150303-Slimme-meter-nadelen.png

Vijf nadelen van de slimme meter

De slimme meter is de laatste tijd vooral negatief in het nieuws. Sinds januari wordt stap voor stap ieder huis uitgerust met een slimme meter. Tegelijk lieten cijfers van diverse netbeheerders zien dat 10 procent van de Nederlanders de slimme meter weigert. Bovendien toonde een journalist aan dat er een groot privacylek zit in de slimme meter. En is die slimme meter wel echt zo slim? Wij zetten de vijf nadelen van de slimme meter op een rij.

Nadelen slimme meter op een rij

1. De slimme meter is niet slim

De slimme meter zelf is – in tegenstelling tot de naam suggereert – niet slim. Het is niets meer dan een digitale energiemeter die bijhoudt hoeveel stroom en gas je verbruikt en die de meterstanden automatisch naar je energieleverancier stuurt. Maar zelf je energieverbruik monitoren of energie besparen kan alleen als je de slimme meter combineert met een slimme thermostaat of een energie-app.

2. De slimme meter is niet zo veilig

De slimme meter verstuurt jouw verbruiksgegevens via een internetverbinding naar de energieleverancier. Maar zoals het met alle persoonlijke gegevens gaat die je verstuurt, geef je daarmee ook een stukje macht uit handen. Wat er precies gebeurt met je gegevens valt immers niet exact te vertellen. Een journalist toonde aan dat kwaadwillenden gemakkelijk verbruiksgegevens van anderen kunnen opvragen. Bedrijven die apps leveren voor energiemonitoring hebben in principe toegang tot de data van alle slimme meters. Via zo’n app zou een inbreker kunnen zien wanneer je geen stroom verbruikt en daaruit concluderen dat je niet thuis bent. Tel 1 en 1 bij elkaar op en de angst dat er ineens wordt ingebroken is niet langer ongegrond.

Netbeheer Nederland is as we speak bezig met het opstellen van een gedragscode voor bedrijven die apps ontwikkelen waarbij gebruikgemaakt wordt van slimme meter-data. Veel verschil zal het niet maken: er was al een regel dat zulke ‘dienstenaanbieders’ een schriftelijke machtiging moeten hebben van de bewoner om de slimme meter-data te gebruiken. Zonder controle op de dienstenaanbieders valt niet met zekerheid te zeggen dat je energieverbruiksgegevens niet in verkeerde handen vallen.

3. De slimme meter is een privacyrisico

Niet alleen privacy richting kwaadwillenden, maar ook privacy richting energieleveranciers doet veel stof opwaaien. Je verbruiksgegevens komen in handen van de energiemaatschappijen. Je energieverbruik wordt bijna real time in kaart gebracht, wat de energieleveranciers helpt met de inkoop. Dat biedt kostenvoordelen voor de leveranciers, maar wordt dat voordeel ook doorberekend aan de klant? Dat is nog maar de vraag.

4. De slimme meter en zonnepanelen

Heb je zonnepanelen op je dak liggen? Een ouderwetse draaischijfmeter draait gewoon terug als je meer energie opwekt dan verbruikt. Een slimme meter heeft het voordeel dat ‘ie precies bijhoudt hoeveel energie je van het net krijgt en hoeveel je teruglevert, als dat het geval is. Dit voordeel zou in de toekomst echter juist een nadeel kunnen zijn. Het is namelijk nog de vraag of de huidige salderingsregeling blijft bestaan. Nu wordt de opgewekte en verbruikte stroom met elkaar verrekend. Het kan namelijk zomaar zijn dat de salderingsregeling ingeperkt wordt of zelfs helemaal verdwijnt. In dat geval krijg je geen of minder geld voor de stroom die je teruglevert.

Met een analoge meter kan door de netbeheerder niet precies geregistreerd worden of en wanneer er elektriciteit teruggeleverd wordt en later weer verbruikt is.  Je moet immers zelf je meterstanden doorgeven en zodoende kan je met een analoge meter altijd blijven salderen, ook als de salderingsregeling is afgeschaft.

5. De slimme meter bespaart niet

In tegenstelling tot wat veel mensen denken helpt de slimme meter je niet direct met energie besparen. Het is niets anders dan een meetinstrument. Als je minder energie wil verbruiken, zal je vooral je levensstijl moeten aanpassen. Denk bijvoorbeeld aan je huis isoleren of de verwarming een graadje lager zetten.

Wel of geen slimme meter?

Bovenstaande opsomming laat zien dat er nog behoorlijk wat nadelen aan de slimme meter kleven. Er zijn natuurlijk ook voordelen, bijvoorbeeld het feit dat je voortaan altijd afgerekend wordt op je daadwerkelijke verbruiksgegevens en er geen fouten meer kunnen ontstaan in het doorgeven van je meterstanden. Mocht je pertinent tegen de slimme meter zijn, dan kan je ‘m formeel weigeren bij je netbeheerder.

Energierekening verlagen?

Zoals gezegd helpt de slimme meter niet met het verlagen van je energierekening. Energie vergelijken en overstappen naar een goedkope energieleverancier wel! Sommige huishoudens besparen wel €350 per jaar! Dat wil jij toch ook? Vul onze energievergelijker maar eens in, dan zie je binnen een paar muisklikken welke energieleverancier voor jou de beste deal heeft.

Energie vergelijken

95 comments

Tom - 4 maart 2015 Reageer

Als je zelf via je P1 poort de meter uitleest krijg je we details van je de kW levering van je zonnepanelen. In principe in ieder geval, het dsmr formaat voorziet hier in met de nodige rubrieken.

G Dijkman - 14 oktober 2017 Reageer

Wat een gigantische onzin wordt er op deze site beweert of op z’n minst gesuggereerd.
De slimme meter werkt helemaal niet via internet.. Als je zelf bijvb. een wifi transponder of andere rotzooi aan die meter gaan hangen en die niet goed beveiligd hebt met een deugdelijk wachtwoord , moet je niet gaan lopen janken dat je meter gehacked kan worden…Daar bent u dan zelf schuldig aan !. Een buurman, familielid, postbode, voorbijganger, beller internet en/of mobiele telefoonprovider kan nog veel sneller en makkelijker zien of u wel of niet thuis bent…Die gaan wen dan toch zeker ook bannen?? M.aw . Dat hele domme idiote achterlijke gezeik over slimme meters is voer voor dombo’s die sowieso altijd overal tegen zijn omdat ze te beroerd of te dom zijn zich in de materie te verdiepen maar vooral zichzelf heel slim vinden door wat anderen hen hebben wijsgemaakt

ponke - 1 november 2017 Reageer

“De slimme meter werkt helemaal niet via internet” natuurlijk werkt het wel via internet. Wat een dom gelul. Hoe komen de data anders bij de energieleverancier terecht. Je laat je leverancier gewoon binnen in je huis via je “slimme meter”. Vraag me af wie zich hier niet in de materie heeft verdiept. En waarom zou je uberhaubt een wifi transponder aan je slimme meter hangen. De meter is al op je LAN geregistreerd.

