140508-Stroometiket.png

Het stroometiket: hoe groen is jouw energieleverancier?

Heb jij bewust gekozen voor groene stroom? Heel goed! Er worden steeds meer écht groene stroom-producten aangeboden, bleek onlangs uit de jaarlijkse update van de Groene Stroom Checker van HIER Klimaatbureau. Toch wordt stroom vaak ook als ‘groen’ verkocht, terwijl het eigenlijk om grijze stroom gaat die ‘vergroend’ wordt met zogenaamde groene certificaten. Wil je weten van welke energiebronnen jouw leverancier gebruikmaakt? Bekijk dan eens het stroometiket van je leverancier.

Wat is het stroometiket?

Sinds 2005 moeten energieleveranciers bekend maken uit welke bronnen zij hun energie halen. Ook de milieuconsequenties, dus de hoeveelheid CO2 en kernafval die ontstaat bij het opwekken van energie, moet bekend zijn. Dit gebeurt in de vorm van het stroometiket. Sommige energieleveranciers publiceren een stroometiket per product, zoals in het voorbeeld van Nuon hierboven te zien is. Andere leveranciers geven alleen informatie vrij over het gehele bedrijf. Op het stroometiket wordt een onderscheid gemaakt tussen grijze en groene energie.

  • Tot de grijze energie behoren fossiele energiebronnen zoals aardgas, kolen en kernenergie.
  • Tot de groene energie behoren duurzame energiebronnen zoals windkracht, biomassa, waterkracht en zonne-energie.

Welke informatie staat er op het stroometiket?

Op het stroometiket staat de samenstelling van stroom. Je vindt hier het percentage van jouw stroom dat gemaakt is uit aardgas, kolen, kernenergie en hernieuwbare bronnen. Ook het aandeel stroom waarvan de herkomst onbekend is, wordt op het stroometiket weergegeven. Ieder jaar ontvang je voor het einde van april het stroometiket van jouw leverancier. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) controleert de stroometiketten op tijdige versturing, duidelijke opmaak en correcte percentages.

Een voorbeeld van een stroometiket zie je hieronder. Dit is het stroometiket van Nuon. Hierop kun je zien dat de contracten ‘Nuon wind stroom’, ‘Natuur Stroom/Co2 OK Stroom’ en ‘Groen Stroom’ groen zijn. De herkomst van de energie verschilt echter per contract. Zo is de stroom van ‘Nuon wind stroom’ volledig afkomstig van Nederlandse windmolens. Heb je het contract ‘Groen Stroom’, dan krijg je voornamelijk energie afkomstig uit waterkrachtcentrales uit het buitenland.

Nuon stroometiket
Daarnaast zie je in het stroometiket ook de consequenties voor het milieu staan. Dit is de CO2-uitstoot en het radioactief afval dat vrijkomt bij het opwekken van energie.

Sjoemelstroom of écht groene stroom

Alle groene energiebronnen krijgen een groen certificaat als bewijs voor de herkomst van de energie. In Nederland wordt echter te weinig groene energie opgewekt om aan de vraag te voldoen, waardoor er maar een beperkt aantal groene certificaten is. Nederlandse energieleveranciers hebben hier een creatieve oplossing voor bedacht. Ze kopen groene certificaten op in landen waar veel duurzame energie wordt opgewekt, zoals Noorwegen. Daar hebben ze dus een flink overschot aan groene certificaten. De leveranciers geven dit in Nederland uit als bewijs voor ‘groene’ stroom – terwijl jij gewoon grijze energie krijgt en er niet één extra zonnepaneel is neergezet in Nederland! Deze op papier ‘groene’ stroom wordt dan ook ‘sjoemelstroom’ genoemd. Onder écht groene stroom wordt duurzame stroom verstaan die op Nederlandse bodem is opgewekt.

Wil je zeker weten dat jij écht groene stroom van je leverancier krijgt, bekijk dan eens de Groene Stroom Checker van klimaatbureau HIER.

Overstappen naar écht groene stroom?

Wil jij overstappen naar echt groene stroom? Vul dan eens onze energievergelijker in. Op de resultatenpagina kun je de energiecontracten filteren op duurzaamheid. Als je voor ‘100% groen’ kiest, zie je de energieleveranciers die groene energie leveren. Als je vervolgens op ‘Meer details’ klikt, kun je het stroometiket van deze leverancier raadplegen. Op die manier kun je een bewuste keuze maken voor groene stroom. En een overstap levert je vaak ook nog eens een mooie besparing op je energierekening op. Sla je dus mooi twee vliegen in één klap!

Reageer