140219-EnergieFlex.png

Leverancier uitgelicht: EnergieFlex levert prepaid energie

De Nederlandse energiemarkt is weer een nieuwe energieleverancier rijker: EnergieFlex. Deze week kreeg het bedrijf vergunningen van Autoriteit Consument & Markt voor het leveren van gas en stroom aan kleinverbruikers, dus huishoudens en kleine bedrijven. De energieleverancier komt met iets wat de Nederlandse energiemarkt nog niet eerder heeft gezien: prepaid energie.

Prepaid energie

EnergieFlex rekent consumenten achteraf af op werkelijk verbruik. Daarbij is de slimme meter onmisbaar. De leverancier kan de slimme meter namelijk op afstand uitlezen, en beschikt dus direct over de werkelijke verbruiksgegevens. Consumenten hoeven daardoor geen voorschotbedragen te betalen via automatische incasso. Heb je nog geen slimme meter, dan installeert EnergieFlex die voor je.

EnergieFlex legt het systeem uit op zijn website. “Je koopt iedere maand bij EnergieFlex voor een door jou zelf bepaald bedrag energie. Wanneer dat tegoed bijna op is, ontvang je van ons een e-mail en sms om je tegoed te verhogen. Als je betaald hebt, wordt je tegoed diezelfde dag nog opgewaardeerd.” De consument kan zijn tegoed ook automatisch opwaarderen, een principe dat al bekend is van onder meer de OV-chipkaart.

Hoe EnergieFlex om zal gaan met het risico op wanbetalers, is nog niet bekend. Om het antwoord op dit vraagstuk te achterhalen probeerde Energieleveranciers.nl telefonisch contact op te nemen met het energiebedrijf, maar het telefoonnummer dat op de website vermeld staat is nog niet in werking.

Is Energieflex goedkoop?

Vanaf 15 maart zal de leverancier operationeel zijn. Toch dook Energieleveranciers.nl alvast in de tarieven die EnergieFlex op zijn website heeft gezet. In een vergelijking met de energiecontracten die wij via onze website aanbieden, scoort EnergieFlex laag. In onderstaande grafiek kun je de top vijf goedkoopste contracten via Energieleveranciers.nl zien, vergeleken met het prepaid contract van EnergieFlex. De bedragen zijn gebaseerd op een gemiddeld gas- en stroomverbruik van 3.500 kWh en 1.600 m3 gas in gasregio 1 (peildatum 19 februari 2014).

[Edit 30 juni 2014: Voor het meest actuele aanbod van EnergieFlex kunt u de energievergelijker van Energieleveranciers.nl invullen.]

EnergieFlex

Zoals te zien in de grafiek, is het prepaid contract van EnergieFlex bij lange na niet het voordeligst. In vergelijking met het goedkoopste contract in deze top vijf, afkomstig van Energiedirect.nl, is het prepaid contract van EnergieFlex op jaarbasis € 193 duurder. Dat scheelt ruim € 16 per maand. Bovendien heb je een slimme meter nodig om gebruik te kunnen maken van de levering van prepaid energie. Heb je nog geen slimme meter, dan kost je dit maximaal € 72,60 voor een gas- en stroommeter. Een slimme stroommeter kost maximaal € 67,76. Binnenkort begint de overheid echter met een grootschalige vervanging van analoge meters door slimme meters, waar consumenten niets voor hoeven te betalen. Het kan dus lonen om nog even te wachten met het installeren van een slimme meter.

Aanvulling 25 juni 2014: borg EnergieFlex

Een paar maanden na de start van EnergieFlex is er meer duidelijkheid ontstaan over de levering van energie. EnergieFlex voert een kredietcheck uit om te bepalen of een nieuwe klant een risico vormt. Is dit het geval, dan betaalt de nieuwe klant een borg van maximaal €500 per product bij de vaste 1- en 3-jarige contracten. Klanten die kiezen voor prepaid energie of een energierekening op basis van werkelijk verbruik, moeten sowieso een borg betalen. Bij alle werkelijk verbruik- en prepaidcontracten wordt eenmalig een waarborgsom ter hoogte van een geschat maandbedrag in rekening gebracht, hetgeen wordt gebaseerd op basis van het persoonlijk profiel. Deze borg wordt gevraagd om wanbetaling tegen te gaan; op deze manier kan de klant een maand rood staan zonder dat de energie direct wordt afgesloten. In onderstaande tabel is exact te zien hoe hoog de borg is bij ieder contract.

Contract Kosten normale levering Kosten spoedlevering Overige kosten
Prepaid Geschat maandbedrag Geschat maandbedrag + €50 spoedkosten Evt. €72,60 voor een slimme meter
1-jarig vast contract Max. €500 borg per product Max. €500 borg per product Evt. €72,60 voor een slimme meter
3-jarig vast contract Max. €500 borg per product Max. €500 borg per product Evt. €72,60 voor een slimme meter

Overstappen

EnergieFlex biedt dus een bijzonder energiecontract aan, dat handig kan zijn als je aan het einde van het jaar niet voor verrassingen wil komen te staan. Maar wil je echt besparen op je energiecontract, dan raden wij je aan om eerst een vergelijking te maken. Op die manier weet je zeker dat je het goedkoopste energiecontract krijgt dat op de markt is!

6 comments

C Klein - 1 juli 2014 Reageer

Beste Michelle,

Wederom jammer dat de klant niet goed wordt geïnformeerd!

