150420-Qurrent-Qbox2.png

Review energieverbruiksmanager: Qurrent Qbox

Energieverbruiksmanagers zijn hip! Ook energieleverancier Qurrent draagt zijn steentje bij met de Qurrent Qbox. In dit blog bekijken we de functionaliteiten van de Qbox. Ben je benieuwd of de Qurrent Qbox iets voor jou is? Lees dan gauw verder, want we mogen er één verloten!

Qurrent Qbox: slim met energie

De Qurrent Qbox is een energiemonitor waarmee je direct kan zien hoeveel gas en elektriciteit je verbruikt. Door het realtime inzicht in je energieverbruik via je pc, smartphone of tablet ga ja automatisch bewuster om met je energie. Volgens Qurrent kunnen gebruikers door het verkrijgen van inzicht 5 tot 10 procent op de energierekening besparen: dat is al gauw €150 per jaar voor een gemiddeld huishouden.

De Qurrent Qbox werkt onafhankelijk van een energieleverancier. Wil je de Qurrent Qbox kopen, dan kost je dit €90. Als je klant bent van Qurrent, dan kan je de Qbox gratis bestellen en hoef je alleen €45 borg te betalen.

Wat de Qurrent Qbox en wat doet -ie?

De Qurrent Qbox bestaat uit een klein kastje dat je in je meterkast plaatst. Zodra je de Qbox hebt geïnstalleerd, kun je je energieverbruik realtime volgen via de bijbehorende app op je pc, tablet of smartphone. De app is beschikbaar voor iPhone, iPad en Android.

De Qbox werkt alle soorten energiemeters. Bij slimme meters kun je zowel je gasverbruik (per uur) als je stroomverbruik (tijdsinterval: 1 minuut) volgen; bij traditionele meters zie je echter alleen je elektriteitsverbruik.

 • Qurrent Qbox met een slimme meter

  Bij een slimme meter sluit je de Qbox met een kabeltje aan op de P1-stekkeraansluiting. Vervolgens sluit je de Qbox met een kabeltje aan op je internetrouter. Als de Qbox goed is aangesloten, brandt het ledcontrolelampje eerst rood en daarna constant groen. Vanaf dat moment worden je verbruiksgegevens via internet doorgestuurd naar een gepersonaliseerde website en de apps.

 • Qurrent Qbox met een analoge meter

  Bij een traditionele meter plaats je een sensor op het telwerk of het knipperende led-lampje van je meter. Daar sluit je vervolgens de Qbox op aan, die je weer verbindt met je internetrouter. Niet lang daarna zal je je verbruiksgegevens kunnen monitoren via de website of de app.

Staat je internetmodem niet in de meterkast? Dan heb je de Qbox mini duo (à €125) nodig, waarbij je twee Qboxen krijgt. De tweede sluit je aan op je router en zorgt voor een draadloze verbinding tussen je router en de eerste Qbox die de meter afleest.

Eenvoudige installatie

De Qbox is makkelijk te installeren in de meterkast. Eén van onze collega’s had het voorrecht om de Qbox thuis uit te proberen op zijn traditionele energiemeter. Lees hier zijn mening over de installatie van de Qbox:

De installatie van de Qbox is eigenlijk heel eenvoudig. Eerst maak je een account aan bij Qurrent. Daar moet je ook de activatiecode van je Qbox invullen, zodat het kastje gekoppeld kan worden aan je account. Je installeert de Qbox volgens de instructies en voilà: je verbruiksgegevens zijn in no time te zien in de app. Het enige nadeel is dat je modem in de buurt zijn van je meterkast, en dat je opeens drie kabels extra in je meterkast hebt hangen.