Hans - 24 november 2017 Reageer

Amen!

Dr.Blan - 30 november 2017 Reageer

De slimme meter verzend en ontvangt data over GPRS met een eigen mobiele verbindings (een soort eigen telefoon) unit. Heeft helemaal niets te maken met je eigen internet netwerk (LAN) in huis. Deze data kan dus worden opgevangen door de energie beheerder.

Wander - 13 november 2017 Reageer

De slimme meters hangen het oude mobiele netwerk om zo te kunnen communiceren. Slimme meters zijn er echt niet voor de consument maar om het gedrag van de gebruikers te bekijken. Deze info kan dan gedeeld worden met derde die daar de nodige zaken mee kunnen doen. In de toekomst zullen meer van onze apparaten worden voorzien van een wifi zender die weer gaat communiceren via deze slimme meters naar de informatie server. Zo zal een ieder bekeken worden. Dacht u nu echt dat dit voor kosten besparing was. Dit is wat men over deze wereld aan het doen is. De kosten zullen hoger gaan worden neem ik even aan. Kijk naar hoe we windmolen en zonnecellen parken met subsidie aan het plaatsen zijn dat zal zeker betaald moeten gaan worden
Ik kan mij wel voorstellen waar dit vandaan moet komen. Misschien is dit een andere kijk op deze slimme meters maar big brother is al lang bezig wees u daar van bewust. Wat jammer is het volgende U KUNT ER NIETS MEER AAN VERANDEREN

f leenen - 5 maart 2015 Reageer

wat doet de slimme meter als je veel led verlichting in huis hebt, op dit moment kan de oude meter het Q SINUS phi verbruik niet meten maar dadelijk de slimme meter wel dus gaan gebruikers meer betalen of niet ??

J.J.A. de Waal - 26 augustus 2017 Reageer

L.S. wie heeft je dat wijs gemaakt ? Elke soory verlichting gebruikt energie voor een LED is dat heel weinig dat je dat waarschijnlijk op een oude meter niet kan zien.

Erik - 6 december 2017 Reageer

het is trouwens cosinus phi

Wim Beun - 5 maart 2015 Reageer

Natuurlijk zijn dat de mannen.( sorry dames)

monique van kessel - 5 maart 2015 Reageer

Ik hoef die slimme meter niet ik ben slimmer dan die meter pas hier niet in dit huisje hier is ook niet geïsoleerd

Diependaal - 5 maart 2015 Reageer

Zolang ik me herinner controleer ik zelf maandelijks mijn gas/electra en soms water verbruik en noteer dat ook . Indien nodig pas ik dan het voorschot aan. Slimme meter? nergens voor nodig.

will ten voorde - 5 maart 2015 Reageer

ik denk en doe precies hetzelfde. big brother watching you

Cocky - 24 maart 2017 Reageer

Volgens mij kun je de module dat men mee leest wat je gebruikt laten uitzetten.

Niller - 12 september 2017 Reageer

Ja kan je laten uitzetten, de slimme meter is bedoeld voor de toekomst… zoals in verbinding staan met wasmachines enz…. registreert de teruglevering van zonne energie…cv ketels die terug leveren enz..
Trouwens wie denkt dat een dief zo veel moeite wil doen om te zien of je thuis bent is dom…. ze hebben veel simpeler manieren zoals papiertje tussen je deur… en ze zouden ook gewoon makkelijk je Facebook kunnen hacken waar mensen vaak van alles op zet zoals vakantie/
Ik heb de meter ruim een jaar en gewoon geld terug… en het heeft me geholpen om beter on te gaan met energie.

michelle - 5 oktober 2017

Het is niet de inbrekers die je moet je zorgen over maken maar de hackers. Het is voor hun interessant op het moment dat er veel van iets is gemaakt om het te hacken. De meters zijn al in de VS gehackt. Stel voor dat een ander land de economie in Nederland wil aanvallen, als iedereen in een keer 2 of 3 keer zo veel moet betalen voor stroom hebben ze geen geld over voor andere dingen kopen. De winkels gaan lijden en kunnen nog meer winkels onder gaan. Hoe lang denk je dat het duurt voor dat de energie leveranciers het probleem hebben gefixed en het geld hebben terug gegeven aan de consument. Dat kan banen kosten en de economie beïnvloeden.

Marie - 6 november 2017 Reageer

Precies helemaal mee eens. Alleen ik schrijf de meterstand elke week op. Ik kan beter besparen op energie dan zo ’n meter. Ik trek een dikke trui aan, steek wat kaarsen aan en binnen een paar minuten heb ik het warm. Bovendien beschouw ik die slimme meter als een spion in huis die teveel registreert waar die energiebedrijven niets mee te maken hebben.

will ten voorde - 5 maart 2015 Reageer

wat is de meerwaarde? als dat alleen is omdat je de standen niet meer hoeft door te geven, hoeftbdat niet voor mij. ik ben nog niet seniel

Niller - 12 september 2017 Reageer

de slimme meter is bedoeld voor de toekomst… zoals in verbinding staan met wasmachines enz…. registreert de teruglevering van zonne energie…cv ketels die terug leveren enz..
Trouwens wie denkt dat een dief zo veel moeite wil doen om te zien of je thuis bent is dom…. ze hebben veel simpeler manieren zoals papiertje tussen je deur… en ze zouden ook gewoon makkelijk je Facebook kunnen hacken waar mensen vaak van alles op zet zoals vakantie/
Ik heb de meter ruim een jaar en gewoon geld terug… en het heeft me geholpen om beter on te gaan met energie.

Simon le Bon - 16 september 2017 Reageer

Voor dat beter omgaan met energie heb ik geen slimme meter nodig. Onderzoek heeft aangetoond dat het effect van een slimme op het verbruik nihil is.

