150326-Keuzestress.png

Keuzestress bij overstappen? Laat je niet uit het veld slaan!

Op de energiemarkt is de keuze reuze, maar is dat eigenlijk wel goed voor de gemiddelde Nederlander? Niet dus, zo blijkt uit onderzoek. Promovendus Sebastian Jilke van de Erasmus Universiteit ontdekte dat mensen minder snel overstappen door de overdaad aan keuze. Hoe kun je keuzestress tegengaan als het gaat om overstappen naar een andere energieleverancier? Lees het in ons eenvoudige stappenplan!

Overdaad aan keuze leidt tot ‘verlamde’ consument

Des te complexer de markt is en des te meer keuze er is, des te minder snel consumenten overstappen naar een andere energieleverancier. Dit is de conclusie die Sebastian Jilke trekt in zijn proefschrift ‘Essays on the Microfoundations of Completion and Choice in Public Service Delivery’. De overdaad aan keuze (‘choice overload’) zorgt ervoor dat mensen langer bij hun energieleverancier blijven, ook al is de dienstverlening ondermaats. Vooral potentieel kwetsbare groepen (bijvoorbeeld lager opgeleiden en ouderen) switchen minder snel van energieleverancier, omdat ze door de bomen het bos niet meer zien. “Bij te veel opties bevriezen mensen”, verklaart Sandra van Thiel, hoogleraar bestuurskunde aan de Radboud Universiteit. “Ze weten wat ze nu hebben aan hun stroom- en gasleverancier, en kijken niet meer verder.”

Dit staat lijnrecht tegenover het algemeen geldende idee dat consumenten beter af zijn bij een geliberaliseerde, sterk concurrerende markt. Gedacht werd altijd dat des te meer consumenten te kiezen hebben, des te sneller ze zouden overstappen, zodat ze erop vooruit kunnen gaan op het gebied van prijs en service. Overstappen loont absoluut, dus het heeft zeker voordelen om je over je keuzestress heen te zetten!

Keuzestress en overstappen

Raak jij de weg kwijt in al het aanbod van energieleveranciers? Met dit handige stappenplan vind je snel het energiecontract dat het beste bij je past.

1. Bedenk wat je écht belangrijk vindt

De belangrijkste stap die je moet zetten in het kiezen van een nieuwe energieleverancier, is je afvragen wat je nou écht belangrijk vindt. Je staat eigenlijk voor één keuze: ga je voor de laagste prijs, of ga je voor groene energie? En als je voor groene energie gaat, wil je dan écht groene energie uit Nederland of kies je voor met certificaten ‘vergroende’ stroom? Dat eerste is meestal iets duurder dan het tweede, dat op zijn beurt ook meestal weer iets duurder is dan grijze stroom.

2. Vul onze vergelijker in met je postcode, huisnummer en verbruik

Na het invullen van de energievergelijker zie je direct welke energieleveranciers jou een goede deal kunnen bieden. De resultaten zijn gesorteerd op prijs, dus het goedkoopste energiecontract staat bovenaan.

3. Vul je voorkeuren in d.m.v. de filters

In stap 1 heb je al bedacht wat je het belangrijkst vindt. Is dat de laagste prijs? Dan is de keuze gauw gemaakt, want dan ga je voor het energiecontract dat bovenaan staat. Is dat voor duurzaamheid? Gebruik dan het filter dat bovenaan de resultatenlijst staat. Wil je écht groene energie uit Nederland, vink dan ‘100% groen’ aan. Hoef je niet per se groene energie uit Nederland (dus vind je ‘vergroende stroom’ ook oké), kies dan voor ‘Half groen of groen’. Nu zie je alleen energiecontracten die voldoen aan jouw voorkeuren. Dat maakt de keuze al een stuk eenvoudiger!

4. Voor de stressbestendigden: meer filters

Als je geen last hebt van keuzestress, dan kan je het aanbod met behulp van filters nog verder verfijnen. Zo kan je kiezen voor verschillende looptijden (1 jaar, 3 jaar, vijf jaar of vrij opzegbaar) en type tarief (vast of variabel). Bijna altijd geldt dat 1-jarige contracten met een vast tarief het goedkoopst zijn. Natuurlijk kan je voorkeur hebben voor een bepaalde energieleverancier. Geen probleem: filteren op leverancier behoort ook tot de mogelijkheden!

Laat je niet overdonderen door alle keuzes!

Je ziet het: eigenlijk is overstappen heel simpel – mits je maar weet wat je het belangrijkst vindt in de keuze voor een energieleverancier. Als je je voorkeuren voor jezelf eenmaal helder hebt, is de keuze gauw gemaakt. Overstappen is bovendien niets anders dan een administratieve handeling. Het enige wat er verandert is het logo boven je energierekening, want tijdens je overstap blijf je gewoon gas en stroom geleverd krijgen. Hopelijk hebben we met dit stappenplan je keuzestress kunnen verminderen. Zo niet, neem dan eens contact op met Dorothee, Kim of Mandy van onze klantenservice via 088-1100800. Zij kunnen je goed helpen met het vinden van een passend energiecontract!

Energie vergelijken

Reageer