141009-Oxxio-iPad.png

‘Gratis’ Oxxio iPad bij je energiecontract is onnodig duur

Energiecontracten zijn best ingewikkeld. Zeker als je er bijvoorbeeld een iPad of smartphone bij krijgt – zoals bij Oxxio InControl – is het niet altijd duidelijk hoe de prijs is opgebouwd. Omdat we de afgelopen tijd regelmatig vragen krijgen van klanten over Oxxio InControl hebben we de aanbieding onder de loep gelegd, zodat je weet waar je voor kiest. Onze conclusie: Oxxio InControl is onnodig duur.

Oxxio InControl onder de loep

Oxxio energiebesparende gadgetsOxxio InControl is een energiecontract waarbij je niet alleen een smartphone of tablet krijgt (al dan niet tegen bijbetaling), maar ook 12 energiebesparende gadgets t.w.v. €129 en de Oxxio App, een energieverbruiksmanager. Oxxio rekent ook uit hoeveel je maximaal kan besparen en neemt dit voor het gemak alvast mee in de jaarprijs. Dankzij al die extra kosten en besparingen is het behoorlijk ingewikkeld om te berekenen hoeveel je nou daadwerkelijk voor de energie betaalt. Om uit te rekenen hoe duur Oxxio InControl nou precies is, maken we een vergelijking tussen het Oxxio InControl-contract en het goedkoopste 3-jarige energiecontract op Energieleveranciers.nl. Daarbij nemen we als voorbeeld het InControl-contract met de iPhone 5S. Hoe de vergelijking precies werkt leggen we hieronder uit, maar kort samengevat is de uitkomst: over drie jaar verspreid is Oxxio InControl maar liefst €865 duurder dan overstappen via Energieleveranciers.nl.

De vergelijking

Om de vergelijking zo simpel mogelijk te maken, beginnen we met een rekenvoorbeeld. De vergelijking is gebaseerd op het energieverbruik van een gemiddeld huishouden: 3.500 kWh en 1.800 m3 gas in gasregio 4.

Prijs van het 3-jarige Oxxio InControl-contract met iPhone 5S
Het Oxxio InControl-contract met iPhone 5S kost op peildatum 7 oktober 2014 € 2.267* per jaar. Bij dit contract moet je ook eenmalig € 149 bijbetalen voor de iPhone 5S. Verspreid over drie jaar betaal je dus in totaal:

Oxxio InControl €2.267* x 3 = €6.801
Eenmalige kosten voor iPhone 5S €149 +
Totaalprijs voor drie jaar €6.950

* Let op: in dit bedrag is de door Oxxio geschatte besparing die je kan realiseren met de energiebesparende gadgets en Oxxio App, niet meegenomen. Lees hier meer over de geschatte besparing.

Appels met appels vergelijken
Bij dit contract krijg je natuurlijk wel de iPhone 5S én voor € 125 aan energiebesparende gadgets. Om dit contract te kunnen vergelijken met een contract waar je niets bij krijgt, moeten we de waarde van deze spullen van de totaalprijs aftrekken. De marktwaarde van de devices is op peildatum 7 oktober 2014 geraadpleegd op Tweakers.

Totale kosten Oxxio InControl €6.950
Waarde iPhone 5S €515
Waarde energiebesparende gadgets €125
Totaalprijs voor drie jaar, voor alleen energie €6.310

 

Prijsverschil
De kosten voor het goedkoopste 3-jarige energiecontract op Energieleveranciers.nl is op peildatum 7 oktober 2014 €1.815 per jaar bij de Nederlandse Energie Maatschappij. Het verschil is dus:

Nederlandse Energie Maatschappij, 3 jaar €1.815 x 3 = €5.445
Oxxio InControl + iPhone 5S, 3 jaar €6.310
Verschil €6.310 – €5.445 = €865

 

Kortom: voor het geld dat je aan Oxxio betaalt voor je energie en je iPhone 5S, kun je bij de Nederlandse Energie Maatschappij energie afnemen en dan hou je alsnog €865 over. Da’s een flink bedrag!

In onderstaande tabel kun je zien wat het prijsverschil is tussen de verschillende Oxxio InControl-contracten en het 3-jarige contract van de Nederlandse Energie Maatschappij voor het bovengenoemde energieverbruik van een gemiddeld huishouden. Dit is dus wat je bij Oxxio InControl méér moet betalen voor je energie, zonder de extra’s.

Energiecontract Prijsverschil per jaar Prijsverschil drie jaar
Oxxio InControl zonder device + 12 gadgets €254 €763
Oxxio InControl + 12 gadgets + Samsung Galaxy Tab4 €252 €756
Oxxio InControl + 12 gadgets + Lenovo Notebook €245 €736
Oxxio InControl + 12 gadgets + iPad Air €262 €787
Oxxio InControl + 12 gadgets + iPhone 5C €278 €833
Oxxio InControl + 12 gadgets + iPhone 5S €288 €865
Oxxio InControl + 12 gadgets + iPhone 6 €260 €781
Oxxio InControl + 12 gadgets + iPhone 6 Plus €260 €781

 

Hoe duur is Oxxio InControl voor klein- of grootverbruikers?

