Koken-op-groen-gas-1.png

Groen gas; kun je daarmee koken?

Heb je weleens gehoord van groen gas? Dit is gas waarbij geen CO2-uitstoot komt kijken of waarbij de vrijgekomen CO2 wordt gecompenseerd door ergens anders de CO2 in onze lucht te verminderen. Ondanks dat ik al een aantal jaar groene stroom heb, ben ik eerlijk gezegd nooit bewust bezig geweest met groen gas. Onlangs heb ik mij hierin verdiept toen in het nieuws kwam dat de cv-ketel over drie jaar mogelijk verboden wordt. Ik besefte dat mijn woning daar nog lang niet klaar voor is (en mijn bankrekening ook niet). Dus vroeg ik mij af welk duurzaam alternatief op aardgas ik kan gebruiken om toch duurzamer te leven.

Een alternatief op aardgas is nodig, omdat het ooit een keer opraakt. Bovendien komt er CO2 vrij in de lucht als we aardgas verbranden. De meest duurzame optie voor gas blijkt biogas alleen is hier niet veel van voorradig. Daarom kun je ook kiezen voor CO2-gecompenseerd gas.

Biogas van rioolslib en mest

Biogas is duurzaam want het wordt geproduceerd met biomassa; een natuurlijke energiebron. Rioolslib, koeienmest en GFT-afval zijn allemaal vormen van biomassa. Door deze bronnen te vergisten ontstaat er biogas dat voor gebruik eerst nog opgewaardeerd moet worden door CO2 te verwijderen zodat het van dezelfde kwaliteit is als aardgas. Daarna krijgt het de stempel ‘groen gas’ en kan het gebruikt worden om mee te koken, te verwarmen, enzovoorts.

Het zijn vooral de grote industrieën die biogas produceren zoals waterzuiveringsinstallaties, de veehouderij en de voedingsindustrie. Deels gebruiken zij het biogas zelf en deels gaat het naar andere energieverbruikers. Ook zeewier is een goede energiebron voor biogas. Het bedrijf Inrada in Schiedam heeft een systeem ontwikkeld waarmee zij zeewier op zee kweken en er vervolgens biogas van maken.

CO2-gecompenseerd gas

Heb je al groen gas dan is dit hoogstwaarschijnlijk CO2-gecompenseerd gas. Deze variant is standaard bij de meeste energiecontracten. Je verbruikt nog steeds aardgas, maar de CO2-uitstoot compenseert de energieleverancier door projecten te steunen die CO2-uitstoot tegengaan. Dit kunnen verschillende projecten zijn. Een project in Zuid-Amerika bijvoorbeeld waar het kappen van bomen wordt tegengegaan, omdat bomen CO2 opnemen uit de lucht. Of een project waarbij mensen in Vietnam de mogelijkheid krijgen om niet meer te koken op hout en kolen, maar met lokaal geproduceerde biogas. Dit zijn de ‘clean cookstove projecten‘.

De energieleveranciers staan niet eigenhandig met hun werknemers in het buitenland om met deze projecten de CO2-uitstoot te compenseren. Compensatie gebeurt via een organisatie die CO2-certificaten verkoopt. Voor iedere ton CO2 die niet uitgestoten is, wordt een certificaat aangemaakt. Dus hoe meer certificaten er gekocht worden, hoe meer geld er is voor dit soort projecten. De energieleverancier kijkt naar hoeveel CO2-gecompenseerd gas de klanten afnemen en zorgt dat er net zoveel certificaten gekocht worden als nodig is om de vrijgekomen CO2 te compenseren.

Geen lange termijn oplosssing

Het is goed dat CO2-gecompenseerd gas bestaat, maar het is geen lange termijn oplossing aangezien de energiebron nog steeds aardgas is. Aardgas halen we uit de grond en raakt ooit een keer op. Dus kunnen we beter helemaal geen gas meer gebruiken, maar dan moet eerst ons energienet er gereed voor zijn. Want als we thuis en op het werk geen gas meer gebruiken, vliegt de vraag naar elektriciteit omhoog. Om alles vlekkeloos te transporteren en storingen te voorkomen, dient het elektriciteitsnet verzwaard te worden en dat is een flinke klus.

Groen gas voor jou

Voor wie een groen energiecontract met groene stroom én groen gas wil, heeft onze energievergelijker een filter. Je geeft eenvoudig aan dat je 100% groene stroom wil en vervolgens zie je welke energieleveranciers dit aanbieden. Een mooie bijkomstigheid is dat de voordeligste energieleverancier bovenaan in de vergelijker staat, zodat je het beste aanbod hebt voor jouw energieverbruik.

Energie vergelijken

Reageer