algoritme eigenlijk dat ze gebruiken en hoe ziet de hardware eruit? De ouderwetse Ferrarismeter werkt volgens een bekend electromagnetisch principe en overal is informatie over de werking terug te vinden: Open hardware en open software – namelijk geen software. De slimme meter heeft hardware en software die onder het bedrijsgeheim vallen. Stel dat je afrekent in een supermarkt, maar je krijgt geen bon die aangeeft hoe ze aan het eindbedrag gekomen zijn, omdat het een bedrijsgeheim is. Mijn argwaan zou gewekt zijn. Met de slimme meter heb je precies die situatie. Waarom is de interne werking van de slimme meter niet gewoon openbaar, waarom geen open software? Wij moeten maar geloven dat het meetresultaat van de slimme meter hetzelfde is als die van een Ferrarismeter. Maar hoe onderscheiden ze dan teruglevering aan het net door zonnepanelen en teruglevering aan het net door reactive belasting. Wanneer namelijk de stroom en spanning van een belasting niet in fase zijn zal in een deel van elke periode van 20 milliseconde (de periodetijd bij 50 Hz) energie worden teruggeleverd aan het net. Bij belasting door een TL balk of een electromotor speelt dat zeker een rol. Ik vrees dat beide vormen van teruglevering niet verrekend worden en dat daarmee voor verbruik door bv. TL verlichting en motoren teveel berekend wordt.

van der zeeuw - 3 oktober 2018 Reageer

over de slim me meter na wel 3 herrinneringen slimme meter toch maar laten plaatsen geplaatst smiddags 26 september merkte s,avonds dat ik geen cv had en geen warm water opgebeld naar het telefoon nummer van de kaart doorverwezen andere dag om 8u een ander nummer te bellen gedaan 27 september zal iemand langs komen de hele dag gewacht niemand geweest , andere dag zelf cv monteur gebeld die kwam langs en heb het in orde gemaakt daar zelf mee afgerekend nu 3 oktober nooit meer wat gehoord , dit is dus het bedrijf die die dingen dolgraag kwijt wil en dan hebben ze verder echt maling aan je denk maar goed na voor dat je die voor hun belangrijke slimme meter neemt

dyp - 12 oktober 2018 Reageer

Wat een onzin allemaal, wat maakt het uit dat ze het zelf uitmeten of aflezen wat ik verbruikt heb, ik moet het toch wel betalen wat ik verbruik.
of ze het nou zelf aflezen of dat ik het zelf moet door geven, nu scheld mij dat weer om het bij te houden, of om later bij te betalen als ik verkeerd wordt geschat, als ik het vergeten ben.
En als de salderingsregeling wordt afgeschaft, eist iedereen wel een analoge meter
Dus daarom verwacht ik dat die regeling gewoon blijft
Drukte om niets dus

Sil - 2 november 2018 Reageer

meters worden afgekeurd niet omdat ze niet meer nauwkeurig meten… maar omdat ze niet geschikt zijn voor teruglevering. Het is in NL wettelijk vastgesteld dat gebruikers recht hebben op een goedwerkende meter. Zodra je terugleverd, kan je op een anaolge meter niet zien hoeveel je precies terugleverd en je verbruikt. Dan is je netbeheerder wettelijk verplicht om je een meter aan te bieden die dat wel kan. De voorkeur gaat uit naar een slimme meter, zodat er ook voor de netbeheerder wat bespaard kan worden aan onnodige discussies met klanten die hun standen verkeerd doorgeven. De klant is verplicht om een afkeur meter te laten vervangen. Slimme meter is niet verplicht. De meter wordt dan een niet slimme digitale meter, die ook aparte telwerken heeft voor teruglevering, en dus hetzelfde werkt als een slimme meter qua verbruiksregistratie. (geldt alleen voor de elektrameter…gasmeters zijn niet slim…de “slimme” gasmeters worden gekoppeld aan de elektra meter, zodat de standen daarvan ook worden verstuurd)
Een netbeheerder mag nooit geld vragen voor het vervangen van een afkeur meter, dat zijn ze verplicht om kosteloos te vervangen. Alleen als je zelf de netbeheerder om een andere meter vraagt dan kunnen ze de kosten daarvan in rekening brengen.
En nog even snel : doorgifte standen is een momentopname….1x per 2 maanden. als je 1 minuut belt met je mobiel heb je al meer straling dat dat ding in een maand geeft……
– je kan onmogelijk na 3 maanden zien dat je al meer gas verbruikt hebt….. wacht nou gewoon je contractjaar af en je zult zien dat het allemaal wel hetzelfde is gebleven..tenzij we een hele strenge winter hebben gehad
– privacy…niemand kan zien wanneer te thuis bent of niet aan de slimme meter… dat zien ze als je vol trots op facebook post dat je aan de coctail slurpt op je vakantiebestemming.
– geen internetverbinding zoals jij je die voorsteld…. gprs of cdma op eigen netwerk/zendmasten. De gasten die zich aanmelden via vage websites geven zelf een 3e partij toestemming om hun meter (elk kwartier) uit te lezen. Wil je real-time je slimme meter uitlezen dan kan je via je p1 poort externe apperatuur aansluiten die je dan via je eigen thuisnetwerk via een app op je telefoon kan uitlezen…dan hou je alles binnenshuis.