Nogmaals bij prepaid klanten voeren wij GEEN kredietchecks uit. Bij een reguliere voorschotafrekening betaalt de klant altijd vooruit in de vorm van een voorschotafrekening, gemiddeld betaalt de klant dus 150 euro vooruit. Bij ons is dit niks anders, alleen noemen wij dit een waarborgsom.

En de klanten die al over een slimme meter beschikken, hoeven geen slimme meter van ons aan te schaffen en dus geen vergoeding verschuldigd voor het plaatsen van een slimme meter.

Let op! Op de bovengenoemde vergelijking site is de grafiek mbt prepaid tarieven onjuist weergegeven, voor de actuele tarieven verwijzen we naar onze website.

Klantenservice
EnergieFlex

Michelle - 1 juli 2014 Reageer

Beste klantenservice van EnergieFlex,

Bedankt voor uw reactie.

Ons inziens werd de klant juist geïnformeerd ten tijde van het verschijnen van dit blog. Dat de tarieven inmiddels veranderd zijn, kunnen mensen direct zien wanneer ze onze energievergelijker invullen. Dat staat ook vermeld in dit blog.

Daarnaast willen wij benadrukken dat de meeste consumenten nog niet over een slimme meter beschikken, en dus wel degelijk genoodzaakt een slimme meter à €72,60 aan te schaffen wanneer zij een prepaid contract bij EnergieFlex afsluiten. Deze kosten hoeven zij niet te maken als zij wachten tot januari 2015, want dan begint de landelijke uitrol van de slimme meter.

Met vriendelijke groet,

Michelle
Content Marketeer bij Energieleveranciers.nl

C Klein - 1 juli 2014 Reageer

Beste Michelle,

Dank voor je bericht.
Hieronder vind je wederom een toelichting vanuit EnergieFlex waarom naar ons inziens bovenstaande vergelijking niet correct is:

– Ten eerste is de peildatum van de eerste vergelijking 10 februari 2014 en de aanvulling op de vergelijking 30 juni 2014, de prijzen zijn tussentijds aangepast, de afbeelding is niet meer up to date. Voor actuele tarieven wordt verwezen naar de website en op de website zelf kun je geen prepaid optie kiezen. Dit is misleidend.

– Ten tweede heeft circa 10% van de Nederlanders al een slimme meter, zij betalen geen extra kosten voor de slimme meter. Deze groep wordt door deze vergelijking sterk benadeeld.

– Ten derde wordt hierboven gesuggereerd dat alle Nederlanders in het jaar 2015 een slimme meter krijgen. Ook dit is niet juist want de uitrol is pas in 2020 klaar.

– Ten vierde is de besparing met prepaid niet meegenomen in de vergelijking, want door de dagelijkse terugkoppeling van het verbruik wordt circa 10% bespaard. Dit kunnen wij aantonen met de beschikbare gegevens van prepaid klanten.

Kort samengevat: bovenstaande vergelijking is niet correct.

Klantenservice
EnergieFlex

Michelle - 4 juli 2014 Reageer

Beste klantenservice van EnergieFlex,

Nogmaals bedankt voor uw reactie.

Wij blijven bij ons punt dat de klant juist geïnformeerd wordt ten tijde van het verschijnen van dit blog. Daarnaast verwijzen wij ook naar onze energievergelijker, zodat mensen zelf de contracten en huidige tarieven van EnergieFlex kunnen raadplegen. Consumenten kunnen bij het afsluiten van het contract aangeven of zij kiezen voor prepaid. Bovendien moet opgemerkt worden dat de kosten voor de slimme meter níet zijn meegenomen in de berekende jaarprijs in bovenstaande vergelijking. Deze kosten moeten nog bovenop de reguliere jaarprijs worden betaald.

Er zijn meerdere energieverbruiksmanagers op de markt waarmee consumenten hun energieverbruik dagelijks in de gaten kunnen houden. Zo zijn daar bijvoorbeeld Toon van Eneco en de E-manager van Nuon. Het eventuele voordeel dat consumenten krijgen doordat zij bewust omgaan met energie, wordt bij deze energieleveranciers niet meegenomen in de vergelijking. Daarom is ervoor gekozen om deze besparing ook bij EnergieFlex niet mee te nemen.

Ik hoop u hiermee van voldoende informatie te hebben voorzien.

Met vriendelijke groet,

Michelle
Content Marketeer bij Energieleveranciers.nl

N.S. - 8 september 2014 Reageer

Hallo,
ik zou het niet aanraden.
Ik ben net overgestapt en heb 70Euro voor de slimme meter betaald en wist niet dat ik er al eentje had. Ook heb ik 100Euro voorschot betaald. Nou krijg ik net een mailtje dat ik niet genoeg saldo heb en dus in de min sta (elke dag komt er 20 cent boete bij). Ik heb gebeld en de mevrouw liet mij weten dat ik al een slimme meter had. Dus nu moet ik weer wachten tot dat zij alles geregeld hebben en krijg het geld dan als prepaid terug…
Echt een gedoe dus!

Theo - 3 oktober 2015 Reageer

Ik ben zeer tevreden met prepaid energie. Eindelijk weet ik wat ik aan energie kosten dagelijks kwijt ben, dit heb bij geen enkele ander energiebedrijf gehad.

Reageer