Mats meets Solly! Bewustwording rondom duurzaamheid, jong geleerd is oud gedaan

Duurzaam leven, groene energie, milieubewustwording, we hechten er steeds meer waarde aan. Niet alleen volwassenen zijn er volop mee bezig. Meer en meer ouders en scholen willen kinderen al op jonge leeftijd bewuster om leren gaan met het milieu. Immers jong geleerd is oud gedaan. Maar hoe doe je dat? Duurzaamheid is voor jonge kinderen soms een ongrijpbaar begrip. Onze Mats kwam een interessant initiatief voor kinderen op het spoor dat zich richt op duurzaamheid. In dit blog lichten we het Solly Systeem voor scholen uit.

Meet Solly

Het Solly Systeem is een educatief pakket over duurzaamheid, natuur en techniek. Met behulp van de zon-etende robot Solly en andere speelrobots zoals Letty, leren kinderen over duurzame energie. Ze gaan online en in de praktijk op onderzoek uit. Zelf ontdekken en ontwerpen staat centraal. In de onderbouw gaan de kinderen alles nog ontdekken, in de middenbouw ligt de focus op onderzoeken en in de bovenbouw gaan de kinderen zelf aan de slag om dingen te ontwerpen.

Voor wie?

Het educatieve pakket is geschikt voor kinderen in groep 3 t/m 8. Het is kerndoeldekkend en bevat een doorlopende leerlijn.

Meer weten?

Wil je meer weten over het pakket, de mogelijkheden of gastlessen? Ga dan naar www.hetsollystysteem.nl. Of bekijk hieronder de video.

Tips om kinderen bewuster om te laten gaan met het milieu

Heb jij zelf kinderen en wil je weten wat je kan doen om je kinderen bewuster met energie en het milieu om te laten gaan? Hieronder vind je enkele tips.

  • Neem de fiets of de benenwagen. Moet je een klein stukje afleggen met je kind(eren)? Geef dan het goede voorbeeld en laat de auto thuis staan. Neem liever de fiets of ga gezellig te voet. Bovendien zie je zo ook nog wat van je omgeving en de natuur en is het goed voor de dagelijkse portie beweging die we allemaal nodig hebben.
  • Niet in gebruik is stekker uit! Ook kinderen krijgen steeds meer elektrische apparaten waar ze gebruik van maken, denk aan spelcomputers, mobiele telefoons, tablets, laptops en dergelijke. Spreek met je kinderen af dat wanneer ze een apparaat niet gebruiken, ze de stekker van het apparaat uittrekken of dat ze niet alle apparaten tegelijk aan moeten zetten. Spelen ze een game op de spelcomputer dan kan de laptop prima uit.
  • Deur uit? Licht uit! Maak met je kinderen duidelijke afspraken dat degene die het laatste een ruimte verlaat de deur dicht doet en het licht niet vergeet uit te maken. Natuurlijk geldt ook hierbij, goed voorbeeld doet volgen.
  • Afval sorteren kun je leren. Het sorteren van afval hoeft niet ingewikkeld te zijn, wanneer je kind dit vroeg aanleert, wordt het iets wat hij of zij automatisch en uit zichzelf goed gaat doen. Leg je kind bijvoorbeeld ook uit wat het verschil is tussen de soorten afval en hoe lang het duurt voordat bepaalde afvalsoorten vergaan. Dit zal er ook voor zorgen dat ze niet zo gauw een kauwgum of papiertje op straat gooien.
  • Van ruilen komt niet altijd huilen. Jouw kind heeft vast wel speelgoed waar hij of zij mee uitgespeeld is. Laat het dan niet verstoffen én gooi het al helemaal niet weg. Geef het bijvoorbeeld weg en maak er zo iemand anders blij mee. Ook kun je het wegbrengen naar een kringloop of het samen met je kind voor een klein prijsje verkopen op de rommelmarkt. Of organiseer gezellig een ‘ruilbeurs’ met alle kinderen uit de straat. Leuk voor je kind en leuk voor je portemonnee.
  • Wassen met een douchewekker is net zo lekker. Met een douchewekker ga je waterverspilling tegen. Het is een eenvoudige en effectieve manier om je kinderen niet langer te laten douchen dan noodzakelijk. Dit geldt niet alleen voor je kinderen, probeer het zelf ook eens. Je zult zien dat het aanzienlijk scheelt op je waterrekening als je het met het hele gezin doet.

Heb jij nog goede tips?

We zijn erg benieuwd hoe jij jouw kind(eren) leert bewust om te gaan met energieverbruik en het milieu. Laat het ons weten.

Reageer