Reinier van Greenhome: ‘Klimaatverandering is ook een kans’

Het huis van de toekomst is een huis dat meer energie opwekt dan het verbruikt. Hoe en waarom legt Reinier van Greenhome je haarfijn uit. Denk je erover om je huis te verduurzamen? Na de huisscan van Greenhome is er geen twijfel meer mogelijk, je krijgt een kant-en-klaar advies over het verduurzamen van je woning en vindt direct een betrouwbare vakspecialist. Toen ik over Greenhome hoorde, vond ik het direct een leuk bedrijf dus bracht ik ze een bezoekje om uit te vinden hoe ze te werk gaan.

Eerst wat even over Reiner: een jonge, ondernemende kerel van 30 jaar die gelooft dat klimaatverandering de grootste uitdaging is voor onze generatie. Hierover zegt hij:

 

“Het verduurzamen van Nederland is geen technische uitdaging, eerder een sociale uitdaging”. “We weten heel goed hoe we bijvoorbeeld een woning moeten verduurzamen, maar hoe krijgen we de mensen zover dat ze dit ook willen en doen?”

 

Daar zijn Reinier en zijn compagnons ingedoken.

 

Greenhome helpt je met het verduurzamen van je woning

Verduurzamen is een Tour-de-France etappe

Het blijkt dat mensen die interesse hebben in het verduurzamen van hun woning veel vragen hebben: welke mogelijkheden zijn er? Wat is een goed zonnepaneel? Waar vind ik een betrouwbare vakspecialist? Wat is de investering en terugverdientijd? Vanwege al dit uitzoekwerk vergelijkt Reinier het verduurzamen van je woning met een Tour-de-France etappe: een paar steile bergen die je moet overwinnen.

Om de sociale uitdaging aan te gaan en Nederland verder te verduurzamen, richtten ze www.greenhome.nl op zodat iedereen de eindstreep (in Parijs) kan halen. Greenhome, tot voor kort nog Bleeve genaamd, is een steuntje in de rug en geeft in een duidelijk overzicht antwoord op vragen over bijvoorbeeld het isoleren van je vloer. Het principe is simpel: Greenhome adviseert je over het verduurzamen van je woning en bemiddelt tussen de installateur van warmtepompen/zonnepanelen/noem maar op en degene die zijn huis wil verduurzamen.

Hoe Greenhome in de praktijk werkt:

  1. Je maakt een huisscan door op de website je postcode en huisnummer in te vullen en daarna krijg je advies of je je geld het beste kunt investeren in het isoleren van je woning of in de installatie van zonnepanelen.
  2. Greenhome legt je alles uit over duurzame maatregelen. Bijvoorbeeld over isoleren: wat is het, welke opties zijn er en wat bespaar je op jaarbasis? Je hoeft niet meer uren te speuren op internet, want GreenHome heeft een kennisbank met allerlei relevante artikelen.
  3. Bij wie moet je zijn? Heb je eenmaal een besluit genomen op welke manier je je huis verduurzaamt, dan vind je via Greenhome een vakspecialist in jouw buurt. Of hij betrouwbaar is zie je aan de reviews van mensen die je voorgingen en het eigen keurmerk.
  4. Ook een hele interessante: Greenhome weet precies welke subsidie er voor jouw duurzame keuze is.

Huis vol met kieren en gaten

Wat nou als een huis vol met kieren en gaten zit én een oude geiser heeft? Ik ben benieuwd wat Greenhome in dit geval als eerste adviseert. ‘De een wil maximaal rendement op zijn investering. Dan zou je misschien andere maatregelen nemen dan wanneer iemand maximaal comfort in de woning wil bereiken”, vertelt Reinier.

De huisscan geeft daarom verschillende adviezen en de bewoner kan hier zelf een keuze in maken. Je kan natuurlijk ook in een keer de gehele woning aanpakken. Het kost wel wat, maar ja, de rente op de spaarrekening levert tegenwoordig ook weinig meer op. Duurzame maatregelen juist wel; de meeste verdienen zich binnen een paar jaar zelf terug.

De meest bijzondere situaties

De praktijksituaties die Reinier het leukst vindt, zijn de bewoners die zich voorbereiden op de toekomst. Nu ook weer uit het Regeerakkoord blijkt dat onze woningen uiteindelijk aardgasvrij worden, vragen mensen zich af of het slim is om nog te investeren in een nieuwe cv-ketel. Want daarmee investeren ze de komende vijftien jaar nog in een gasgestookte installatie. Tja, wat het beste advies is verschilt per woning. Als voorbeeld noemt Reinier een huis op het platteland. Op termijn gaat de gasaansluiting er uit en wordt het huis ‘all-electric’. De woning en bewoners hebben alleen nog maar (duurzaam opgewekte) elektriciteit nodig. Dan kun je als eigenaar misschien beter nu al een warmtepomp aanschaffen in plaats van een cv-ketel. Maar let op, financieel levert dit alleen een goed rendement op als ook je huis goed geïsoleerd is. Allemaal belangrijke informatie voor een goede keuze dus!

Wat duurzaamheid voor Reinier betekent

Duurzaamheid is voor Reinier ‘langer dan alleen aan de korte termijn denken’. Hoe keuzes van nu goed zijn voor de volgende generatie. Daarom lunchen ze bij Greenhome tegenwoordig vegetarisch, want waar je zelf en als bedrijf voor staat, moet je ook uitstralen is hij van mening.

Tot zijn spijt moet Reinier bekennen dat zijn eigen woning nauwelijks duurzaam is. Niet omdat hij het niet wil, maar omdat er maar weinig mogelijk is. Hij woont in een monumentaal pand waar regels voor gelden en heeft te maken met een stugge VVE. Dus doet hij wat hij wel kan, zoals vloerisolatie. Zelf woon ik ook in een monumentaal pand dat schots en scheef staat. De windvlaag in mijn nek als ik bij het raam mijn krantje lees zie ik als natuurlijke ventilatie. “Voor een duurzaam huis is ventilatie belangrijk”, zegt Reinier, “maar ongecontroleerde ventilatie voelt als tocht en dat is niet comfortabel.” Over goed isoleren zegt hij:

 

“Duurzaam wonen is niet alleen energiezuinig of CO2-zuinig wonen. Het staat ook voor comfortabel en gezond wonen.”

 

De toekomstplannen?

Wie weet adviseert Greenhome in de toekomst ook bedrijven of steken ze de grens over naar België, maar vooralsnog focussen ze zich op de Nederlandse huizenmarkt. Eerst klein beginnen en ontzettend goed worden in wat ze nu doen, is de ambitie. Groeien doen ze onder andere met samenwerkingen. GreenHome adviseert inwoners van 64 gemeenten via het energieloket. Ook de Rabobank helpt via GreenHome mensen op weg naar een duurzaam huis wanneer zij een hypotheek afsluiten. Er is nog een lange weg te gaan: 4.1 miljoen huizen om precies te zijn, maar dat houdt Reinier niet tegen. Want ondanks het feit dat klimaatverandering een probleem is, ziet hij het vooral als een kans. En daar speelt Greenhome goed op in!

Wil jij duurzame energie in je woning? Maakt dan nu een energie vergelijking:

Energie vergelijken doe je bij Energieleveranciers.nl

Reageer