EL_groenvsgrijs.jpg

Groene stroom vs. grijze stroom: wat is duurder?

Tegenwoordig wordt er verwacht dat je steeds duurzamer gaat leven. Het meest duurzame is natuurlijk zelf je energieverbruik verminderen. Of je kunt natuurlijk ook je energie zelf opwekken. Helaas is dat niet voor iedereen een optie. Wil je toch duurzame energie? Dat is mogelijk. Wat kost groene energie eigenlijk ten opzichte van grijs energie? Dat leggen wij je uit.

Verschil tussen groene en grijze stroom

Groene stroom is milieuvriendelijk, want het wordt op een duurzame manier opgewekt. Dit kan bijvoorbeeld door middel van de zon, wind, water en biomassa. Dat zijn allemaal duurzame energiebronnen. Grijze stroom wordt niet milieuvriendelijk opgewekt, dit gebeurt door middel van energiebronnen die opraken. Bijvoorbeeld steenkolen en gas. Kernenergie valt ook onder grijze stroom omdat er schadelijk afval ontstaat bij het opwekken van deze energie.

Hoe weet ik wat voor stroom ik krijg?

Elke energieleverancier moet ieder jaar door middel van het stroometiket aantonen waar je energie vandaan komt. Daarop staat precies wat de afkomst is van je stroom. Met het stroometiket kun je dus controleren welk type stroom je krijgt en of dat klopt met je energiecontract.

De energieleveranciers worden gecontroleerd door de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Zij controleren de Garantie van Oorsprong. Hiermee toont de leverancier aan waar de stroom vandaan komt. De Garantie van Oorsprong wordt uitgegeven door Certiq (officiële overheidsinstantie). Deze maakt onderscheid tussen grijze en groene stroom door duurzame energie te certificeren.

Wat is duurder?

Groen of grijs? Tegenwoordig merk je als consument steeds minder verschil in de prijs tussen groen en grijs. Het opwekken van groene stroom is nog steeds duurder dan grijze stroom, maar bedrijven worden ook gestimuleerd om te investeren in duurzame energie door middel van subsidies. Daardoor merk je als consument vrij weinig van het prijsverschil.

Als je op dit moment (17 juni 2019) een vergelijking maakt met een gemiddeld verbruik van 3.500 kWh en 1.500 m3 (kuub) met een postcode in Amsterdam, staat er een energiecontract van Innova Energie met groene stroom bovenaan met jaarkosten van € 1.877,-. Op nummer 10 staat een contract met grijze stroom van Nuon met jaarkosten van € 1.934,-. Dat betekent dat Innova Energie € 57,- goedkoper is dan de Nuon. Het contract van Innova Energie heeft alleen groene stroom. Het eerste energiecontract dat 100% groen is, is Vandebron. Met jaarkosten van € 1.879,-, dat is € 2,- duurder dan Budget Energie, maar nog steeds € 55,- goedkoper dan het grijze contract van Nuon. Groen is tegenwoordig dus vaak nog goedkoper dan grijs.

Onze energievergelijker

Maak ook even een energievergelijking en kijk wat het verschil is op basis van jouw verbruik. Je kunt in de vergelijker ook filteren op duurzaamheid. Wil jij bijvoorbeeld 50% groen? Dan zie je alle energiecontracten met groene stroom, maar wel gewoon gas. Zet jij de filter op 100% duurzaam? Dan zie alle energiecontracten die 100% groen zijn. Je ziet onderaan de pagina het stroometiket van het energiecontract als je op details klikt bij de energiedeal. Zo kun je precies zien waar je energie vandaan komt.

Energie vergelijken

Reageer