EL_energievergelijken1.png

Houd het simpel

Je staat op het punt om je energiecontract te vergelijken. Verstandige keus. Je hebt al je gegevens bij de hand: adres, verbruik en einddatum (als je die hebt). Je vult ze in en je krijgt een flink aantal aanbiedingen te zien. Hoe weet je nou welke deal het beste bij jou past? Dat leggen wij je graag uit.

Je energiecontract

Een energiecontract bestaat uit verschillende onderdelen. Sommige kosten kunnen verschillen per contract en sommige niet. Je netbeheerskosten zijn bij elk contract hetzelfde. Dit zijn de kosten die je betaalt aan de netbeheerder, alleen worden ze door de energieleverancier bij jou in rekening gebracht. Je hebt geen keuze in netbeheerder, deze blijft hetzelfde en daarom de kosten ook. Een andere kostenpost waar je niet op hoeft te letten, zijn de overheidsheffingen en Opslag Duurzame Energie (ODE). Deze kosten worden door de overheid bepaald en hier hebben leveranciers geen invloed op. Elk adres met een verblijfsfunctie, zoals een woonhuis of kantoor, heeft recht op vermindering energiebelasting. Dat is in 2019 € 311,62 op jaarbasis. Ook wel heffingskorting genoemd. Dit bedrag wordt door de overheid bepaald en is dus in ieder contract gelijk.

De welkomstkorting

Veel energieleveranciers bieden bij een nieuw energiecontract een welkomstkorting aan. Het wordt ook wel een eenmalige korting, welkomstpremie of cashback genoemd. Het is een vast bedrag wat de leverancier aan het einde van het jaar uitkeert. Dit bedrag wordt dus niet verrekend met je maandbedrag. De voorwaarden die leveranciers stellen aan de welkomstkorting, is dat je het gehele contract uitzit en aan al je betalingen voldoet. Check bij het afsluiten van een contract altijd goed de voorwaarden. Zo kom je nooit voor verrassingen te staan.

Vaste leveringskosten en tarieven

Naast de welkomstkorting kunnen de vaste leveringskosten en tarieven ook per contract verschillen. De vaste leveringskosten, ook wel vastrecht genoemd, is een vast bedrag wat je betaalt voor de levering van stroom en gas. Je betaalt deze kosten voor zowel stroom als gas.

Tarieven kunnen ook per contract verschillen. Er zijn contracten met vaste of variabele tarieven. Vaste tarieven staan voor de duur van het contract vast. Variabele tarieven kunnen twee keer per jaar, in januari en juli, worden aangepast door de leverancier. Over het algemeen is een contract met vaste tarieven voordeliger dan een met variabele tarieven.

Houd het simpel

Maak het jezelf niet te moeilijk. In onze vergelijker zie je de jaarkosten, besparing en de eenmalige korting. In de verwachte jaarkosten zijn alle kosten mee berekend. Stap je niet over of verleng je niet? Dan kom je in het standaard variabele contract van je huidige leverancier terecht. De besparing is wat je zou besparen met een overstap ten opzichte van dit standaard variabele contract.

Waar moet je naar kijken in de vergelijker? Je kunt het beste de contracten vergelijken op basis van de verwachte jaarkosten. Deze bedragen kun je één op één met elkaar vergelijken en de goedkoopste op basis van je eventuele voorkeuren staat bovenaan. Makkelijk hè.

Welkomstkorting of lage tarieven?

Het liefst wil je beide, maar meestal is het het één of het ander. Het contract wat het voordeligst is op jaarbasis heeft niet altijd het laagste maandbedrag. Dat komt omdat je de welkomstkorting achteraf terugkrijgt. Wil je bijvoorbeeld een contract met een laag maandbedrag, kies dan voor lage tarieven en lage vaste leveringskosten in plaats van een hoge welkomstkorting.

Heb je andere voorkeuren? Gebruik onze filters om deze aan te geven en onze energievergelijker houdt er rekening mee. Wil je advies bij het vinden van de beste energiedeal? Neem dan gerust contact op met een van onze energie-experts.

Energie vergelijken

Reageer