BlogEL_energiekosttijd.png

Groot misverstand: ‘Energiezaken regelen kost superveel tijd’

Het is een misverstand dat we erg veel horen. ‘Het kost superveel tijd om je energiezaken te regelen, daar heb ik helemaal geen zin in’. In dit korte blog vertel ik je graag dat energievergelijken en overstappen veel minder tijd kost dan je misschien vooraf dacht. En ik geef je handige tips waardoor je nóg minder tijd kwijt bent!

Liever online ‘leuke dingen’ vergelijken

Natuurlijk snappen wij ook dat er websites zijn die je liever een bezoekje brengt. Je favoriete kledingwebshop, een nieuwssite of je social media-account. Je hebt er waarschijnlijk meer plezier in om nieuwe kleding te zoeken dan een nieuw energiecontract. Ik ook hoor, tik ’m aan.

Als er online geshopt wordt hoor je vaak dat mensen gaan vergelijken. Dan zien ze een accuboormachine bij webshop X en gaan ze verder zoeken of die accuboor bij een andere webshop goedkoper wordt aangeboden. (Ik omschrijf hier het surfgedrag van mijn partner).

Maar als het om energie gaat; dan blijkt het vergelijken van contracten nog niet heel doorsnee. En dat terwijl je er veel meer geld mee bespaart dan het prijsverschil van die accuboormachine.

Ga er eens voor zitten

Net als met zoveel dingen moet je even gaan zitten voor energievergelijken. Maar ik beloof je, het is de tijd meer dan waard. Als ik een abonnement op krant X heb voor €200,- per jaar vind ik het vreemd als mijn buurman hetzelfde abonnement op dezelfde krant voor €50,- per jaar heeft. Maar hé, dit is wel wat er gebeurt met energiecontracten. Hetzelfde product, stroom en gas, maar dan voor een hogere prijs. Dat is best raar toch?

Daarom is het verstandig toch de uitdaging aan te gaan en eens een energievergelijking te maken. Ik kan je vertellen dat een bezoeker op onze website die overstapt naar een nieuwe energieleverancier hier nog geen 10 minuten over doet. Lijkt mij de kleine moeite waard. Ik geef je graag wat handige tips vooraf die je kunnen helpen om straks nog makkelijker energie te vergelijken.

Tip 1: zoek je jaarverbruik op

Om een realistische vergelijking van energiecontracten en de bijbehorende prijzen te maken is het handig als je jouw energieverbruik weet. Je vindt dit op je laatste jaarrekening van je energieleverancier. Vaak stuurt hij dat per mail. Kijk hier hoeveel kWh aan stroom je hebt verbruikt het afgelopen jaar en hoeveel m3 aan gas. Dit vul je in, in onze calculator. Op basis van dit verbruikt worden de goedkoopste contracten voor jou getoond.

Tip 2: kijk of je een einddatum hebt

Als je een contract hebt met een einddatum kun je 6 tot 8 weken voor deze einddatum kosteloos over stappen naar een nieuw contract. Heb je een contract voor onbepaalde tijd (dat is het geval als je nog nooit bent overgestapt), dan kun je direct een vergelijking en overstap maken. Overstappen duurt 4 tot 6 weken. Dat komt onder andere omdat iedereen altijd 14 dagen bedenktijd heeft. Hierna wordt de overstap in werking gezet. Je vindt deze einddatum op je huidige energiecontract in je mailbox of in de ‘mijn omgeving’ van je huidige leverancier. Kom je er daar niet uit? Dan kun je ze natuurlijk altijd even bellen om deze einddatum na te vragen.

P.S. Je huidige energiecontract hoef je ook niet zelf op te zeggen. Dat doet je nieuwe energieleverancier voor je. Handig!

Heb je bovenstaande twee zaken gevonden? Ben je er klaar voor?

Haal rustig adem, druk op onderstaande knop en het vergelijkingsfeest kan beginnen!

Energie vergelijken

Reageer