Leen - 8 december 2018 Reageer

Ik heb een slimme meter, maar als ik wist dat die drie keer meer stroom en gas verbruik door geeft dan me oude meter, had ik het niet gedaan. Dus als je hem niet heeft neem hem dan ook niet. Want anders moet je dadelijk bij betalen in plaats van terug krijgen.

Patrick - 13 december 2018 Reageer

En als je nu de oude meter na de slimme meter zou plaatsen , ik bedoel vòòr de zekeringkast , kan je dan niet checken dat de slimme meters gelijk lopen aan de oude qua telling en of er in de erge gevallen niet mee gesjoemeld word door de leverancier of wie dan ook ? is maar een vraag en misschien een voorstel . grts

kimberley pex - 27 april 2019 Reageer

Tuurlijk is de “slimme meter” alleen voor de leverancier slim. Wij geven alles uit handen .

Arjan - 13 mei 2019 Reageer

@Tom, welke rubrieken in de DSMR geven de kW levering van de zonnepanelen aan? Ik ken alleen rubrieken die levering en teruglevering aangeven van en naar het net, maar deze geven geen van alle de opgewekte kW van de panelen aan. Volgens mij kun je op de slimme meter (en in een DSMR bericht via de P1 poort) niet zien wat je panelen opwekken. Alleen het netto resultaat is zichtbaar, dus (woning verbruik – opwekking panelen).

Joseph - 7 augustus 2019 Reageer

Als je gewoon nuchter kijkt naar de registratie in de nieuwe meter kijkt kan je toch al weten waarom ze er moeten komen?
Het salderen gaat gegarandeerd verdwijnen als ze iedereen op de slimme meter hebben.
Je gaat alleen “mats” hebben aan de stroom die je zelf produceert en gelijk weer afneemt (dan staat afname even stil).
Alle stroom die je afneemt mag je tegen een hoog tarief betalen en je krijgt een schijntje voor wat je terug levert.
Bij de ferraismeter hebben ze er daar geen controle over/zicht op. Ze missen dan b.v. de dure stroom die je afneemt in de uren dat je niet teruglevert. En over het algemeen is de afname het hoogst in avonduren.
Bij de Ferarismeter wordt b.v. het dalverbruik vrolijk teruggedraaid in het weekend en de feestdagen en hebben ze geen enkel benul wat je nu eigenlijk verbruikt en wanneer..
Ook vrees ik dat de mensen die de BTW hebben teruggekregen deze dubbel en dwars gaan terug betalen omdat straks nog een addertje blijkt te zijn m.b.t nog lagere vergoedingen voor “ondernemers”. Waarom anders die kromme omslachtige regeling i.p.v. een teruggave aan een particulier.

Vandaar dat ik er een sport van maakt om de slimme meter zolang als mogelijk buiten de deur houden.
Ik lever n.l. meer terug (zelfs het “dalverbruik” lukt mij te nullen met de weekend en feestdagen zonne-energieopbrengst) dan ik afneem. En ik kan nog altijd zelf tellen en aftrekken daar heb ik geen apparaat voor nodig dat ook nog eens niet controleerbaar is, dus al die pluspunten zijn wat mij betreft gebakken lucht. Heb de uitdraaien gezien bij mijn moeder en als je zo gedetailleerd wil hebben dat je evt. wat aan hebt mag je dik betalen.
Ze hebben zelfs lopen beweren dat mijn meter ongeschikt was, minder zuiver zou zijn bij het terugdraaien dan bij het vooruitdraaien tot zelfs de bewering dat de meter afgekeurd zou zijn.
Nu is gewoon te vinden bij agentschap telecom of een gas-/energiemeter afgekeurd is.
Dat je dat weet en ze na alle verkondigde nonsens er fijntjes even op wijst vinden ze niet zo leuk …. :-)

Jacko - 24 september 2019 Reageer

Mijn grootste bezwaar is dat de overheid straks gaat meekijken op je verbruiksprofiel. Nee, nu nog niet, maar straks als we allemaal moeten werken aan een groen milieu dan ben je ineens de een enorme milieu crimineel als je 1 minuut te lang onder de douche staat. Men kan precies zien wat je thuis doet. En ja het op afstand uitlezen kun je uitlaten zetten. Tot dat de overheid hier anders over denkt. De techniek zit dan in je huis en zij bepalen.

Reageer