huurhuizenrechts.png

Huurwoningen gasloos kost 108 miljard: waarom zóveel?

Woningcorporaties staan voor het grote klus. Het kabinet draait de gaskraan dicht en nu zetten ze de kosten onder elkaar die komen voor alle aanpassingen. Volgens dit artikel in het AD zijn de kosten om de ruim 2 miljoen huurhuizen van het gas af te krijgen zelfs 108 miljard euro. Dat is een immens bedrag en ik ging op onderzoek uit om meer achtergrondinformatie los te peuteren.

Gasloos maken en verduurzamen

De titel van het artikel suggereert dat 108 miljard bedoeld is voor het gasloos maken van de huurwoningen. Wanneer je verder leest in het desbetreffende artikel blijkt dit echter iets genuanceerder te liggen.

De vereniging van woningcorporaties Aedes maakte een raming van de kosten voor het gasloos maken én verduurzamen van de huurhuizen. De kosten hiervoor zouden uitkomen op gemiddeld zo’n €52.000,- per huurhuis. Nog steeds vind ik dit een groot bedrag en was nieuwsgierig hoe dit is opgebouwd. Ik deed navraag bij Aedes.

Toelichting kosten

Mijn vraag, over hoe deze kosten zijn opgebouwd, heb ik neergelegd bij Aedes. Aedes legt dit als volgt uit:

Het bedrag van €52.000 valt ongeveer als volgt uiteen:

 

€35.000 is voor het isoleren van de woning en het aanbrengen van zonnepanelen. Dat lijkt veel, maar als de isolatie ‘buiten de schil’ moet worden aangebracht, dus als er een extra muur moet worden aangebracht, omdat er in de spouwmuur bv. geen mogelijkheid tot isolatie is, is dit bedrag vele malen hoger. Het gaat dus om een gemiddelde.


€5.500 is bedoeld om de woning van het aardgas af te krijgen en aan te sluiten op een warmtepomp of warmtenet.

 

De overige €11.500 is bestemd voor ingrepen aan de woning zelf. Zonder aardgas moet ook de keuken op elektrisch koken over. Dit betekent nieuw fornuis, maar ook aardgasleidingen verwijderen en nieuwe elektriciteitsleidingen aanleggen. Vaak moet om dezelfde reden ook een gedeelte van de badkamer worden gesloopt. Als je één keer echt moet gaan slopen, moet je veel vervangen. Daarom is het vaak aantrekkelijker om dan meteen de hele keuken of badkamer aan te pakken”, aldus Marlies Kolthof van Aedes.

Nieuwe badkamers

Bij een keuken kan ik het me nog voorstellen. Wanneer je een nieuw fornuis moet zetten en alle leidingen moet aanpakken, dat je er dan voor kiest om een hele nieuwe te plaatsen. Ik snap ook dat een woningcorporatie niet gaat wachten tot de keuken is afgeschreven.

Bij een badkamer begreep ik niet zo goed waarom deze volledig vernieuwd moet worden. Marlies van Aedes gaf mij hierop de volgende toelichting:

Als je overgaat op een warmtenet, is de temperatuur van het warme water dat door de leidingen stroomt lager. Normaal gesproken betekent dit dat je het huis dus minder snel warm krijgt. Om toch een woning warm te krijgen, is er dan een ander type leiding voor het warme water en een ander type radiator nodig. Dat betekent dat je moet gaan breken.

 

Het tweede punt is dat als je een woning goed isoleert, er een andersoortig ventilatiesysteem nodig is om bv. schimmels tegen te gaan. Ook in de badkamer moet deze ventilatie worden geïnstalleerd vanwege warm waterdamp. Opnieuw: breken dus. Als dit te ingrijpend wordt, zal het lonen om dan de gehele badkamer direct te vervangen in plaats van hiervoor een moment af te wachten, waarop de badkamer ook min of meer ‘afgeschreven’ is.”

Modernisering en verduurzaming

Het is dus tevens een volledige restyling en moderniseringsslag die geslagen wordt. Huurwoningen met keukens en badkamers die wellicht ook over een x aantal jaar vervangen moesten worden, worden ook in deze kosten meegenomen. Alles wordt aangepakt zodat de woningen klaar zijn voor de toekomst.

Volgens Aedes-voorzitter Marnix Norder zijn er wel samenwerkingen nodig als het gaat om het opbrengen van de kosten. Alleen kunnen de woningcorporaties dit niet dragen. Hij denkt hierbij aan gemeenten, vastgoedeigenaren en energiebedrijven. Tevens zou het kabinet wat moeten doen aan de belastingeisen voor corporaties.

In de geraadpleegde artikelen wordt niet gesproken over vervolgstappen.

Goedkoop gas

Wil jij het gas dat je nu nog in je huurwoning (of koopwoning) ontvangt graag zo goedkoop mogelijk? Maak dan snel een energievergelijking. Overstappen van energieleverancier zorgt ervoor dat jij altijd de laagste rekening voor je energie hebt!

Energie vergelijken

Reageer