140127-Hoe-werkt-overstappen.png

Hoe werkt overstappen van energieleverancier?

Veel consumenten weten niet goed hoe het overstappen naar een ander energiebedrijf nou precies in z’n werk gaat. En dat terwijl het eigenlijk zo gepiept is! In dit blog wordt daarom stap voor stap uitgelegd hoe je een energiecontact bij een andere leverancier afsluit.

In Nederland mag je zelf bepalen van wie je gas en stroom krijgt. Is je energiecontract verlopen, ga je verhuizen of ben je ontevreden over je huidige energieleverancier? Dan kun je overstappen naar een ander energiebedrijf, wanneer en hoe vaak je ook maar wilt. Bovendien bespaar je met overstappen vaak honderden euro’s per jaar op je energierekening, dus het is ook nog eens goed voor je portemonnee!

1. Vergelijk en stap over

Overstappen van energieleverancierOp Energieleveranciers.nl kun je onafhankelijk energieprijzen vergelijken. Als je je gegevens invult, zie je direct de energiecontracten die het beste bij jouw situatie passen. Zodra je voor een bepaald energiecontract hebt gekozen, verstuur je de aanvraag. Deze aanvraag wordt in ons systeem gezet en doorgestuurd naar de betreffende energieleverancier. Je ontvangt direct een e-mailbevestiging van Energieleveranciers.nl.

Looptijd van je energiecontract
Energieleveranciers bieden contracten met verschillende looptijden. Welke contractduur voor jou de beste keuze is, is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Vaak geldt wel dat je een hoger tarief betaalt als je een energiecontract kiest met een langere looptijd.
Er zijn twee contractvarianten: een energiecontract voor onbepaalde tijd of voor bepaalde tijd (dus met een vaste looptijd). De energieleverancier moet je in ieder geval een contract voor onbepaalde tijd aanbieden. Heb je liever een contract voor bepaalde tijd, dan moet je daar bewust voor kiezen. Meer weten? Lees dan onze informatie over looptijden.

Opzegvergoeding voor je vorige energieleverancier
Ben je contractvrij? Dan is er niets aan de hand. Is de termijn van je huidige energiecontract nog niet verlopen? Dan mag je energieleverancier een opzegvergoeding vragen bij overstappen. De hoogte van de opzegvergoeding kan oplopen tot 125 euro per product. Meer informatie? Check deze rekenvoorbeelden van opzegvergoedingen.

2. Je hebt veertien dagen bedenktijd

Overstappen van energieleverancierKorte tijd nadat je via Energieleveranciers.nl een nieuw energiecontract hebt afgesloten, krijg je van je nieuwe energieleverancier een ontvangstbevestiging per post of mail. Vanaf dat moment krijg je veertien dagen bedenktijd. Toch niet helemaal tevreden met je keuze? Dan kun je het contract annuleren bij je nieuwe energieleverancier. Doe je dit niet, dan zet de energieleverancier je nieuwe contract in gang. Wanneer de startdatum van je nieuwe energiecontract is, hangt af van je nieuwe energieleverancier en de looptijd van je vorige contract.

3. Je oude contract wordt opgezegd

Overstappen van energieleverancierVia onze website kun je veilig overstappen naar een nieuwe energieleverancier. Nadat je je aanvraag hebt verstuurd, zetten wij het overstapproces in gang. Daar hoef je je dus niet zelf druk om te maken!

4. Je geeft de meterstanden door

Overstappen van energieleverancierAls je overstapt naar een andere energieleverancier, dan is het verstandig om voor de overstap je meterstanden aan je huidige energieleverancier door te geven. De meterstanden worden dan verwerkt bij de netbeheerder. De meterstanden geeft de netbeheerder door aan zowel je huidige als je nieuwe energieleverancier. Je huidige energieleverancier stelt op basis van deze meterstanden de eindafrekening op. Je nieuwe energieleverancier gebruikt de meterstanden om je voorschotnota en termijnbedrag vast te stellen.

Ben je te laat met het doorgeven van je meterstanden? Dan wordt zowel de eindafrekening als het termijnbedrag bepaald aan de hand van geschatte meterstanden. Deze zijn gebaseerd op historisch verbruik, maar worden vaak te hoog ingeschat. Je ontvangt daardoor een te hoge eindafrekening, en ook je nieuwe termijnbedrag wordt dan te hoog ingeschat. Merk je dat er gerekend is met geschatte meterstanden, controleer dan altijd of deze niet te veel afwijken van je werkelijke verbruik. Je kan altijd vragen om een aanpassing van je eindafrekening en/of voorschotnota. Kijk hier als je meer wil weten over het doorgeven van meterstanden.

5. Je bent overgestapt

Overstappen van energieleverancierHeb je het contract van je nieuwe energieleverancier ontvangen en is de bedenktermijn van veertien dagen verstreken? Dan is de overstap een feit! Overstappen is dus lang niet zo ingewikkeld en tijdrovend als dat je misschien van tevoren dacht. Bovendien profiteer je vaak van honderden euro’s jaarlijks voordeel op je energierekening.

Wil je ook overstappen? Vul dan nu onze energievergelijker in! Toch eerst nog meer weten over aandachtspunten bij overstappen? Bekijk dan eens onze checklist bij overstappen. Je kunt ons natuurlijk ook telefonisch bereiken! Bel 088-1100800 voor meer informatie of hulp bij het overstappen.

Reageer