BlogEL_waterstof.png

Zijn onze gasleidingen straks geschikt voor waterstof?

Onze regering wil zich graag aan de maatregelen uit het Klimaatakkoord houden. Een belangrijk onderdeel uit dit akkoord is ons gasverbruik. Dat moet drastisch omlaag. Uiteindelijk steven we naar een aardgasloze samenleving. Maar wat gebeurt er dan met de kilometers gasleiding die we in Nederland hebben?

#vangaslos

In Nederland hebben we duizenden kilometers gasleiding onder de grond liggen. Dit heeft een vermogen gekost. Een prachtig infrastructuur netwerk dat ons altijd goed heeft voorzien van aardgas uit Slochteren. En dat nog steeds doet. Maar met de plannen van onze regering in het vooruitzicht wordt dit netwerk in de toekomst misschien wel werkeloos. Is dat niet zonde van haar mogelijkheden? Dat is de reden dat er op dit moment wordt onderzocht wat de mogelijkheden van het gasnetwerk zijn als er geen, of minder, gas gebruikt gaat worden.

Inzetten biomethaan

Methaan is een hoofdbestanddeel van aardgas. Het wordt gemaakt door water en CO2 met hulp van elektriciteit. De werking van methaangas is hetzelfde als dat van aardgas. Op dit moment produceren we nog geen methaan omdat het heel veel stroom vraagt. In Nederlands hebben nog niet voldoende groene stroom om ons gas op deze manier te vergroenen.

Wat is waterstof?

Volgens netbeheerder Alliander ‘het kleinste molecuul dat bestaat’. Waterstof wordt gezien als de (mogelijke) vervanger van aardgas. Geen CO2 als restproduct maar water. Het kan worden geproduceerd met windenergie. Met deze groene energie wordt water (H2O) gesplitst in zuurstof en waterstof. De waterstof wordt vervolgens opgeslagen.

Waterstof door gasleiding

Netbeheer Nederland heeft onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van het gebruiken van de gasleidingen voor de gassen waterstof en biomethaan.

Volgens dit onderzoek is het goed mogelijk om de leidingen hiervoor te gebruiken. De leidingen moeten dan wel gecoat worden of iets dergelijks omdat waterstof lichter is dan aardgas. Ook moeten de meters in de huizen van mensen vervangen worden zodat ze deze gassen ook kunnen meten. Daarbij moeten ook apparaten die gas gebruiken (zoals de cv-ketel), geschikt zijn voor gebruik van waterstof of biomethaan.

Ook moet waterstof een specifieke geur krijgen zodat een lek geroken kan worden en moet er extra bij graafwerkzaamheden worden gecontroleerd omdat waterstof makkelijker ontploft.

Kosten aanpassingen

Volgens bovenstaand onderzoek zouden de aanpassingen 700 miljoen euro kost. Voor huishoudens komt het neer op 5 à 10 euro voor het ombouwen. Er zal wel eerst nog heel wat onderzoek aan vooraf moeten gaan. Netbeheer Nederland geeft aan dat dit pas na 2030 werkelijkheid zou kunnen worden.

De waterstofmogelijkheden zouden bijvoorbeeld ook alleen ingezet kunnen worden voor wijken die niet geschikt zijn voor gasloze oplossingen (warmtenetten en warmtepompen). Dat is bijvoorbeeld het geval bij oudere boerderijen en historische binnensteden.

Gevaren waterstof

Er zijn ook mensen die kritisch naar de waterstofmogelijkheden kijken omdat het te riskant zou zijn. Denk aan een te groot explosiegevaar door lichte ontvlambaarheid. Volgens de experts valt dit mee. “Als waterstof in de lucht komt zegt het niet zomaar ‘boem’, aldus professor Ad van Wijk. ‘Er moet nog een bepaalde verhouding zuurstof  bij en een vlam’. Goede gebruiksvoorschriften, net zoals bij aardgas, zijn daarom wel belangrijk.

En nu?

Op dit moment produceert Nederland als zo’n 10 miljard kuub waterstof. Dit is echter wel ‘grijs’ geproduceerd, dat wil zeggen dat het wordt gemaakt uit aardgas. Voor een eventuele duurzame en veilige overgang naar waterstof is nog veel tijd en onderzoek nodig.

Wil jij in de tussentijd de leveranciers van traditioneel gas en (duurzame-) stroom vergelijken? Vul dan onze calculator in en zie direct wie voor jou het goedkoopste contract aanbiedt.

Energie vergelijken

Reageer