BlogEL_isolerenrechts.png

Isoleren van je woning; waar begin je?

Omdat je de energiekosten wil drukken, omdat je een warmtepomp aanschaft of gewoon omdat je huis er écht aan toe is: isoleren. Hoe weet je of isolatie van je woning nodig is en waar begin je in zo’n geval?

Isoleren huis

Iedereen die iets in zijn huis isoleert heeft daar zijn eigen reden voor. Misschien woon je net in dit huis en zijn je energiekosten enorm hoog uitgevallen het afgelopen jaar. Isolatie kan ook nodig zijn als je een warmtepomp aanschaft. Omdat dit apparaat op lage-temperatuur-verwarming werkt is het nodig om goed geïsoleerd te zijn, anders wordt je huis niet meer voldoende warm. Uiteraard kan het ook gewoon écht heel erg nodig zijn omdat de bladeren van je kamerplanten wapperen door de tocht.

Maar waar begin je dan?

Deze mogelijkheden zijn er; dit doe je als eerst

Eigenlijk is dat dus afhankelijk van jouw reden van isoleren en van de bestaande isolatie maatregelen in de woning. En natuurlijk je budget. Als er bijvoorbeeld nog (vrijwel) geen isolatie aanwezig is in jouw woning lonen spouwmuur en dakisolatie. Dit geeft uiteindelijk ongeveer evenveel rente als een spaarrekening met 10% (spouw) of 7% (dak).

Maar uiteindelijk kun je ook zéér veel financieel voordeel halen uit vloerisolatie (7%) of HR++ glas (5%).

Als je echt niet weet waar bij jou de warmte verloren gaat kun je een warmtefoto laten maken van je huis. Hierop je kun je zien waar er isolatie ontbreekt, waar lekkages of bouwgebreken zitten en of er bouwgebreken zijn.

 

Kijk eens hoe Eveline het heeft aangepakt in haar woning:

Belangrijkste tip uit het filmpje: vraag verschillende offertes op.

Bron: MilieuCentraal

 

Subsidiemogelijkheden isolatie

Er zijn voor isolatie-mogelijkheden geen landelijke subsidies beschikbaar. Wel zijn er gemeenten en provincies die hun eigen subsidieregelingen hebben. Zo is er bijvoorbeeld in mijn eigen gemeente een subsidieverordening woningisolatie eigen woningen. Dat houdt in dat je een bedrag tot €500,- kunt ontvangen als jouw isolatie-idee aan de voorwaarden voldoet.

Check hier zelf of jouw gemeente hier ook een potje voor beschikbaar heeft.

 

Resultaat

Met een goed geïsoleerde woning zit je ten eerste behaaglijk en comfortabel in je eigen huis. Zónder dat je daarvoor volop hoeft te stoken. Geen koude plekken meer in huis, geen koude voeten op de grond en geen tocht langs je been.

Isoleren kost een investering. Als je zelf op het moment niet de middelen voor hebt kun je hier ook een lening voor afsluiten tegen een gunstig rentetarief. Dat is de energiebespaarlening.

Uiteindelijk bespaar je door isolatie op je energieverbruik. En wel zoveel dat dit meer oplevert dan je geld op de bank te laten staan. Daarbij komt dat je door je lagere energieverbruik ook nog eens minder CO2 uitstoot en dát is dan weer goed voor het milieu.

Wil jij de energie die je gebruikt ook zo voordelig mogelijk? Begin dan met energievergelijken en stap over naar een nieuwe leverancier. Ook groene leveranciers zijn tegenwoordig een stuk goedkoper. Vergelijk hier direct en bespaar!

Energie vergelijken

Reageer