BlogEL_klimaatakkoord.png

Het Klimaatakkoord; de gevolgen voor jou

Er wordt veel over gesproken in het nieuws; het Klimaatakkoord. Maar wat staat er nu precies in en misschien nog wel belangrijker; wat zijn de directe gevolgen van deze doelen voor jou? Het Klimaatakkoord gaat uiteindelijk iedereen aan dus lees vooral verder als je wilt weten wat op jou van toepassing is.

Wat is het Klimaatakkoord?

Even een opfrisser; wat is het Klimaatakkoord ook alweer? In Parijs is een akkoord gesloten tussen bijna alle landen. In dit akkoord zijn afspraken gemaakt om onze CO2–uitstoot te verminderen. Nederland heeft getekend en wil ook graag aan bepaalde doelen voldoen, deze staan in het Klimaatakkoord van Nederland. Of in ieder geval zijn er op dit moment hoofdlijnen bepaald voor dit akkoord…. Op deze manier hopen we ons steentje bij te dragen aan de doelen die in Parijs zijn gesteld. 

Doelen en maatregelen Nederlands Klimaatakkoord

De afspraken uit het klimaatakkoord zijn onderverdeeld in verschillende onderwerpen (of ‘tafels’ zoals ze het zelf noemen). Respectievelijk gaat dat om elektriciteit, gebouwde omgeving, industrie, mobiliteit en landbouw. Uiteindelijk heeft elke maatregel gevolgen voor jou omdat onze gezamenlijke leefomgeving er hopelijk beter van wordt. Maar om het wat concreter te maken licht ik de doelen en maatregelen toe die je in je directe leefomgeving tegen kunt komen.

Het uitgangspunt is onze CO2-uitstoot in 2030 halveren ten opzichte van 1990. De onderwerpen waar je het meest mee te maken zult krijgen zijn elektriciteit, mobiliteit en gebouwde omgeving.

 • Elektriciteit: doel 20,2 megaton minder CO2 uitstoot in 2030
  Als het gaat om CO2 uitstoot dan is elektriciteit natuurlijk een belangrijk onderdeel. Dit moeten we zien te verminderen en het gedeelte dat we nog gebruiken moet duurzaam. Daarom is er voorgesteld om versneld over te gaan naar hernieuwbare energie. Dat willen we doen door:
  -Meer windmolens op zee, 700 molens
  -Meer windmolens op land, 500 molens
  -Meer zonnepanelenparken, 75 miljoen panelen

Niet iedereen vindt ze even mooi, die windmolens en zonneparken, maar besef je dat we iéts moeten doen als we willen dat onze achterkleinkinderen ook nog prettig kunnen opgroeien. Ik zag een documentaire waarin een vrouw zei dat ze de windmolens op zee een verwoesting van haar uitzicht en vrijheid vindt. Ik denk dat er veel meer wordt verwoest als we ze niet plaatsen.

 • Mobiliteit: doel 7,3 megaton minder CO2 uitstoot in 2030
  De benzine- en dieselauto’s waarin we rijden zijn niet erg milieuvriendelijk. Daarom is mobiliteit een apart onderwerp in het Klimaatakkoord. Huidige doelen en maatregelen op dit gebied zijn:
  – Meer elektrische auto’s à schone auto’s bevooroordelen
  – Aanpassen mobiliteitsgedrag à minder reizen met de auto
  – Laadmogelijkheden voor iedereen
 • Gebouwde omgeving: doel 3,4 megaton minder CO2-uitstoot in 2030
  Het onderwerp ‘Gebouwde omgeving’ gaat over (huur-) huizen. In combinatie met CO2-uitstoot hebben het dan snel over gasgebruik. De volgende doelen en maatregelen worden genoemd:
  – 2 miljoen woningen aardgasvrij
  – De rest een verminderd aardgasverbruik
  – Betere en goedkopere duurzame alternatieven (apparaten)
  – Energiebelasting verschuiven (meer belasting op gas, minder op elektriciteit)
  – Gebouw gebonden financieren

Naast deze onderwerpen komen in het Klimaatakkoord ook nog de industrie en de landbouw aan bod. Meer over de doelen en maatregelen uit deze onderwerpen vind je in de infographic van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie.

Vervolg voorstellen Klimaatakkoord

Op dit moment zijn dus alleen nog de hoofdlijnen uit het Klimaatakkoord bekend. Volgens de planning moet er in het najaar een definitief plan komen waarin meer concretere plannen staan. En dat is nog wel een belangrijke stap want we kunnen wel een hele hoop willen maar het moet ook kunnen. Want denk eens aan de financiering en de technische mogelijkheden. Waar komt het geld vandaan voor deze maatregelen en welke mensen gaan de benodigde werkzaamheden in deze periode (12 jaar) uitvoeren?

Op dit moment ga jij hier concreet nog niet heel veel van merken. Hoe en wanneer wel, daar komt in het najaar meer duidelijkheid over. Maar laat je niet tegenhouden om zelf vast te verduurzamen op de manier die binnen jouw mogelijkheden ligt. Minister Wiebes heeft al wel aangegeven dat hij zich ervan bewust is dat de burger niet met hogere kosten opgezadeld mag worden…

Dit alles heeft dus nogal wat voeten in aarde. Maar die aarde, daar draait het natuurlijk allemaal om. :)

Groene energie

Op dit moment al jouw steentje bijdragen? Stap dan over naar een energieleverancier die 100% groene energie levert.

Energie vergelijken

Reageer