Hoeveel bespaar je écht met zonnepanelen?

De besparing op je energierekening met zonnepanelen is lastig in te schatten. Ten eerste ben je natuurlijk goed groen en duurzaam bezig met de aanschaf van zonnepanelen, dat staat voorop. Maar hoe zit het als het om de knikkers gaat? Zonnepanelen zijn een hele investering en het is fijn om vooraf een idee te hebben van de kosten, terugverdientijd en uiteindelijk de opbrengst. Wij maakten een voorbeeld rekensommetje.


Kosten zonnepanelen

Volgens Milieu Centraal kost een compleet pakket met 10 zonnepanelen gemiddeld €4.600,-. Meevaller?

 

Opbrengst in kWh

Zonnepanelen hebben een bepaald vermogen dat wordt uitgedrukt in wattpiek (Wp). Volgens de Consumentenbond heeft een gemiddeld paneel 270 Wp.

Je energieverbruik wordt uitgedrukt in kWh. De opbrengst van 1 paneel in Kilowattuur (kWh) is 90% van de capaciteit in Wp. Dus 0,9 x 270= 243 kWh opbrengst (per jaar).

Stel je neemt 10 panelen dat leveren die gemiddeld dus 10 x 243 kWh = 2.430 kWh per jaar op.

Volgens Milieu Centraal verbruikt een Nederlands huishouden gemiddeld 3.300 kWh aan elektriciteit. Volgens ons goedkoopste groene energiecontract betaal je hiervoor €627,-  (€0,19 per kwh. Peildatum 22 sept ’17, excl. welkomstkortingen en leveringskosten).

De stroom die je zelf opwekt maar die je niet direct zelf gebruikt mag je terugleveren aan het energienet. Dat heet salderen. Einde van het jaar wordt dat verrekend met de stroom die je wel verbruikt hebt.

We maken een voorbeeldsommetje:
Je verbruikt in totaal 3300 kWh waarvan je 2430 kWh zelf opwekt. Voor die 2430 hoef je niks te betalen, alleen voor de 870 kWh die je bij de energieleverancier afneemt. Voor iedere kWh betaal je €0,19, dus in totaal is de energierekening per jaar (870 * 0,19) €165,-.

Naast deze kosten betaal je waarschijnlijk nog voor gas. Dit is het grootste deel van je totale energierekening. (Ongeveer 2/3e deel) 


Besparing

Als je voorheen €627,- kwijt was een stroomkosten en met zonnepanelen nog maar €165,- dan heb je zo’n (627-165=) €462,- in een jaar bespaard!

Als de investering voor deze 10 zonnepanelen €4.600,- is, dan doe je er dus (4.600/462 =) een kleine 10 jaar over om dit terug te verdienen.


Opbrengst in euro’s

Aangezien de gemiddelde levensduur van zonnepanelen 25 jaar is kun je daarna nog 15 jaar €462,- besparen. Dit wordt dan je opbrengst.

Dat is dus:(15* €462)  €6.930,-*

*Dit is bij gelijkblijvende energieprijzen. Bij hogere energieprijzen is de besparing groter maar betaal je ook meer voor het overige deel wat je niet zelf opwekt.

Dit is een groter rendement dan de gemiddelde spaarrekening tegenwoordig! Daarbij hebben zonnepanelen een positieve invloed op het energielabel van je huis. Het energielabel geeft een indicatie van de energiezuinigheid van de woning.

 

Besparen op je energiekosten zonder eigen zonnepanelen

Stap dan jaarlijks over van energieleverancier! Behoud lage, vaste tarieven voor stroom en gas en profiteer elk jaar van welkomstkortingen. Daarnaast kies je gemakkelijk voor energieleveranciers die bijvoorbeeld alleen groene (zonne-)energie aanbieden.

5 comments

Arie - 26 september 2017 Reageer

“dus in totaal is de energierekening per jaar (870 * 0,19) €165,-.” Jullie vergeten voor het gemak de leveringskosten die op zo’n gering verbruik de kwu prijs enorm verhoogd. Ook vergeten jullie de Inverter welke na plm. 10 jaar aan vervanging toe is, kosten: € 800,- ? Daarnaast ectra opstal verzekering en schoonmaak kosten. Terugverdientijd loopt steeds verder op. En panelen van 2 jaar geleden zijn al weer bojna verouderd gezien de plm. 19% opbrengst. We gaan naar de 25% opbrengst per paneel

Arie - 26 september 2017 Reageer

“dus in totaal is de energierekening per jaar (870 * 0,19) €165,-.” Jullie vergeten voor het gemak de leveringskosten die op zo’n gering verbruik de kwu prijs enorm verhoogd. Ook vergeten jullie de Inverter welke na plm. 10 jaar aan vervanging toe is, kosten: € 800,- ? Daarnaast ectra opstal verzekering en schoonmaak kosten. Terugverdientijd loopt steeds verder op. En panelen van 2 jaar geleden zijn al weer bojna verouderd gezien de plm. 19% opbrengst. We gaan naar de 25% opbrengst per paneel

Rob - 29 september 2017 Reageer

En dan zit je nog met installatiekosten, die als je relatief weinig panelen kwijt kunt, een aanzienlijk deel van de totale aanschafkosten uitmaken terwijl je die niet terugziet in het rendement. Dus kun je bijvoorbeeld maar 3 panelen plaatsen dan gaat je terugverdientijd al heel snel naar 15 jaar of meer. Waarbij we er dan ook nog even van uit gaan dat je die hele periode 100% mag salderen (weinig kans met slimme meters die iedereen straks heeft) en dat je niet gewoon elk jaar van energieleverancier wisselt waardoor je effectief veel minder kwijt kunt zijn dan 19 ct/kWh (en dus ook minder bespaart met panelen).

Mies - 29 september 2017 Reageer

Komt nog een dingetje bij naast bovenstaande opmerkingen. Als je regelmatig overstapt is het van belang dat je het te salderen saldo kWh ook hebt opgemaakt bij je oude leverancier. Anders krijg je die uitbetaald via de prijzen die de leverancier hanteert, veelal veel minder dan afname kosten via het net.

Corrie - 6 oktober 2017 Reageer

Als alleenstaande op leeftijd, met een huis energieklasse A, moet ik alle onderhoud laten doen. Ook lees ik met een dak op het zuiden, dat er ruimte tussen de panelen moet zitten zodat de warmte weg kan? Ik ben zuinig met energie dus lijkt mij de besparing niet in verhouding staan tot de kosten? Bovendien zit ik in de winter nog enkele maanden in Portugal?

Reageer