EL_rekening-2020.jpg

Lagere energierekening 2020: kan het kabinet dit wel waarmaken?

Weet je het nog? Het kabinet blunderde met het gebruik van oude cijfers bij de berekening van de energierekening. Daardoor claimde het kabinet dat het met de stijging van de energierekening wel mee zou vallen. Terwijl uiteindelijk bleek dat consumenten gemiddeld € 334 meer moeten betalen voor hun energie dan vorig jaar. Het kabinet deed de belofte dat de energierekening in 2020 wel omlaag zou gaan. Dit blijkt echter nog een flinke opgave, aldus het FD.

Het kabinet werkte met oude cijfers

In december werden er vragen gesteld aan de minister over de stijgende kosten van de energierekening. Deze zou flink omhooggaan in 2019. Toen werd dit echter door het kabinet afgedaan als bangmakerij. In februari bracht het CBS naar buiten dat de energierekening wel degelijk meer stijgt dan werd verwacht. Een gemiddeld huishouden zou namelijk € 334 meer gaan betalen voor hun energierekening. Het kabinet had gebruik gemaakt van oude cijfers bij de berekening, waardoor zij veel lager uitkwamen.

Energienota in 2020 omlaag lijkt flinke opgave

Nadat het CBS naar buiten had gebracht dat de energierekening fors duurder zou zijn dan voorspeld, beloofden premier Mark Rutte en minister van Economische Zaken Eric Wiebes voor de provinciale statenverkiezingen dat de energierekening van huishoudens fors omlaaggaat in 2020.

In het weekblad Fiscaal Recht geeft fiscalist en publicist Michiel Spanjers aan dat de gezamenlijke energierekening van Nederlandse huishoudens 1,1 miljard omlaag moet in 2020. Dat is een flinke opgave voor het kabinet in aanloop naar Prinsjesdag. Volgens Spanjers is er nog een gat van € 300 miljoen om de verhoogde energienota van 2019 goed te maken. Er zal dus geld op tafel moeten komen, maar Michiel Spanjers heeft hier een hard hoofd in.

Hoe kan je toch besparen op je energierekening?

Een voordelig energiecontract kun je zelf in de hand hebben door energiecontracten te vergelijken. Kijk snel in onze energievergelijker welk contract het beste bij jou past. Misschien scheelt je dit maandelijks best wat euro’s.

Energie vergelijken

Reageer