150429-Rol-energieleveranciers.png

Moet de rol van energieleveranciers drastisch veranderen?

Steeds meer mensen installeren zonnepanelen op het dak van hun woning. Bovendien neemt ook de kwaliteit van isolatie toe, zodat er tegenwoordig nog maar weinig energie verloren gaat in huis. Dit soort zaken zorgt ervoor dat het gemiddelde stroom- en gasverbruik flink gedaald is de afgelopen jaren. Als die trend doorzet, hebben we misschien over een paar jaar helemaal geen energieleveranciers meer nodig. Of toch wel?

Is het verkopen van gas en elektriciteit straks nog wel genoeg?

Energieleveranciers verdienen hun geld door gas en stroom aan hun klanten te verkopen. Maar is dat in de toekomst wel genoeg als ons energieverbruik steeds verder afneemt? Deze vraag stelde Vincent Dekker zich onlangs in een artikel in Trouw. Hij legde het vraagstuk voor aan Eneco. “Het alleen maar verkopen van gas en stroom zal niet meer werken”, denkt woordvoerder Marcel van Dun. “Grote elektriciteitscentrales exploiteren wordt ook steeds minder rendabel. En huizen zullen helemaal worden geëlektrificeerd; de gasaansluiting gaat verdwijnen”, denkt hij.

Moeten leveranciers hun businessmodel veranderen?

Op basis van de trend dat we met z’n allen steeds minder elektriciteit en gas nodig hebben, kun je bijna niets anders doen dan de conclusie trekken dat energieleveranciers het roer moeten omgooien, willen ze winstgevend blijven. De businessmodellen van traditionele leveranciers zullen flink op de schop moeten. Een uitgebreidere dienstverlening, bijvoorbeeld in de vorm van een slimme thermostaat, zou bijvoorbeeld uitkomst kunnen bieden.

Zonnepanelen aanbieden

Energieleveranciers kunnen het ook over een andere boeg gooien. Bijvoorbeeld door zonnepanelen aan te bieden. Zelfstroom is één van de leveranciers die op dat gebied al zeer vernieuwend bezig is. Bij Zelfstroom sluit je niet alleen een energiecontract af, maar kan je ook kiezen voor het aanschaffen of huren van zonnepanelen. Een mooie combinatie!

Zelf je energiebron kiezen

Ook Vandebron doet het anders dan anders. In tegenstelling tot de traditionele energieleveranciers is energie van Vandebron ‘tastbaar’. Je kiest zelf de boer van wie jij je energie wil afnemen. Natuurlijk komt niet daadwerkelijk de fysieke energie van die specifieke energiebron uit je stopcontact, maar het idee is duidelijk: bij Vandebron weet je waar je energie vandaan komt. Dankzij die tastbaarheid ben je je ineens ook veel bewuster van je energieverbruik en energierekening.

Het worden spannende jaren!

De energiemarkt zal in beweging moeten komen om de veranderende vraag van consumenten op te vangen. Voorlopig zijn we natuurlijk nog wel een tijdje afhankelijk van energieleveranciers voor de levering van stroom en gas. Maar een energieleverancier moet méér bieden dan dat: een totaalpakket bieden op het gebied van energie en verbruik. Een totaal andere, unieke insteek, zoals Zelfstroom en Vandebron hebben, zou ook uitkomst kunnen bieden in de veranderende energiemarkt.

Wij zijn benieuwd: wat vind jij belangrijk in de dienstverlening van een energieleverancier? Is dat alleen de levering van gas en stroom, of ben je ook op zoek naar iets extra’s?

Reageer