Het ingeslopen gevaar van dag en nachtstroom

Als ik jou zou vragen om voor een fles supermarktwijn je wasmachine en vaatwasser alleen na 23:00u of in het weekend aan te zetten, zou je dat dan doen? En als je dat ook nog een heel jaar lang moet volhouden? Niet? Dat is namelijk wel wat een energieleverancier van je vraagt als je een dubbeltarief hebt, voor dag en nachtstroom.

Mijn schoonvader vertelde laatst hoe zijn vrouw regelmatig tot 23:00u opblijft om de wasmachine dan pas aan te zetten. ’s Nacht lekker in bed liggen terwijl de wasmachine met 1.400 toeren opstijgt. Fijn. Zij rekenen namelijk hun stroom tegen dubbeltarief af bij de energieleverancier: duurder overdag en goedkoper na 23:00u, in de weekenden en op feestdagen.

Ik zet de wasmachine aan wanneer het uitkomt tegen één tarief dat de hele dag geldt. Wanneer mijn schoonvader en ik de jaarrekening in de bus krijgen, wordt hij beloond voor het in balans houden van de energievraag met een dikke 10 euro. Per jaar. Dat is dus 83 cent per maand goedkoper dan enkeltarief. En hij bleek zelfs nog bovengemiddeld te verdienen aan alle moeite.

Harde cijfers

Dit kleine verschil tussen enkel- en dubbeltarief beperkt zich niet alleen tot mijn schoonvader en mij. We analyseerden ruim 10.000 overstappers van Energieleveranciers.nl met dubbeltarief en vergeleken hun jaarbedrag met het jaarbedrag van overstappers met enkeltarief. Als je zelf een dubbeltarief hebt, dan kunnen de volgende cijfers wat pijnlijk zijn.

Vergeleken met enkeltarief waren overstappers met een dubbeltarief…
…gemiddeld 5 euro goedkoper uit, per jaar.
…in 20% van de gevallen net zo duur of duurder uit
…in 95% van de gevallen minder dan twintig euro per jaar goedkoper uit.

Vroeger is dubbeltarief ontstaan om pieken in de energievraag wat te verminderen. Intussen het elektriciteitsnetwerk een stuk beter geworden. Bovendien hebben we zonnepanelen en windmolenparken, die de pieken in elektriciteitsafname deels op kunnen vangen. Dit zie je ook terug in de verschillen tussen dubbele en enkele tarieven bij de energieleverancier. Waar de dubbele tarieven vroeger nog een flink jaarlijks voordeel opleverden, betalen de meeste consumenten nu nagenoeg hetzelfde, ongeacht welk tarief ze hebben. Het enige verschil is dat je bij een dubbeltarief moeite moet doen. Voor niets.

Heb je enkel of dubbel tarief?

Niet voor iedereen is duidelijk of ze enkel- of dubbeltarief hebben. Om hierachter te komen kun je het beste met de leverancier contact opnemen. De informatie kun je ook vinden op je jaarrekening of online omgeving, maar is misschien lastig te vinden.

Hoe bereken je wat goedkoper is?

Leuk natuurlijk die statistieken, maar hoe zit het voor jou? In drie stappen weet je of en hoeveel je bespaart met een dubbeltarief versus een enkeltarief.

Stap 1: Vul je gegevens in
Vul op Energieleveranciers.nl je gegevens in (postcode, huidige leverancier en energieverbruik). Hierbij kun je aangeven dat je een dag- en nachttarief hebt, wat hetzelfde is als een dubbel tarief, en je verbruik voor hoog en laag invullen. Woon je in Limburg of Noord-Brabant? Dan houden we automatisch rekening met het avondtarief dat al om 21:00u ingaat.

Stap 2: Noteer het bovenste jaarbedrag
Pak het bovenste product in de lijst die dan verschijnt en schrijf het jaarbedrag even op voor jezelf.

Stap 3: Pas je gegevens aan naar enkeltarief en vergelijk
Wijzig de gegevens naar enkeltarief. De producten worden dan opnieuw berekend. Vergelijk nu het opgeschreven jaarbedrag bij stap 2 met het bovenste producten bij stap 3. Het verschil hiertussen is het verschil tussen een enkel- of dubbeltarief. Is dit verschil het waard om elke keer te moeten bedenken wanneer je apparaten aanzet? Ik durf te gokken van niet.

Hoe wissel je van dubbel- naar enkeltarief?

Heel simpel: bel je energieleverancier en zeg dat je tegen enkeltarief afgerekend wil worden. De leverancier telt vanaf dan je dag- en nachtverbruik bij elkaar op en rekent dat tegen het enkeltarief af. Als je leverancier zegt dat je hiervoor bij de netbeheerder moet zijn, dan klopt dat niet. De leverancier is gegarandeerd de partij die dit moet regelen.

Hoe bespaar je wel op je energierekening?

Elk jaar overstappen via Energieleveranciers.nl scheelt je zo 200 euro tot wel 500 euro per jaar. Dat is een bespaarverbetering van 4.000% tot 10.000% ten opzichte van het gemiddelde voordeel van een dubbeltarief. En je hoeft er een stuk minder voor te doen dan voor dubbeltarief. Daarnaast kun je efficiënter stoken, isoleren, je cv juist instellen, apparaten helemaal uitzetten, apparaten niet aanzetten, energiezuinig apparaten kopen. Genoeg manieren die je meer opleveren dan na 23:00u je wasmachine aanzetten!

Op Kiesvoorenkel.nl staan nog meer redenen waarom dubbeltarief niet meer van deze tijd is. Hier kun je bovendien lezen hoe je zo makkelijk mogelijk kunt overstappen naar enkeltarief.

Reageer