150112-Energielabel-huis.png

Het energielabel van je huis: vijf vragen en antwoorden

Heb je een koophuis? Dan valt binnenkort het voorlopig energielabel bij je op de deurmat. Hierop staat hoe energiezuinig je woning is. Wij legden het energielabel eens onder de loep. Lees hier de antwoorden op de vijf meest gestelde vragen over het energielabel!

Spring direct naar het antwoord op de vraag:

 1. Hoe wordt het voorlopige energielabel van een huis bepaald?
 2. Wat is het verschil tussen het voorlopige en het definitieve energielabel?
 3. Wat moet je doen als je het oneens met het definitieve energielabel?
 4. Krijgen huurwoningen ook een energielabel?
 5. Is het energielabel verplicht?

1. Hoe wordt het voorlopige energielabel van een huis bepaald?

Op het energielabel van een huis staat hoe energiezuinig de woning is. Dankzij het energielabel kan je makkelijk soortgelijke woningen met elkaar vergelijken op het gebied van energie. Over het algemeen geldt dat huizen met een groen energielabel sneller en voor een hogere prijs worden verkocht. Het energielabel varieert van A (zeer energiezuinig) tot G (zeer energieverspillend). Extreem energiezuinige woningen kunnen aanspraak maken op het label A+ of A++. Bekijk hier een voorbeeld van een energielabel.

Het voorlopige energielabel wordt bepaald aan de hand van openbare gegevens, zoals het type woning, het bouwjaar en de grootte. Ook gegevens van vergelijkbare woningen hebben invloed.

2. Wat is het verschil tussen het voorlopige en het definitieve energielabel?

Het voorlopige energielabel wordt zoals gezegd gebaseerd op openbare gegevens. De kans bestaat natuurlijk dat je je woning energiezuiniger hebt gemaakt, bijvoorbeeld door de installatie van een zuinige CV-ketel of zonnepanelen. Het voorlopige energielabel kan je omzetten in een definitief label door de volgende stappen op te volgen:

 1. Vul op internet een korte vragenlijst in, waarin je aangeeft welke maatregelen je hebt genomen op energie te besparen.
 2. Stuur ook digitaal bewijs mee, bijvoorbeeld een bouwtechnisch rapport, factuur of foto’s.
 3. Kies een erkend deskundige (op basis van tarief, klantbeoordelingen of reactietijd), die de gegevens op afstand controleert.

Zodra de deskundige je gegevens heeft goedgekeurd, ontvang je het energielabel per mail van de Rijksoverheid. Het aanvragen van een defintief energielabel kost enkele tientjes – dit zijn de administratiekosten van de deskundige.

Nog geen voorlopig energielabel, maar toch een definitief label aanvragen?

Heb je nog geen voorlopig energielabel ontvangen maar wil je het toch al omzetten in een definitief label (bijvoorbeeld omdat je binnenkort je huis gaat verkopen), dan hoef je niet te wachten. Door bovenstaande stappen uit te voeren kun je ook nu al een definitief label aanvragen.

Wat moet je doen als je al een definitief energielabel bezit?

Heb je vóór 2015 al een definitief energielabel laten opstellen? Dan hoef je niets te doen. Een energielabel blijft namelijk tien jaar lang geldig. Na bijvoorbeeld een verbouwing of het plaatsen van zonnepanelen ben je niet verplicht om een nieuw energielabel aan te vragen, maar als je van plan bent je huis te verkopen, dan is het opnieuw aanvragen van een energielabel wel aan te raden. Het oude label kun je op dezelfde manier omzetten naar een nieuw label als hierboven beschreven is.

3. Wat moet je doen als je het oneens met het definitieve energielabel?

Als je het niet eens bent met het definitieve energielabel, dan kun je het beste eerst in gesprek gaan met de adviseur die het label heeft verstrekt. Kom je er niet uit, dan kun je zowel schriftelijk als digitaal een klacht indienen bij de Geschillencommissie Energielabel. De kosten hiervoor bedragen €27,50 en de uitspraak van de Geschillencommissie is bindend.

4. Krijgen huurwoningen ook een energielabel?

Ja, ook huurders krijgen een energielabel. Als je een nieuwe huurder bent, ontvang je bij ondertekening van het huurcontract een kopie van een definitief energielabel. Ben je een bestaande huurder? Dan is de verhuurder alleen verplicht om het energielabel te verstrekken als het huurcontract op of na 1 januari 2008 is ingegaan.

Om te bepalen welk energielabel een huurwoning heeft, is de Energie-Index opgesteld. Afhankelijk van de energieprestatie krijgt een woning punten toebedeeld. Hoe energiezuiniger de woning, des te lager de Energie-Index. Daarentegen krijgt een energieverspillend huis een hogere Energie-Index en daardoor meer huurpunten. Des te minder huurpunten een huurhuis heeft, des te lager ligt de maximale huurprijs. Meer informatie over de Energie-Index en het puntensysteem vindt u op de website van de Rijksoverheid.

5. Is het energielabel verplicht?

Vanaf 1 januari is het verplicht om een definitief energielabel te verstrekken bij verkoop of verhuur van een woning. Dit wordt gecontroleerd door de Inspectie Leefomgeving en Transport. Ben je huiseigenaar en verzuim je het definitieve energielabel aan de koper bekend te maken, dan hangt je een boete boven het hoofd van €405. Je krijgt de mogelijkheid om alsnog een energielabel aan te vragen, voordat je een boete krijgt.

Het definitieve energielabel is verplicht bij verkoop of verhuur van o.a. woningen, appartementen en woonwagens bedoeld voor permanent gebruik. Er zijn een aantal gebouwen waarvoor geen energielabel nodig is, waaronder:

 • Beschermde monumenten
 • Woonboten
 • Recreatiewoningen die minder dan 4 maanden per jaar worden gebruikt en met een verwacht energieverbruik van minder dan 25% van het energieverbruik bij permanent gebruik

Een uitputtende lijst vind je hier.

Wil je besparen op energie?

Wil je op energie besparen? Het energielabel is een goede stok achter de deur, want je ziet in één oogopslag hoe goed jouw woning presteert qua energieverbruik. Daardoor krijg je meer inzicht in de energiebesparende maatregelen die je kan uitvoeren om je energierekening te verlagen. Je kan je energierekening ook verlagen door over te stappen naar de goedkoopste energieleverancier. Vul onze energievergelijker maar eens in, dan zie je direct hoeveel je kan besparen!

Energie vergelijken

 

1 reactie

Saskia - 19 juli 2018 Reageer

Ik zie op uw website dat u energielabel A+ en A++ benoemd. Hoe kan deze worden aangevraagd voor mijn nieuwbouw woning. Op alle websites voor aanvragen kom je niet hoger uit dan een label A. Ook banken vragen om een energielabel A++ om eventueel de hypotheekrente te verlagen.

Reageer