Wouter

Qurrent heeft veel aandacht besteed aan het zo eenvoudig mogelijk maken van de installatie. De duidelijke instructies voor de installatie van de Qbox zijn hier te vinden:

Of bekijk deze instructievideo, waarin de installatie stap voor stap wordt uitgelegd:

Gebruiksvriendelijke app

De Qurrent Qbox geeft realtime inzicht in je gas- en stroomverbruik. Via een aantal grafieken zie je bovendien je historisch verbruik per dag, week, maand en jaar. De app geeft bovendien je actuele stroomverbruik en gasverbruik weer. Je verbruik kan je vergelijken met eerdere periodes en met andere huishoudens. Daarnaast kan je persoonlijke streefdoelen instellen en krijg je alerts en een persoonlijk energiebesparingsadvies. Bovendien geeft de app je op basis van je verbruik een voorspelling van je energierekening. Een leuke functionaliteit in de app is dat je kan deelnemen aan de ‘Energy Battle’. Het team dat het laagste energieverbruik heeft, wint!

Qurrent heeft een demo-account ingericht, zodat je een indruk krijgt hoe de interface er via de website van Qurrent uitziet. Je kan daarvoor de app downloaden op je smartphone en vervolgens kiezen voor ‘demo’.

De Qurrent Qbox en zonnepanelen

Met een uitbreidingsset voor zonnepanelen, genaamd de Qbox Solar, kan je via de Qbox ook de daadwerkelijke (bruto) stroomproductie van je zonnepanelen meten. Dit extra kastje moet je, net als de Qbox zelf, in je meterkast plaatsen. Qurrent adviseert om dit te laten uitvoeren door een erkend installateur. Zonder de Qbox Solar zie je alleen hoeveel elektriciteit je in totaal teruglevert of afneemt van het net.

De Qbox Solar kost €75 als je minder dan 16 zonnepanelen hebt, €115 bij 17-32 zonnepanelen en €255 bij 33 of meer zonnepanelen.

Qurrent Qbox en privacy

Veel mensen maken zich zorgen over wat er met hun verbruiksgegevens gebeurt. Qurrent zegt daarover: “De Qbox verzendt meetgegevens van je energiemeter(s) via het internet naar een beveiligde server van Qurrent. Alleen bevoegde medewerkers van Qurrent hebben toegang tot de persoons- en energiegegevens op deze server. […] Wij gebruiken de meetgegevens om je gerichte energieadviezen te geven. Wij bewaren jouw gegevens op onze server, zodat we je ook een historisch overzicht van je energieverbruik kunnen geven. […] Wel kunnen de gegevens volledig anoniem, dus in een niet tot jouw persoon of huishouden herleidbare vorm, worden gebruikt voor onderzoek naar bijvoorbeeld energieverbruik, netstabiliteit en energie efficiency. In deze onderzoeken komen nooit namen en/of adresgegevens voor.”

De voordelen van de Qurrent Qbox

We zetten graag nog eens de voordelen van de Qurrent Qbox voor je op een rij:

 • Geschikt voor zowel analoge als slimme meters
 • Werkt onafhankelijk van een energieleverancier
 • Alleen aanschafkosten, dus geen bijkomende abonnements- of maandelijkse kosten
 • Eenvoudige installatie
 • Gebruiksvriendelijke app met veel informatie
 • Realtime monitoren van je energieverbruik
 • Met uitbreidingsset ook geschikt voor zonnepanelen
 • Leuke extra functionaliteit: de Energy Battle

Wij geven een Qbox weg!

Na onze review overtuigd geraakt van de Qurrent Qbox? Mooi! Wij mogen er via Facebook namelijk één weggeven. Doe mee en wie weet heb jij binnenkort een Qbox in huis!

Win een Qurrent Qbox op Facebook

2 comments

Roel - 14 mei 2015 Reageer

Onafhankelijk van een energieleverancier en de informatie staat op de server van Qurrent?

Alex - 21 mei 2018 Reageer

Dit is geen review, je geeft geen duidelijk overzicht van features en voor en nadelen voor de consument. Je bent duidelijk alleen een verkooppraatje aan het houden voor Qurrent. Dit wordt nog eens onderstreept doordat je er gratis één weg mag geven. Noem het dan geen review en verdoe mijn tijd niet…

Reageer