Aan het draaiende wiel op mijn meter kan ik zien of ik veel, weinig verbruik of teruglever. Mijn meter zit gewoon in het zicht in de woonkeuken. Ik heb de TF-ontvanger laten verwijderen zodat ik alleen maar enkeltarief heb. Dat scheelt vrijwel niets met dubbeltarief.

De standen zijn duidelijk afleesbaar zonder bril, i.t.t. een “slimme” meter waarop je op een knopje moet drukken en maar hopen dat je de goede stand uitleest.
De registratie van de teruglevering kan ik (ook met de PC) uitlezen via de inverter, live.

Als ik mijn wasmachine wil laten draaien, draait-ie gewoon en ik moet er niet aan denken dat hij ’s nachts gaat wassen doordat de “slimme” meter verteld dat het goedkoper zou zijn. Dan gewoon maar die 3 cent meer betalen…. Is een goede nachtrust zeker waard.

En elk jaar krijg ik gewoon geld terug, al 15 jaar lang.

G. Buurman - 18 oktober 2017 Reageer

Met een slimme meter kun je per minuut zien wat je verbruik en/of je teruglevering is.
Het is voor de energie maatschappijen met deze gegevens in de hand zeer makkelijk om de tarieven op de piek- en/of daluren naar hun believen te wijzigen.
Voorbeeld bij enkelvoudige slimme meter zonder teruglevering;
hoogste tarief is rood tarief
middelste tarief is oranje tarief
laagste tarief is groen tarief
Zij kunnen in de ochtend van 06.00 uur tot 10.00 uur rood tarief gaan hanteren.
Van 10.00 uur tot 16.00 uur oranje tarief
van 16.00 uur tot 20.00 uur rood tarief
van 20.00 uur tot 12.00 uur oranje tarief
en van 12.00 uur tot 06.00 uur groen tarief.
En reken er maar op dat het niet voordeliger uit zal pakken er zit niet voor niets zo veel druk achter om de meters te verslimmen.
Als er dan ook nog aparte tarieven ( rood, oranje en groen) komen bij teruglevering kun je helemaal je borst wel natmaken.
Gewoon een recht toe en recht aan meter lijkt me het voordeligst, je veroorzaakt tenslotte je eigen verbruik.

g.dekker - 5 maart 2015 Reageer

Ik denk dat de slimme meter in de toekomst ons kan uitschakelen van het net bij grote storingen of bij het niet betalen van de rekening

Simon le Bon - 16 september 2017 Reageer

Dat is niet zo in de toekomst, maar nu al het geval. Er zit een zendontvanger in, en de firmware kan op afstand vervangen worden. zodat de meter de stroomvoorziening afsluit.
Ik maak me niet druk over afsluiten bij niet betalen, maar wat denk je dat hackers kunnen doen? Daartoe hoeven zij niet eens de meter zelf te hacken, maar bijvoorbeeld een terminal bij de energieleverancier/netbeheerder.

Hans de Groot - 5 maart 2015 Reageer

Heel handig zo’n meter… zolang iemand hem wil uitlezen. Destijds door Oxxio geplaatst. Na overstappen op andere energieleverancier werden de handen er vanaf getrokken. En heb ik nu al weer jaren een domme meter, maar dan wel als slimme meter vermomd.

Jolanda Hommes - 5 maart 2015 Reageer

Als een van de eersten had ik een slimme meter van OXXIO laten installeren. Een aantal jaren later moest deze slimme meter vervangen worden door een andere slimme meter van Enexis. op mijn vraag ‘waarom’ heb ik tot dusverre geen bevredigend antwoord gekregen. Voor zover mij bekend is wordt mij nog altijd door de energiemaatschappij gevraagd om de meterstand handmatig door te geven.
ik vraag mij dus werkelijk af wat de meerwaarde van een slimme meter is.

A. Tieleman - 5 maart 2015 Reageer

Ga beslist weigeren, houd zelf mijn energie bij.
Ik wil niet dat er bij mij binnen gekeken wordt.

Vera Verhagen - 5 maart 2015 Reageer

Ik heb vooral bezwaar tegen de slimme meter omdat hij nog meer draadloze straling. Zoals bekend heeft de EU commissie al een advies uitgebracht om deze straling vanuit het ALARA (voorzorg) principe terug te brengen tot een zo laag mogelijk niveau. Met de recente invoering van G4 en wifi spot is het stralingsniveau al sterk toegenomen en daarmee ook het gezondheidsrisico dat dit met zich meebrengt. In de USA zijn er al gezondheidsklachten als slapeloosheid, misselijkheid, tinitis, hartkloppingen etc. gemeld speciaal m.b.t. de slimme meter. Privacy schending vind ik ook een probleem maar dat haalt wat mij betreft bij lange na niet bij deze straling waar ik en 3 – 10 procent andere Nederlanders inmiddels al ziek van ben. In mijn eigen huis werkt daarom niets draadloos en voor de straling daarbuiten heb ik al afschermingsmaatregelen getroffen. Ik hoop dan ook dat de slimme meter nooit verplicht zal worden en zeker niet dat als je nog een analoge meter wilt je daarvoor net als in de VS meer voor moet gaan betalen.

Lilian - 22 september 2015 Reageer

Inderdaad Vera. Dit punt mistte ik bij de 5 nadelen die genoemd worden. Er is véél te weinig aandacht vanuit de overheid voor de gezondheidsrisico’s die al die straling met zich meebrengt. Het probleem is dat het verweven zit met ‘het grote geld’ en dat is nu eenmaal oppermachtig en allesontziend in deze tijd. Ondertussen krijgen steeds meer mensen (jong en oud) last van vage klachten. Vaag in de zin van: moeilijk om de oorzaak op te sporen. Maar ondertussen voor de persoon zelf overduidelijk en heel vervelend. Er zijn al genoeg mensen op de wereld die verstand hebben van de materie en er ook voor waarschuwen, maar dat wordt compleet en met oogkleppen op in de wind geslagen.
En wat die ‘slimme’ meter betreft las ik ergens een opmerking van iemand: “Er is maar plaats voor 1 slimme meter in mijn huis, en dat ben ik zelf”. En zo is het.

Niller - 12 september 2017 Reageer

dus je mobiel in je broekzak is heeft dit niet ?
het meter hangt in je kast en werkt allen via simkaart en s’nachts … dus grote risico ???

