150506-Onafhankelijke-energievergelijker.png

Wat zijn de kenmerken van een onafhankelijke energievergelijker?

Energie-Nederland maakte enige tijd geleden bekend dat 13,2 procent van de Nederlandse consumenten in 2014 is overgestapt naar een andere energieleverancier. Dat is mooi voor die 13,2 procent, maar het betekent ook dat 86,8 procent een forse besparing misloopt!

Er zijn allerlei redenen denkbaar waarom mensen niet overstappen. Misschien ervaar je het als iets spannends waarmee van alles mis kan gaan. Of misschien weet je niet zeker over je met een betrouwbare, onafhankelijke energievergelijker te maken hebt. Of je weet niet zeker of de aanbiedingen wel echt het goedkoopst zijn. Om de overstapdrempel te verlagen hebben we op een rijtje gezet waar je op moet letten als je gaat energie vergelijken.

Nog geen erkend keurmerk voor onafhankelijke energievergelijkers

Helaas bestaat er nog geen erkend keurmerk voor energievergelijkers. Natuurlijk staan vergelijkingswebsites wel onder controle van de Autoriteit Consument & Markt. Bovendien zijn er ook andere keurmerken die laten zien of een energievergelijker onafhankelijk en betrouwbaar is, zoals Thuiswinkel Waarborg. Ook zijn er onafhankelijke instanties die regelmatig onderzoek doen naar de energiebranche, zoals onderzoeksbureau WUA. Uit de onderzoeksresultaten kan je ook opmaken of een energievergelijker onafhankelijk is.

Waar moet je op letten tijdens het energie vergelijken?

We begrijpen best dat je kritisch kijkt naar het aanbod op de energiemarkt. Maar waar moet je nou eigenlijk op letten als je gaat energie vergelijken? In onze optiek moet een onafhankelijke energievergelijker aan verschillende punten voldoen voordat je ‘m écht onafhankelijk en betrouwbaar kan noemen.

  • De getoonde jaarprijzen zijn inclusief alle kosten. Dus ook vastrecht, netbeheer en belasting!
  • Er wordt niet gesjoemeld met tarieven. Je krijgt ze namelijk bevestigd in de e-mail van de energieleverancier, dus daar kan je niet omheen!
  • Er worden zoveel mogelijk verschillende energieleveranciers met elkaar vergeleken. Nederland kent meer dan 35 energieleveranciers. In de meest optimale situatie is een heel groot deel hiervan terug te vinden in de energievergelijker.
  • Een onafhankelijke energievergelijker kan op basis van alleen je postcode, huisnummer en (geschat) energieverbruik laten zien welk energiecontract het beste bij je past. Meer persoonlijke informatie is niet nodig – tot je natuurlijk besluit om een energiecontract af te sluiten.
  • Je hebt toegang tot alle details van het energiecontract, inclusief contractvoorwaarden.

Energieleveranciers.nl: onafhankelijke energievergelijker?

Goed, er zijn dus een aantal kenmerken waaraan een onafhankelijke energievergelijker zou moeten voldoen om als ‘onafhankelijk’ bestempeld te kunnen worden. Laten we ze voor Energieleveranciers.nl eens op een rijtje zetten:

  • De jaarprijzen zijn inclusief alle kosten. Check!
  • De getoonde energietarieven komen overeen met de tarieven die de energieleverancier hanteert. Check!
  • In de energievergelijker staan zoveel mogelijk verschillende energieleverancier. In ons geval wel 38. Check!
  • Voor een onafhankelijke vergelijking is alleen postcode, huisnummer en energieverbruik nodig. Check!
  • Je kunt alle details van het energiecontract bekijken. Op Energieleveranciers.nl vind je die op de resultatenlijst bij de button ‘Bekijk details’. Check!

Het kan natuurlijk zijn dat je nog steeds je vraagtekens zet bij onze dienstverlening. Bekijk in dat geval eens de beoordelingen van andere klanten, wie weet trekt dat je over de streep. Gemiddeld geven ze ons een 8,8 – een cijfer waar we trots op zijn! Of bel eens via 088-1100800 met Kim, Dorothee of Mandy, onze klantenservice. Zij zullen je twijfels ongetwijfeld wegnemen!

Geld verdienen met een energievergelijker

Als onafhankelijke energievergelijker is het natuurlijk not done om een speciale samenwerking te gaan met een bepaalde energieleverancier. Het aanbod wat getoond wordt in een energievergelijking moet zo transparant en eerlijk mogelijk zijn. Als een energievergelijker je niet het beste aanbod laat zien, maar je juist erg pusht richting een bepaalde leverancier, dan moeten de alarmbelletjes gaan rinkelen!

