140717-Energie-afsluiten.png

Je leverancier gaat je energie afsluiten. Wat nu?

Stel, je energieleverancier gaat je energie afsluiten. Of vervelender: je bent al niet meer aangesloten op het energienetwerk. Wat moet je dan doen? Energieleveranciers.nl legt het uit.

Wanneer mag een leverancier je energie afsluiten?

Stel, je dreigt afgesloten te worden van gas en licht. Hier kunnen een paar oorzaken aan ten grondslag liggen.

  • Je wil worden afgesloten, bijvoorbeeld bij verhuizing.
  • Bij fraude of misbruik, bijvoorbeeld wanneer met de meter knoeit.
  • Bij een onveilige situatie, bijvoorbeeld bij een gaslek.
  • Als er geen energieleverancier bekend is bij de netbeheerder.
  • Als je je energierekeningen niet hebt betaald.

Je energiemaatschappij kan je niet zelf afsluiten, maar kan wel eenzijdig de leveringsovereenkomst beëindigen. In dat geval zal de leverancier ook je netbeheerder laten weten dat hij de leveringsovereenkomst heeft beëindigd. De feitelijke afsluiting van energie wordt namelijk door de netbeheerder uitgevoerd.

Afsluiting voorkomen door betalingsregeling of schuldhulpverlening

Energie afsluitenAls je niet op tijd je jaarafrekening of maandelijkse voorschotten betaalt, krijg je per brief minimaal één herinnering van je energieleverancier. Indien je niet betaalt én niet reageert op de brieven en herinneringen, dan stuurt je leverancier je een ‘bericht einde levering’ voor het afsluiten van je energie. Doe je niks en blijf je in gebreke? Dan sluit de netbeheerder op de 10de werkdag na het ‘bericht einde levering’ je huis af van stroom en gas.

Wordt er gedreigd met afsluiting omdat je niet genoeg geld hebt om de rekeningen te betalen? Het is mogelijk om een betalingsregeling te treffen met je leverancier, of gezamenlijk naar een andere oplossing te zoeken. Is het niet mogelijk om te voldoen aan de getroffen regeling met je leverancier? Meld je dan aan bij een schuldhulpverleningsinstantie. In de brieven die je van je energieleverancier hebt ontvangen, kun je terugvinden wanneer je dit uiterlijk moet hebben gedaan om te voorkomen dat je wordt afgesloten. Zodra je je niet aan de regelingen houdt, kan de leverancier je alsnog afsluiten.

Spoedaanvraag bij andere leverancier

Een andere mogelijkheid om afsluiting te voorkomen is door via een spoedaanvraag over te stappen naar een andere energieleverancier. Het verschilt per energieleverancier hoe lang het duurt voordat de aanvraag is verwerkt en wanneer de energie daadwerkelijk geleverd wordt. Sommige leveranciers kunnen al binnen 24 uur energie leveren, terwijl anderen er een paar dagen over doen.

Veel energieleveranciers vragen wel een borg voordat je klant kan worden. Een overzicht van de hoogte van deze borg kun je hier terugvinden.

Welke leverancier past het beste bij jou?

Energieleveranciers.nl kan natuurlijk niet zeggen welke energieleverancier het beste bij jouw situatie past, omdat dit afhankelijk is van verschillende factoren. Maar wij helpen je natuurlijk graag met het vinden van de juiste leverancier! Neem daarom in geval van dreigende afsluiting contact op met Kim of Dorothee, onze klantenservicemedewerkers, via 088-1100800. Zij helpen je graag verder!

3 comments

Patricia Hruska - 18 april 2017 Reageer

Ik heb donderdag van mijn netbeheerder de brief ontvangen dat ik wordt afgesloten, en ook van greenchoice. Ik kan eigenlijk geen borg betalen maar heb wel een nieuwe provider nodig. Kunt u mij helpen? Ik kan geen 088 bellen. Ik ben het beste tussen 13:15 en 15:15 bereikbaar op 06 4726 1537
Patricia Hruska

Patrick van der kruk - 10 juni 2018 Reageer

Ik word afgesloten omdat mijn bewindvoerder een wanbeleid heeft en in gebreke is bij de betalingen aan de nutsbedrijven.
Zelfs met een papier van de rechter die ik ter plekke overleg aan de energie maatschappij Enexis. Dit mag en kan toch niet zomaar, ikzelf ben zelfs lichamelijk gehandicapt en ben afhankelijk van stroom en gas. Wat moet ik doen, want kwaad worden mag niet, dan komt de politie er ook weer bij die de leverancier in het gelijk stelt.

Monique - 12 juni 2018 Reageer

Je kunt naar de gemeentehuis gaan en om een moratorium vragen.

Reageer