Simon le Bon - 16 september 2017 Reageer

Je lijkt wel een lobbyist met je verdediging.
De meter wordt niet alleen ’s nachts uitgelezen. Al zou dat zo zijn, is dit misschien zelfs nog erger…..

Michiel - 4 oktober 2017 Reageer

mobiel in je broekzak is inderdaad ook slecht….Blij dat anderen het stralingsaspect inbrengen in de tegenargumentatie ! Ik wil die slimme meter ook niet of andere draadloze kastjes/stekkers. “Bij twijfel niet inhalen “

Martien - 5 maart 2015 Reageer

Ik heb er flink spijt van dat ik de zogenoemde slimme meter heb laten plaatsen. Wat een gehannes door de diverse energieleveranciers om te salderen. De oude draaischijf had dit allemaal voorkómen. Ik zou het graag terugdraaien.

maria - 12 augustus 2015 Reageer

Martien. Heb zojuist de envelop binnen gekregen van de afspraak om te plaatsen.Kun je op die z.g. slimme meter niet zien wat betreft de cijfertjes en die draaischijf die je hard of zacht ziet gaan naar gelang je veel “aan” hebt staan”? Je groetend Maria uit Rotterdam

Edo de Roo - 5 maart 2015 Reageer

Op het nieuws: je kunt wel honderden euro’s besparen. HAHAHAHAHA, zoveel verbruik ik, dan geeft die meter zeker nul aan?

Ik heb al zes jaar zo’n slimme meter. Drie keer per dag kan ik zien dat ik weer één kWh heb verbruikt, om de 8 uur één. Maar waaraan dan? Dat laat die meter niet zien. De resolutie van die meter is gewoon echt slecht!!!! Terwijl er op de achtergrond echt wel mWh wordt gemeten, maar die mag ik blijkbaar niet zien. Op zo’n manier helpt die meter mij niet besparen.

Ja, ik zie als ik de vaatwasser aanzet. Of de wasmachine op 90°C. Dan gebruik ik 1kWh extra. Maar ook mijn kleine neefje weet dat die veel energie kosten.

Ik vind die slimme meter een gemiste kans. De voordelen zijn er wel, maar ze worden (expres???) niet gegeven aan de burger.

J.G. e Vries 05.03.2015 - 6 maart 2015 Reageer

Ik weiger de zgn slimme meter,omdat dit ding voor de consument niets en voor de energieboer
zoveel meer betekent. Er zijn vle bezwaren aangevoerd, maar 1 wil ik met nadruk vermelden,
nl de data transmissie via internet of via draadloos. Digitale apparatuur veroorzaken een aanzienlijke
stoornevel en als gelicenseerd radio zendamateur zit ik daarop niet te wachten. Dat ding werkt dan als ilegale zender.

William - 6 maart 2015 Reageer

Nieuwe meter heb ik niet nodig. Huidige functioneert prima. 1 Maal per jaar simpel de meterstanden doorgeven. Jaarafrekening afwachten en verrekening met de volgende maand. Slim energiebesparen, gewoon energie gebruiken wanneer je het nodig hebt. Geen timers nodig. Gewoon even de kou eraf en uit de termostaat en vestje aan. Of lekker onder je dekbedje. Veel plezier met mijn tips ;-)

Filip - 6 maart 2015 Reageer

Heb mijne al een jaar of 3, zonder negatieve ervaring. Hoop alleen dat de meter niet op afstand door de energieleverancier af en toe wat vooruit gezet kan worden …

Jan van Hoeck - 6 maart 2015 Reageer

De slimme meter kan dan wel niet zo slim zijn maar het is een prachtig instrument om je energie verbruik te controleren en te vergelijken met je doelgroep.
Verder geeft het een stuk gemak in het niet meer doorgeven van de meterstanden omdat deze op afstand orden uitgelezen.
Wat het stuk privacy aangaat dit is flink aangedikt en wat maakt het uit, op sociaal media geven de mensen zich toch ook flink bloot zonder dat daar iemand om maalt.
Gr, Jan

P Hartsema - 6 maart 2015 Reageer

Ik wens verschoont te blijven van deze slimmigheid omdat ik er uitsluitend voordelen voor de meterbeheerder in ontdek — ZONDER — DAT KOSTENREDUCTIES WORDEN AANGEGEVEN VOOR DE CONSUMENT\KLANT.

MA Sabordo - 6 maart 2015 Reageer

Een slimme meter heeft zijn voordelen, maar goedkoper ben je niet af, gebruik de oude trouwe analoge meter nog, met een nieuwe meters kunnen ze klooien vergelijkbaar snelheid van meters oude en nieuwe, wie zegt dat ze geijkt zijn en meten goed zelfde met gasmeter heb ook vermoeden dat deze iets sneller draaien met watermeter ik vertrouw alles nieuwe meter niet meer, maar zal wel weer verplicht worden, en privacy heb je ook tegenwoordig niet meer ze leggen alles op en Nederland. Dus weg met die slimme meter voordeel is digitaal en aflezen en je gebruik wordt verstuurd, zijn mensen tegenwoordig luier aan het worden.

Roland - 7 maart 2015 Reageer

Ik vind het een prima ding, lekker makkelijk. We hebben ook nog de politiek…die grijpen wel in als er privacy issues op de loer liggen.

Simon le Bon - 16 september 2017 Reageer

Je bedoelt de politiek die de identificatieplicht heeft ingevoerd, zou evolueren of het het gewenste effect had, maar dat nooit heeft gedaan? Die politiek? Er is eigenlijk maar een partij die het belang van privacy echt serieus neemt, en die zit niet eens in de tweede kamer (Piraten Partij)…..

