Zit ik zonder stroom en gas als ik overstap van energieleverancier?

Wanneer je overstapt van energieleverancier word je afgesloten van gas en stroom. Ten minste, dat is een mythe die bestaat rondom overstappen. Ik kan je vertellen: het valt allemaal hartstikke mee. Tegenwoordig is overstappen zo gepiept en hoef je ook niet bang te zijn dat je de hele avond alleen kaarslicht als verlichting hebt. Alhoewel dat ook romantisch kan zijn…

Overstappen van energieleverancier is zo gebeurd, omdat het een administratief proces is. Verwacht geen monteur bij je aan de deur voor een wijziging aan de meterkast. Gelukkig maar, want het bespaart jullie beiden tijd en moeite. Tegenwoordig is overstappen een eenvoudig proces waarbij de nieuwe energieleverancier aan je oude energieleverancier doorgeeft dat je vertrekt. Dit regelen zij met het Contract Einde Register.

Contract Einde Register

Het Contract Einde Register (CER) is een landelijk systeem waar iedere energieleverancier mee werkt. Een geweldig systeem, want het maakt sinds 2013 de overstap voor iedereen makkelijk. In het CER staat exact bij wie jij een energiecontract heb, wanneer deze eindigt en wat de opzegtermijn is. Ga jij naar een andere energieleverancier dan checkt hij op welke dag de overstap in gang gezet kan worden. Dit is het administratieve proces dat ik bedoelde en waardoor de einddatum van je huidige contract precies aansluit op de ingangsdatum van je nieuwe contract, mits je het nieuwe contract op tijd aanvraagt. Met een druk op de aanvraagknop zet jij dus anderen voor je aan het werk zonder dat je er iets van merkt, mooi toch?

De netbeheerder als rugdekking

Eigenlijk komt het nooit voor dat je zonder stroom en gas komt te zitten. Alleen in uitzonderlijke situaties waarin je maandenlang de energierekening niet hebt betaald en zelfs dan gebeurt het niet van de ene op de andere dag. Dreig je zonder energieleverancier te komen zitten, bij een verhuizing naar een nieuwe woning bijvoorbeeld, dan is er altijd nog de netbeheerder die de levering van energie op zich neemt. Probeer dit altijd te voorkomen, want je betaalt de hoofdprijs voor de levering van gas en stroom als je geen energiecontract hebt.

Fabel de wereld uit

Ik hoop dat met deze blog de fabel de wereld uit is dat je zonder gas en stroom komt te zitten als je overstapt van energieleverancier. Dan geef ik je nu nog een reden waarom overstappen goed is: je bespaart op de energierekening. Het zit zo: in de meeste gevallen heb je niet de goedkoopste tarieven als je jaren klant bent bij een energieleverancier. Het is beter om ieder jaar via een energievergelijker over te stappen naar een andere energieleverancier, omdat je dan én de goedkoopste actietarieven hebt én als nieuwe klant krijg je vaak een flinke welkomstkorting. Waarom teveel betalen als het niet nodig is? Bovendien, zoals je net gelezen hebt, merk je er niets van als je overstapt naar een andere energieleverancier. O wacht, toch wel: je merkt het in je portemonnee!

Energie vergelijken

Reageer