Energievergelijkers krijgen een bepaalde vergoeding van de energieleveranciers voor iedere overstapper die ze aanleveren. Die vergoeding is in het geval van Energieleveranciers.nl voor ieder energiebedrijf ongeveer hetzelfde. Dat betekent ook dat we geen enkele energieleverancier voortrekken: wij willen jou als klant alleen een energiecontract aanbieden als het ook echt bij jouw voorkeuren aansluit. Wij zullen je dus nooit in de richting van een energiecontract duwen dat niet bij je past!

Energie vergelijken is supersimpel

Zoals gezegd: je postcode, huisnummer en energieverbruik zijn de enige dingen die je nodig hebt om een goede energievergelijking te maken. Overstappen kan je honderden euro’s opleveren en duurt maar een paar minuten. Wij regelen de rest, zoals het opzeggen van je huidige energiecontract. Je blijft gewoon gas en elektriciteit geleverd krijgen, dus je merkt er niets van – alleen in je portemonnee!

Energie vergelijken

3 comments

bijstar - 14 mei 2015 Reageer

ik zoek een leverancier die bij mijn elke maand af rekkend voor wat ik heb verbruikt aan gas en elektra inclusief transport kosten (wat ik belachelijk vin) wij hebben een dubbel tarief meter en ene slimme meter dus elke maand afrekenen wat ik heb verbruik dat varieert van maand tot mand u van wege de broed machines en de kunst moeders

Freek van den Berg - 16 mei 2015 Reageer

Je zou dan naar EnergieFlex kunnen gaan, zij zijn de enige leverancier in Nederland die Prepaid energiecontracten aanbieden.
Energieleveranciers.nl vergelijkt de prepaid contracten van EnergieFlex en je kan het direct online aanvragen als je dat wilt.

Remco - 31 juli 2015 Reageer

1. Pas op voor hoge kortingen. Als een energieleverancier hoge kortingen biedt, levert dat alleen voordeel op als je ieder jaar gaat overstappen. Vergeet je dat een keer, vervalt die korting het jaar daarop en ga je dus veel hogere tarieven betalen. Bovendien verhuis je automatisch naar variabele tarieven, die ook nog eens flink hoger kunnen zijn. Je voordeel verdwijnt dan echt als sneeuw voor de zon. De energieleveranciers weten dat 86% uiteindelijk niet wisselt van leverancier. Wees dus gewaarschuwd.
2. Zet een reminder in je kalender. Dan vergeet je niet over te stappen.
3. Stap ieder jaar over. Kies voorlopig maar even niet voor vaste contracten voor drie of vijf jaar. De kale energietarieven dalen nog steeds (wat helaas niet gezegd kan worden van allerlei heffingen van onze overheid). Ik ken gevallen waar mensen maar liefst 20% meer betaalden dan wanneer ze ieder jaar waren overgestapt. Op een jaarrekening van een groot gezin van 4.000 euro gaat het om serieus geld.
4. Maak je vergelijking op basis van de prijsdetails, niet op basis van de jaarkosten. Het is niet gemakkelijk, maar het loont wel om eens goed naar de prijsstructuur te kijken. En eerlijk gezegd, daar kom je met name bij leveranciers die hoge overstapkortingen bieden, de vreemdste zaken tegen. Wat rekenen ze voor abonnementskosten, hoe verrekenen ze de korting op de milieubelasting en hoe rekenen ze dit uiteindelijk door in de prijzen per kWh en m3. Er zijn lveranciers (ook duurzame) die de wettelijk vastgestelde korting op de milieubelasting verlagen en dat weer “verkopen” door een iets hogere korting te bieden. Foei!
5. Ga niet in op aanbiedingen aan de deur of telefonisch en koppelverkopen. Tja, een vijfjarig contract getekend bij een “deal” bij Mediamarkt. Het leek interessant… Maar die honderd euro voordeel bij de aanschaf van een tablet betaalde je in vijf jaar dertigvoudig terug aan een van die “gerenommeerde” energieleveranciers. Om van het contract af te komen moest ook nog eens 250 euro boete betaald worden. Crimineel is het niet maar het vertrouwen is voorgoed verloren.
6. Energieveilingen en inkoopcollectieven? Ik ben er werkelijk nog geen tegengekomen die betere tarieven konden bieden dan je zelf op de vergelijkingssites kon krijgen. De reden is dat deze trajecten te lang lopen en dus achter de feiten aanlopen. Zelf vergelijken en overstappen is sneller en gemakkelijker.

Reageer