Lusanne - 9 maart 2015 Reageer

Een ander licht op de slimme meter en privacy: http://www.i-nrg.com/nieuws/de-slimme-meter-en-privacy/

Mco - 13 maart 2015 Reageer

Ik hoef geen slimme meter. Ik kan nog steeds lezen. En hoeveel stroom gebruikt zo’n slimme meter om ieder half uur de gegevens door te sturen. Wie weet wie er allemaal zijn handen achter kan krijgen. Bedankt

W.Steenstra - 26 maart 2015 Reageer

Het is geen slimme meter, op geen enkele manier. Ook niet in combi met een app of een slimme thermostaat. Die laatste 2 zijn misschien slim, die meter is het niet, dat is een leugen. Besparen doet de slimme meter ook niet, ook dat is een leugen. Het is slim van de energiebedrijven om die meter bij ons in huis te zetten; uiteraard voor zijn eigen portemonnee. Onze gegevens mogen zij niet doorverkopen, daar hebben we de wet voor. Maar ze mogen wel statistieken maken van onze postcodes en straat en even en oneven nummers, etages/parterres, zonzijde/schaduwzijde, appartementen/eengezinswoningen et cetera (vat u hem al?) en dan die statisteken doorverkopen.
Maar ik zie nergens een mening over de afpersing, dat men het lagere daluren tarief kwijt is, wanneer men een meter weigert of de meter toch neemt, maar de monitoring laat uitschakelen.

m de Beer - 12 mei 2015 Reageer

Wij hebben een slimme meter in ons appartement..nu blijkt al 2 1/2 jaar dat de meters niet corresponderen met het huisnummer. Hierdoor ben ik veel meer gaan betalen. Als alleenstaande betaalde ik in een eengezinswoning 100 euro per maand elektra en gas waarvan ik bij de eindafrekening rond de 500 euro terug kreeg. Nu sinds ik deze woning betrok 13 december 2013 betaal ik 85 euro aan verbruik aan de woningbouw en 85 euro aan essent. In dit appartement is geen gas. Na menig gesprek met casade de woningbouw is er tot op heden geen oplossing. Wel zijn ze 16 april 2015 foto’s komen maken van de meters waarop ze eerst een gele sticker plakte met het huisnummer. Na veel informatie blijkt dat hoogwaarschijnlijk de meterstanden niet corresponderen met het huisnummer en ik dan ook de meterstand van iemand anders heb en dus ook die nota betaal.

Wel moet ik erbij zeggen dat ik in mijn vorige woning een waterbed een vaatwasser en een pc had..echter in dit appartement heb ik geen waterbed meer het eerste anderhalf jaar geen vaatwasser en nu een laptop die alleen maar aan gaat als het nodig is.. waar moet ik heen om mijn probleem te laten onderzoeken

l v d lavoir - 13 oktober 2015 Reageer

laat ieder zijn gebruik controleren want ik heb de zg slimme meter nu 3 weken en heb al meer gas gebruikt als anders in een half jaar dus heb ik al veel spijt van dat ding in huis en laat ik hem opnieuw ijken

Berry van den Berg - 12 april 2017 Reageer

Ja ook hier slimme meter. Dacht das makkelijk. Kwart van vorig jaar aan gas verbruikt in anderhalve maand. Helaas is er geen weg meer terug. Krijg je als antwoord van nuon ja de oude meters die draaide te langzaam daarom kom je nu hoger uit. WTF

A.A. Gouwens - 14 oktober 2015 Reageer

Als ze deze z.g. slimme meter dig. kunnen uitlezen dan kunnen ze hem ook beïnvloeden van buitenaf, dus komt hij er bij mij niet in.

J Hofstee - 24 maart 2017 Reageer

Heb net de brief binnen voor installatie van Slimme meter, ik woon in een appartement met blokverwarming en wij hebben geen thermostaat in huis, dus de App heeft ook geen zin. Ik lees wel dat als je de meter niet laat installeren je geen recht meer hebt op goedkope nacht stroom, klopt dit?
Ik vind dat er nog steeds niet goed is aangetoond dat dit een verbetering is, dus ga ik hem weigeren.

matthijssen - 13 juni 2017 Reageer

hierop dienen jullie te reageren, dan heb ik er wat aan!

Cocky - 24 maart 2017 Reageer

De netbeheerder kan ook een digitale meter zonder communicatiemodule plaatsen. De meter is dan niet uit te lezen.

Lex - 1 april 2017 Reageer

Dat zeggen ze, maar is alleen administratief juist, maar geloof gerust in sprookjes. Overigens, wekt die “slimme” meter zijn eigen energie op? Dacht het niet, dus het verbruik van die “slimme meter” betaal je ook zelf ! Heb ik het nog niet eens over de afwijking, natuurlijk wel altijd in het nadeel van de consument, maar aan die diefstal zal over enige tijd een hoop stof gaan opwaaien !!!! (Daar wordt nu een universitair promotie onderzoek mee afgerond).

Dr.Blan - 30 november 2017 Reageer

Dat is niet waar, de slimme meter tapt de benodigde spanning af voordat hij het huishoudelijk verbruik gaat meten!

Bas - 3 april 2017 Reageer

Ik vraag mij af…..de slimme meter heeft een verlicht display en nog enkele andere lampjes. Deze verbruiken toch ook stroom ? Kan dat display niet uitgezet worden ? Het zal niet veel zijn….maar ook dat is sluipverbruik toch ?

Jako - 9 april 2017 Reageer

Ook de draaistroommeter verbruikt stroom. een spoel wekt een magnetische veld op en laat de schijf draaien. Dit magnetische veld wordt opgewekt door verschil tussen de fase en de nul draad. (twee of 4 spoelen).
Liander heeft deze week bij ons de gasleiding vervangen en ongevraagd onze draaistroommeter vervangen. Dus zonder toestemming, zonder aankondiging. Wie weet hoe ik deze meter weer terugkrijg.

Ton - 13 april 2017 Reageer

Hoi Jako,
Ten eerste je bent verneukt!! Ik denk dat het erg moeilijk wordt maar je hebt recht als mens.kijk is op deze site https://www.wijvertrouwenslimmemetersniet.nl .
Mijn analoge meter afgekeurd er komt geen slimme meter of digitale in alleen een Analoge meter zonder terugloop blokkering. Als ik dit niet kan tegenhouden(EN IK GA TOT HET GAATJE) we zullen zien.
De analoge meter is te vertrouwen de rest niet.