Niet ieder huishouden heeft natuurlijk het bovengenoemde gemiddelde energieverbruik, maar ook als je een kleinverbruiker of grootverbruiker bent, loont het niet om een Oxxio InControl-contract af te sluiten. Een kleinverbruiker (2.100 kWh en 1.000 m3 gas) is in totaal tussen de €568 en €694 duurder uit, afhankelijk van welk device gekozen is. Een grootverbruiker (5.200 kWh en 2.400 m3 gas) kan in totaal tussen de €871 en €1.000 besparen als hij overstapt naar het goedkoopste contract op Energieleveranciers.nl.

Let op: Oxxio neemt geschatte besparing mee in jaarprijs

Oxxio AppZoals eerder gezegd, rekent Oxxio alvast uit hoeveel je kan besparen door de Oxxio App en de energiebesparende gadgets actief te gebruiken. Voor een huishouden met een gemiddeld energieverbruik komt dit neer op €387. Zo’n huishouden kan door actief de Oxxio App te gebruiken 4,4% besparen op stroomverbruik en 6,6% gasverbruik, meent Oxxio. Daarnaast zegt Oxxio dat de energiebesparende gadgets nog eens een besparing van zo’n 530 kWh en 275 m3 gas opleveren. Wat ons opviel aan de prijzen op de website van Oxxio is dat Oxxio de geschatte besparing meteen meeneemt in het maandbedrag. Pas bij het bekijken van de details zie je dat de werkelijke prijs een stuk hoger ligt dan in eerste instantie het geval werd getoond.

De telefonische klantenservice van Oxxio werd om opheldering gevraagd en antwoordde: het gaat om de maximale besparing die je kan behalen door bewust met energie om te gaan, met behulp van de gadgets en Oxxio App. Als je al heel energiezuinig leeft of je apparaten al energiezuinig zijn, zal je besparing dus een stuk lager uitvallen. Dat Oxxio de geschatte besparing meeneemt in de getoonde jaarprijs, is naar onze mening dan ook niet erg transparant. Om de vergelijking zo eerlijk mogelijk te maken, zijn wij in bovenstaande vergelijking daarom uitgegaan van de werkelijke prijs per maand zónder de geschatte besparing door Oxxio.

Wil je een Oxxio iPad of juist een écht goedkoop energiecontract?

Uit onze vergelijking mag je concluderen dat Oxxio InControl behoorlijk aan de prijs is. Overstappen naar het goedkoopste 3-jarige energiecontract op Energieleveranciers.nl is maar liefst enkele honderden euro’s goedkoper! Wij raden bovendien aan om ieder jaar over te stappen, omdat de 1-jarige contracten over het algemeen het goedkoopst zijn én je dan volgend jaar weer kan profiteren van gunstige energietarieven. Ons devies: maak altijd een energievergelijking en ontdek zelf welk contract voor jou het gunstigst is!

5 comments

Joost in den Bosch - 7 november 2014 Reageer

Wat al vermeld wordt is dus dat de “verwachte besparingen” energie al in mindering gebracht is op het maandelijks voorschot. In de praktijk blijken die verwachte besparingen gebakken lucht te zijn.

Als de jaarafrekening wordt ontvangen ontstaan pas de drama’s. Die gebakken lucht is natuurlijk niet gerealiseerd, met als gevolg flink nabetalen.

Kijk liever zelf in de winkel of op internet voor een Ipad of mobiel, helemaal naar eigen keuze en specificatie en ook nog eens honderden euro’s goedkoper.

Bas - 2 december 2014 Reageer

Leert maar weer dat je gewoon goed moet kijken wat je doet. Blijf vergelijken en laat je nooit dwingen tot een keus die je ‘gelijk’ moet maken zonder prijzen te vergelijken. Duidelijke vergelijkingen hierboven in ieder geval.

hans - 13 februari 2015 Reageer

Met alle respect, maar nu wordt ook door energieleveranciers.nl niet het hele verhaal verteld…. het is namelijk zo dat de deal met oxxio niet heel slecht is, als je in de periode tussen 3 maanden en 1 jaar sitcht naar een andere leverancier. na 3 maanden betaal je 125 euro opzegvergoeding per product, dus in totaal 250 euro. Plus nog 100 euro voor de energieproducten. Uiteindelijk is dat wel een goede deal….

Roland - 15 februari 2015 Reageer

Let vooral op de vastrechtkosten . Bij een 1 jarig contract zijn ze gemiddeld 4 euro per maand per product . Bij Oxxio 14.50 per maand per product en je zit er 3 jaar aan vast . Hier heb je natuurlijk wel een i phone erbij en gadgets . Reken maar uit…

Ruud - 2 september 2015 Reageer

Eerlijk is eerlijk: Oxxio adviseerde mij vandaag via de chat dat als je écht het goedkoopste wilt, je het budget contract afsluit en zelf een tablet gaat kopen. Dat waardeerde ik wel.

Reageer