BlogEL_EVM.png

Energieverbruiksmanagers; waar let je op?

Een energieverbruiksmanager is een manier om inzicht te krijgen in jouw energieverbruik. Vaak is dit een app of een online omgeving waar je moet inloggen (soms in combinatie met een kastje in je meterkast). Het is een hulpmiddel als je energie wilt besparen. Maar welke mogelijkheden zijn er en waar moet je op letten?

Hoe werken energieverbruiksmanagers?

Met een EVM (energieverbruiksmanager) heb je inzicht in je energieverbuik. Hoeveel kWh stroom en hoeveel m3 gas per dag, week, maand verbruik jij? Dit zie je direct op jouw EVM. Dit werkt het best als je een slimme meter hebt. Je geeft een EVM toestemming om de slimme meter uit te lezen of je gebruikt een extra apparaatje dat je in je slimme meter stopt.

Er zijn ook mogelijkheden waar je handmatig de meterstanden doorgeeft van je analoge meter, maar je begrijpt dat dit niet ideaal is. Door middel van het uitlezen van de slimme meter heb je realtime inzicht in je verbruik. Dat wil zeggen dat je bijvoorbeeld direct je stroomverbruik omhoog ziet gaan als jij de waterkoker aanzet.

Op deze manier weet jij precies wanneer je hoeveel stroom verbruikt en wellicht ook waar dat een stuk minder kan. Vervolgens moet je natuurlijk zelf maatregelen gaan bedenken om dit verbruik naar beneden te brengen.

Waar moet je op letten?

Er zijn verschillende soorten EVM’s. Namelijk van een energieleverancier of onafhankelijke aanbieder. De EVM’s van een bepaalde energieleverancier zijn in sommige gevallen ook openbaar (dus niet alleen voor klanten.) Vaak zijn aan de onafhankelijke aanbieders kosten verbonden.

Daarbij is het goed om te bedenken of je een slimme meter nodig hebt ja of nee, of je de opwek van jouw zonnepanelen hierbij wilt betrekken en of je het verbruik van apparaten afzonderlijk wilt kunnen inzien. 

Hierbij een aantal, willekeurig gekozen, voorbeelden van afhankelijke- en onafhankelijke aanbieders

Energieleverancier-gebonden apps:

 • OXXIO: Inzicht en grip op je energie
  Met deze gratis app van aanbieder OXXIO kun je jouw energieverbruik van 1 dag oud zien. Je hoeft niet persé klant te zijn van Oxxio maar als dat wel zo is heb je extra mogelijkheden zoals het aanpassen van je maandbedrag. Daarbij kun je ook chatten met de klantenservice.
 • Essent Thuis App: altijd inzicht en controle
  Het basispakket van de Essent Thuis App bestaat uit een klein kastje dat je slimme meter uitleest, en een app. Hiervoor betaal je €49,- (gratis bij een 3-jarig contract). Hiermee krijg je realtime inzicht in je stroomverbruik (niet in gas). Met een Honeywell of Nest slimme thermostaat kun je jouw verwarming op afstand met de app bedienen.
 • Greenchoice app
  De Boks Slim app van Greenchoice is alleen voor klanten. Door de app te downloaden zie je jouw verbruiksgegevens van 1 dag oud. Je ontvangt hierbij slimme bespaartips. Bij deze app is er geen mogelijkheid om de opwek van zonnepanelen mee te nemen.  

 

Onafhankelijke aanbieders:

 • BeeClear
  Een EVM die goed beoordeeld wordt is de BeeClear. Voor €99,- krijg je een kastje, dat je aan je slimme meter koppelt, en de bijbehorende software. Log eenvoudig in en zie direct jouw eigen energieverbruiksgegevens. Ook realtime. Geen abonnementskosten, gratis updates en gemakkelijk te installeren.
 • CEMM Basic
  Het basispakket heb je voor €179,-. Deze set kun je voor een meerprijs verder uitbreiden met opties voor je zonnepanelen. Hiervoor krijg je een kastje dat je uitsluit op je slimme meter en verbindt met internet. Vervolgens kun je inloggen in een online omgeving en de bijbehorende app gebruiken.
 • Enelogic Basis
  De basisset van Enelogic kost €79,- maar daar komt nog een abonnement bij van €20,-. Daarbij kun je de basis uitbreiden om deze geschikt te maken voor zonnepanelen. Ook deze set werkt met een apparaatje dat in verbinding staat met je slimme meter en internet. Vervolgens krijg je toegang tot je online energiedashboard, kun je het energieverbruik vergelijken met gelijkwaardige huishoudens en krijg je weerdata binnen. Hierdoor zie je direct in een tabel wat de invloed van het weer op jouw energieverbruik is.

 

Wil jij geen EVM’s vergelijken maar energie vergelijken? You came to the right place!
Stap nu over naar een nieuwe leverancier (met een handige app?) en betaal écht nooit meer teveel voor je energie!

Energie vergelijken

Reageer