Leo - 15 april 2017 Reageer

Ook ik voel mij gechanteerd doordat stedin schrijft dat ik geen goedkoop tarief meer krijg als ik niet overga op de slimme meter.
Ik begrijp niet waarom dit niet zou kunnen.
Trouwens jaren terug altijd alleen het dag tarief gehad en toen was er ook niemand die contact zocht om dit in orde te maken. En nu ik in de nieuwbouw al jaren een meter heb waar deze mogelijkheden wel benut worden komen ze met dit verhaal
Wat nu te doen?

mamsie - 23 april 2017 Reageer

Die slimme meter is er vooral om fraude te voorkomen, stroom aftappen kan niet meer. Een wietplantage is daarmee uitgesloten. Bij oog stroomverbruik staat gelijk politie aan de deur. Ik heb ook een slimme meter en hij hangt mij best dat in de meterkast. Heb er totaal geen probleem mee. Krijg iedere 2 maanden mijn verbruik via email en zo hou ik het in de gaten

Lodewijk Langeweg - 9 oktober 2017 Reageer

Ook zo consequent: wiet mag wel legaal in koffieshops verkocht worden, maar telen mag niet. Dus die koffieshops krijgen het van illegale teelt. Echt een genie die dat bedacht heeft… : D

Desiree - 27 april 2017 Reageer

Een vriendin van mij hoorde na het plaatsen van een slimme meter in haar studio-kwaliteit analoge geluidsinstallatie een zware brom.
Ze hing een loodschort, zoals gebruikt op de Röntgenafdeling van ziekenhuizen, om de slimme meter heen, en wèg brom…!
Kun je nagaan wat er in je hersens gebeurt wanneer die brom er voortdurend is zonder dat je dat weet, omdat jouw geluidsinstallatie dat niet weergeeft. De voortdurend uitgezonden frequenties van slimme meters, beschadigen je hersengolfpatronen, en zijn kankerverwekkend…

Astrid - 6 juni 2017 Reageer

Wow, wat heftig zeg! Ik heb vanwege dat idee in 2013 een slimme meter laten vervangen. Maar bewijs heb ik nooit gehad. Als je erover zoekt op internet vind je geen onweerlegbaar bewijs. Ik vind dit wel heel onomstotelijk bewijs. Waarom weet niemand dit?

Theo - 28 april 2017 Reageer

En wat te denken van sjoemelsoftware, zoals Volkswagen dat deed ? Dat kan ook net zo goed in die slimme meter zitten, of later met een update van buiten af stiekem geïnstalleerd worden. Het feit dat dit gewoon een computer is en verbonden met het internet is, dat is totaal ONVEILIG ! Ze kunnen wel zeggen dat het goed beveiligd is, maar de politiek en allerlei instanties, kunnen al zichzelf niet meer goed beveiligen omdat de politiek geen verstand heeft van ICT. De hackers uit de Oostblok landen zijn tegenwoordig zo slim en kunnen ALLE beveiligen, hoe professioneel ook, omzeilen. En daar kan de Europese politiek niets aan doen bij landen buiten Europa, zoals de Oostbloklanden. Daarbij hebben leveranciers en commerciële bedrijven er een eigen belang bij. Dus kunnen makkelijk de software zo aanpassen in HUN voordeel ! Zie maar aan de sjoemelsoftware.
Het is net zoals Microsoft, die eigenlijk ook niet te vertrouwen is.

Arend - 22 juli 2017 Reageer

Meters die op afstand zijn uit te lezen zijn, los van het “hack” gevaar , ook van buitenaf te parametreren.! Hierdoor kan op elk moment de meterrekenwijze veranderd worden.! Je hebt dit niet in de gaten.!!! Als de gasunie b.v. gas met een andere dichtheid of calorische waarde levert zou bij een slimme gasmeter de rekenwijze aangepast moeten worden.Dit gebeurt wel dusdanig dat de leverantier hier heel goed mee uitkomt.! De verbruiker betaalt in principe teveel maar je kunt dit niet meer controleren met een “slimme ” meter.!

Gerard - 5 mei 2017 Reageer

Ik heb zonnepanelen en nu nog een oude (terugdraaiende) meter. Als ik geen slimme meter wil (wat niet verplicht is) kan de de netwerkbeheerder gesteld worden dat de huidige meter vervangen moet worden daar deze bijvoorbeeld stuk is. Hoe kan ik dat checken? En bij wie krijg ik mijn geld terug als de teruggeleverde energie niet volledig vergoed wordt?

Yx - 30 juni 2017 Reageer

Als de teruggeleverde energie niet volledig verged wordt, dan kan je contact opnemen met je energieleverancier. Maar met een oude meter kan dit helaas niet. Een draaischijfmeter is alleen niet gemaakt om terug te draaien. Deze meter kan niet geijkt worden, Je kan nooit kan controleren wat je daadwerkelijk hebt opgewekt. De slimme meter daarentegen registreert jouw eigen opwek, naast de registratie van je verbuik van het net. Hierdoor weet je 100% zeker dat je alles vergoed krijgt. Ik zou het nog eens overwegen. Op deze manier kost het je meer en duurt het langer voordat je je inverstering in de zonnepanelen hebt terugverdiend.

monteur x - 11 mei 2017 Reageer

werkzaam bij nuon als monteur . a: doe het niet. b :kijk s goed rond wie de goedkoopste zijn daar zul je pas echt besparen !mijn tip, greenchoice .

Laarberg jg - 1 juli 2017 Reageer

Ben ik met een slimme meter dan ook mijn goedkoope weekend tarief kwijt en in de avonden?,want alle kleine beetjes helpen toch! Ben net overgestapt van Delta.

Jo. Carduck - 15 juli 2017 Reageer

Ben ik dan mijn weekend en avond tarief kwijt?

O.J.B. - 15 mei 2017 Reageer

De ’slimme meter’ kan alleen door de netbeheerder op afstand uitgeschakeld worden. Hoe kan ik dat controleren ?
En dan de z.g. besparing. Ik weet donders goed hoe ik kan besparen op mijn energierekening; de wasmachine en droger de deur uit, koop een wasbord en een drooglijntje, alle schemerlampen de kamer uit en een TL balk aan het plafond en de thermostaat van de verwarming 5 graden naar beneden, trek maar een dikke trui aan . Maar zo wil ik niet leven !

Lodewijk Langeweg - 9 oktober 2017 Reageer

Brussel: “Hoe durft u! Wat egoïstisch van u! Denk aan de arme hongerige kinderen overal over de wereld, en eet dankbaar uw bordje leeg!. En de ijsberen! En de dijken die we zullen moeten verhogen als over 100 jaar de zeespiegel volgens onze nooit falende computer modellen enkele centimeters is gestegen!”
: D

A3aan - 26 mei 2017 Reageer

Vandaag ook gezegd dat ze bij mij geen slimme meter mogen plaatsen, ben het helemaal eens met de vele
reviews met bezwaren, het enige voordeel van dit ‘slim netmanagement’ van netbebeer nederland is voor hen zelf.

