141127-Sjoemelstroom.png

HIER: twee miljoen Nederlanders krijgen sjoemelstroom

Zeker twee miljoen Nederlanders krijgen ‘nep’ groene stroom geleverd door hun energieleverancier, terwijl ze wél voor groene energie betalen. Dit concludeert Stichting klimaatbureau HIER op basis van onderzoek van CE Delft.

In het RTL Nieuws werd ook aandacht besteed aan het onderzoek:

Wat is sjoemelstroom?

Alle bronnen van groene energie krijgen een certificaat, dat dient als bewijs van de herkomst van de energie. Sjoemelstroom is stroom die wordt ‘vergroend’ met buitenlandse certificaten. In Noorwegen bijvoorbeeld hebben ze een overschot aan zulke groencertificaten, omdat daar heel veel energie met waterkracht opgewekt wordt. Nederlandse energieleveranciers zijn slim en kopen certificaten op, zodat ze kunnen doen alsof de grijze stroom die ze zelf leveren groen is. Ze hebben immers het certificaat om de herkomst van de stroom aan te tonen! De -op papier- ‘groene’ stroom wordt dan ook ‘sjoemelstroom’ genoemd.

HIER legt in dit filmpje precies uit wat sjoemelstroom is:

Twee miljoen keer gesjoemeld

Van de 35 groene stroomproducten die momenteel verkrijgbaar zijn in de Nederlandse energiemarkt, zijn er slechts 19 écht groen. Dat betekent dat de andere 16 ‘groene’ stroomproducten onder de noemer sjoemelstroom vallen. Het marktaandeel sjoemelstroom is bovendien ook nog eens veel groter dan het aandeel dat de écht groene stroomproducten in handen hebben. Van alle Nederlanderse huishoudens betaalt 3,5 miljoen voor groene stroom, terwijl slechts eenderde daarvan ook daadwerkelijk écht groene stroom krijgt. De rest, ruim 2 miljoen huishoudens, heeft dus nep groene stroom.

Welke energieleverancier is de grootste sjoemelaar?

Eneco staat aan de top als het gaat om het aantal klanten dat sjoemelstroom geleverd krijgt. Volgens HIER nemen meer dan 1 miljoen Nederlanders het nep groene stroomproduct ‘Ecostroom’ af. Ook Oxxio, de Nederlandse Energie Maatschappij, Budget Energie en EON leveren sjoemelstroom.

Energieleverancier Stroomproduct Aantal klanten
Eneco Ecostroom >1.000.000
Oxxio InControl 426.000
Nederlandse Energie Maatschappij Beetje groen / Iets groener 100.000-500.000
Budget Energie Groene stroom 180.000
EON Groene stroom 175.400

 

Eneco zegt in een reactie dat het niet anders kan: “De groene stroom die wij in Nederland opwekken, bijvoorbeeld met windmolenparken, is nog niet genoeg om al die klanten van die groene stroom te voorzien”, verklaart Jeroen Overgoor van Eneco. “En dat is de reden dat we ook certificaten kopen in het buitenland van dáár duurzaam opgewekte stroom.”

Check hier of jouw stroom écht groen is

HIER heeft een mooie tool ontwikkeld waarmee je direct kunt zien of de stroom die jij afneemt écht groen is: de groene stroom checker.

Een andere manier om te achterhalen wat de herkomst van je energie is, is door het stroometiket van je energieleverancier te bekijken. Op het stroometiket staat per product de samenstelling van stroom. Hier vind je het percentage van jouw stroom dat gewonnen is uit aardgas, kolen, kernenergie en hernieuwbare bronnen. Niet alle energieleveranciers zijn even transparant of het om Nederlandse of buitenlandse duurzame energie gaat, maar bij sommige leveranciers wordt dit wel op het stroometiket vermeld.

Op Energieleveranciers.nl kan je kiezen voor écht groene stroom

Ben je je aan het oriënteren op een nieuw energiecontract en wil je zeker weten dat je écht groene stroom krijgt? In onze energievergelijker kun je energiecontracten filteren op duurzaamheid. Op de dag dat dit blog verschijnt is het goedkoopste écht groene stroomproduct afkomstig van Greenchoice: een huishouden met een gemiddeld verbruik (3.500 kWh en 1.800 m3 gas) in gasregio 4 betaalt hier €1.817 voor. Écht groene stroom hoeft dus niet duur te zijn!

Energie vergelijken

Reageer