Joke Buijs - 31 augustus 2017 Reageer

Heb 3 maanden nieuwe meters, ben 100 euro meer gaan gebruiken, gelukkig heb ik er voor gekozen om zelf meterstanden door te geven, wat nog een hele puzzle was, zou graag mijn oude meter weer terug hebben

Astrid - 6 juni 2017 Reageer

Vandaag een brief gekregen en meteen gebeld dat ik geen slimme meter hoef. Ik heb ook niet uitgelegd waarom. Geen behoefte aan discussies. In mijn vorige huis zat er één vanaf de oplevering, die heb ik zelfs laten vervangen door een ‘domme’ meter. Privacy is een groot goed. En ik volg al jarenlang maandelijks mijn energieverbruik. Veel is het niet ;-) Eigenlijk betaal ik vooral de vaste kosten. Die liegen er ook niet om. Besparen kan ik amper nog, als ik niks zou verbruiken zou het hooguit een paar tientjes jaarlijks omlaag gaan.

matthijssen - 13 juni 2017 Reageer

hierop dienen jullie te reageren dan heb ik er wat aan!

matthijssen - 13 juni 2017 Reageer

Reageren jullie er maar op en maak het niet zo lastig!

matthijssen - 13 juni 2017 Reageer

hoe vaak moet ik dat doen? u verwijderd dit continu!!!

joke - 16 juni 2017 Reageer

kijk de film TAKE BACK THE POWER en je weet waar het uiteindelijk naar toe gaat Inbreuk op je privacy al je handelingen in huis worden straks vrijgegeven, NET ZOALS NU JE BANKGEGEVENS !!!!

Yv - 30 juni 2017 Reageer

Dan hierbij enkele voordelen van de slimme meter:
• U hoeft uw meterstanden niet meer zelf door te geven aan uw energieleverancier;
• U ontvangt iedere twee maanden een overzicht van uw verbruik via uw energieleverancier;
• U kunt gebruikmaken van het dag- en nachttarief van uw energie-leverancier. Het TF signal gaat verdwijnen, waardoor dit straks alleen nog mogelijk is via de slimme meter;
• U kunt gebruikmaken van het variabele tarief van uw energie-leverancier. Doordat het TF signaal gaat verdwijnen, is dit alleen nog mogelijk via de slimme meter;
• Het is niet zo onveilig als hierboven wordt beschreven. Dit wordt door de overheid streng gecontroleerd. De Slimme meter is even veilig als internetbankieren bij uw bank!
• Heeft u zonnepanelen of plannen om deze te plaatsen, dan weet u zeker dat uw opwek en teruglevering aan het net juist wordt gemeten, zodat u niet teveel betaalt. Er wordt gesuggereerd dat teruglevering in de toekomst straks niet meer wordt verrekend. Vrij onlogisch gezien het verduurzamingstraject waar we in zitten. De overheid wil eigen opwek juist stimuleren. Daarnaast is de draaischijfmeter niet gemaakt om terug te draaien, waardoor je nooit weet of dit juist is. Dit valt tevens niet te controleren omdat deze niet geijkt kan worden;
• U krijgt nog meer inzicht in uw verbruik door een ‘energieverbruiksmanager’ te koppelen aan de slimme meter. Zo kunt u besparen op uw energiekosten. Kijk op http://www.energieverbruiksmanagers.nl voor meer informative.

Magic - 4 juli 2017 Reageer

Nu is het gratis dat plaatsen van die slimme meters, maar de controleur zegt net dat het straks verplicht is en dat je dan MOET betalen voor het plaatsen, maar we betalen toch al huur voor dat ding, snap er niets meer van!

Marjolein - 21 november 2017 Reageer

Mooi verhaal van die controleur, daar is mij niks over verteld toen ze de meter bij mij kwamen vervangen en ik aangaf geen slimme meter te willen. Wel dat het straks verplicht is en je er dan niet meer onderuit kunt. Hij probeerde mij nog wel om te praten, wat een gepush. Toch voet bij stuk gehouden, al was het alleen maar om een statement te maken. Vind het uitermate waardeloos dat dit ons door de strot geduwd wordt.

Chris - 26 augustus 2017 Reageer

Digitale veiligheid met vastgoed installaties verkrijg je alleen als de toekomstige slimme meters aangesloten worden op een vastgoedmodem. Het vastgoedmodem voorzien van adapter en noodbatterijen zendt dan de meterstanden door aan de netwerkbeheerders en zendt tegelijkertijd een wifi signaal uit naar uw smartphone. Op deze wijze heeft de Rechtelijke Macht controle op de gang van zaken omtrent de slimme meterstanden werking doorgifte aan huis en naar de netwerkbeheerders.
De huidige slimme meters zijn namelijk ook gemakkelijk te hacken, omdat ze direct benaderbaar zijn voor cybercriminelen. Overheid netwerkbeheerders met deze huidige slimme meters directe statistiek zullen voor alle belanghebbenden een toekomstige energie transitie catastrofe gaan worden i.v.m. het direct kunnen ontwrichten van lokale decentrale energienetwerken.

Gerrits H.W.M. 2-9 2017. - 2 september 2017 Reageer

L.S. Ik heb vandaag een brief van Liander ontvangen, waarin vermeld is; “dat mijn afspraak met de monteur gepland is op 14 Sept.
tussen 10 en 12 uur.” en het zou gaan over de meter(s) op mijn adres. Ook kon ik vragen naar de Liander-legitimatiepas. Als ik een andere afspraak wilde (???) kon dat via www, Liandermeters.nl (???) en mijn gebruikersnaam, (H59gDralsMtw) ongeveer, en een
zelfde soort (bciubbcp) wachtwoord, de afspraak (die niet bestond) veranderen. Een bijkomstigheid is, dat er nooit een afspraak ergens over gemaakt is !? En de legitimatie slaat toch nergens op ,die is niet te controleren. Ook kon ik een informatienr. bellen ?(waarvoor). Ook is mij niet duidelijk hoe die meter de gegevens naar Liander stuurt ! Is dit veilig ? Bovendien wil ik die meter
niet, ( de Woningver. betrekt via mij wat stroom voor openbare verlichting van haar garageboxen) en dan heeft niemand er nog
kijk op wat er aan de hand is,als er vreemde dingen gebeuren. dus,” Regels zijn goed, als er goede controle is” en dat wil ik graag
zo houden! Groetend H.W.M.

Stef pronk - 22 september 2017 Reageer

De zg slimme meter bespaart niet. Dat kunt u zelf doen Met een zg slimme meter geeft u uw leverancier meer macht Ben tevreden met m’n. Analoog. Gas en elektra meters. En ikzelf bepaal hoeveel ik verbruik door zuiniger met energie om te gaan. Basta !!!

Lodewijk Langeweg - 9 oktober 2017 Reageer

Het zou me niets verbazen als Brussel hier hetzelfde mee gaat doen als met de stofzuigers. Dat je teveel energie verbruikt met stofzuigers boven de 1400 Watt. Dus die mogen niet verkocht meer worden. En zo kunnen ze je via deze -enkel voor hun- slimme meter dwingen niet meer dan xxx energie te verbruiken. Z.g. voor het klimaat. Let maar op.
Gelukkig heb ik nog een 2300 Watt stofzuiger zodat ik vooral mijn grote witte wollen Berber tapijt snel schoon krijg. Want met een 1400 Watt stofzuiger zou ik veel langzamer en langer moet stofzuigen om het met zo schoon te krijgen, hetgeen daarom evenveel energie zou gebruiken, maar mij veel meer werk.

Ik heb tot nu toe altijd slechts 1 x per jaar de meterstand hoeven door te geven. Dus dat ik dat met die nieuwe niet meer zal hoeven te doen -als dat echt zo blijkt te zijn- maakt wat dat betreft niets uit. (Tenzij je 1 x per jaar 5 minuten even je meterkast openmaken, de meterstand opschrijven, en online doorgeven veel werk vindt.)

Nee, er zit meer achter. Maar dat mogen we niet vooraf weten, anders zouden we in opstand komen tegen de “elite” in Brussel.

Lodewijk Langeweg - 9 oktober 2017 Reageer

PS:
Ik heb ook nog een 2000 Watt blaaskacheltje, Om ’s morgens even snel de voorkamer warm te krijgen ’s winters terwijl de verwarming het langzaam over neemt tot het 22 graden is, Dan gaat het kacheltje uit. Zal dat ook niet meer mogen van Brussel? Zal hun “slimme meter” daar een stokje voor gaan steken? Om maar niet over andere dingen te beginnen die stroom vereisen…

Lodewijk Langeweg - 9 oktober 2017 Reageer

@monteur x – 11 mei 2017
Ik zit al 11 jaar bij Greenchoice. Pure groene stroom en mijn elektra rekening bedraagt zo’n €150 per jaar. Kook elektrisch want er zit geen gas toevoer meer in de 55+ flat. Betaal zo’n €900 per jaar aan verwarming, maar dat is van Techem. Verwarm enkel de grote lange huiskamer met ingebouwd keukentje. Als het echt koud wordt zet ik 3 kwartier voor ik in bed stap even het elektrische dekentje aan dat onder het onderlaken ligt. Net of je in een warm bad stapt… al is de slaapkamer koud. Merk er niets van zo. : D

Lodewijk Langeweg - 9 oktober 2017 Reageer

PS:
Dat dekentje gaat dan wel uit na in bed te zijn gestapt . Ik wil niet half gestoofd worden… ; )

Paultje Panter - 25 oktober 2017 Reageer

WTF…
De slimme meter is er voor de leverancier en NIET voor de consument.
Waarschijnlijk halen ze er veel voordeel uit,vandaar dat ze die graag plaatsen.(1+1=2)
Ik ben voorstander van de oude analoog meter,ik vind die reuze handig en die wil ik dus graag aanhouden.
Krijg ik een brief van de netbeheerder dat ze de slimme meter komen plaatsen….dus ik bel de woning vereniging om te vragen of wij dat verplicht zijn….wat we dus niet zijn.(van mijn woningvereniging hoef ik dat niet te laten plaatsen)
Dus ik bel de netbeheerder en zeg dat ik die nieuwe slimme meter niet wil.
Oke zegt de netbeheerder maar in 2020 word hij verplicht…..U kunt hem nu nog gratis laten zetten maar als het word verplicht dan kost het U geld om het te laten plaatsen!!!
M.A.W zij hebben baat bij het plaatsen van de nieuwe meter..de eventuele gespaarde kosten die het de energieleverancier oplevert word niet door berekend naar de consument en TOCH moet de consument daar bovenop ook nog extra geld betalen om het te laten plaatsen?

Wat is dat voor onzin?

T Ter Velde - 4 november 2017 Reageer

Na dit alles te hebben gelezen wil ook ik geen slimme meter pas bericht gehad dat ze er een komen plaatsen dat doen ze dan maar bij diegene die na mij komt in dit huis

E.J. van Velzen - 8 november 2017 Reageer

Als je de slimme meter weigert, komt er chantage aan te pas. Je kunt in de toekomst dan alleen van het piek-en daltarief gebruik maken als je een slimme meter hebt. Ik vind dit chantage en bovendien heb ik gelezen, dat een slimme meter niet verplicht is. Wat moet ik nu geloven wel of niet verplicht?
E. van Velzen 8 november 2017

Marjan172 - 17 november 2017 Reageer

HELPPPP ze komen a.s woensdag de slimme meter plaatsen krijg ik vandaag bericht van maar ik ben er nog niet uit wat beter is wel of geen slimme meter reacties graag

Anton - 20 november 2017 Reageer

Gewoon je netbeheerder bellen marjan en zeggen dat je de slimme meter niet wil en niet op de vragen ingaan die je ze dan gaan stellen ze willen alleen he stroom in grafiek vorm in kaart brengen en zo misschien gaan bepalen wanneer jij je wasmachiene mag aanzetten

G.Hasewinkel - 22 november 2017 Reageer

Bij begin van de dubbeltariefmeter zat er nog een groot verschil in de tarieven over 2016 slechts € 17 verbruik hoog en laag tarief nagenoeg gelijk!! Was het tarief langzaam verhoogd naar het zelfde niveau.Slimme meter handig voor de leverancier om tarieven nog beter te kunnen uitlezen ,het resultaat mag U zelf invullen!!!

Dr.Blan - 30 november 2017 Reageer

Na 2020 bestaat er geen laag of hoog tarief meer; ook zal het TF signaal (wat zorgt voor de laag/hoog omschakeling) niet meer over het net worden verzonden. Juist door het al eerder genoemde lage verschil tussen hoog en laag zijn wij ook al jaren geleden overgeschakeld naar 1 tarief. Is uiteindelijk voordeliger dan wanneer je hoog/laag tarief blijft gebruiken.

Reageer