BlogEL_subsidies-e1545234197941.png

Energiesubsidies en andere financiële voordelen

Aan energiebesparende maatregelen is vaak een (grote) investering verbonden. Denk aan de aanschafprijs van isolatiemateriaal, een warmtepomp of zonnepanelen. Voor welke belastingvoordelen of subsidies kom je dan in aanmerking?

  1. ISDE (=investeringssubsidie duurzame energie)

Dit is een landelijke subsidie met een totaal beschikbaar budget van €100,- miljoen in 2018 voor zowel zakelijke- als particuliere gebruikers. Op dit moment (augustus 2018) is er nog ongeveer de helft van over. De regeling loopt tot eind 2020.

Je kunt deze subsidie aanvragen als je één van de volgende apparaten aanschaft:

  • Warmtepomp (bedrag tussen de €1000 en € 2500)
  • Biomassaketel (€ 2500 voor een ketel met 40 kW plus €110 voor elke extra kW)
  • Pelletkachel (€50 per kW met een minimum van €500)
  • Zonneboiler

Let op dat het apparaat dat je aanschaf aan de voorwaarden en eisen voldoet die de overheid stelt.

  1. Subsidie voor isolatie van de woning

Als je jouw woning wilt isoleren is hier geen landelijke subsidie voor beschikbaar, tenzij je dit als VVE doet. Wel kun je in de energiesubsidiewijzer checken of de gemeente hier nog een potje voor heeft. Bijvoorbeeld de ‘Subsidieverordening woningisolatie eigen woningen’.

Dit kan zomaar nog €500 opleveren.

  1. Gunstig btw-tarief

Op bepaalde duurzame aanpassingen in je woning geldt een verlaagd btw-tarief. Je betaalt hierover dan geen 21% maar 6% btw. Dit geldt voor schilder- en stucwerk voor woningen die ouder zijn dan 2 jaar en het aanbrengen van isolatiemateriaal in deze woning.

Daarbij heb je bij de aanschaf van zonnepanelen ook een btw-voordeel. Je betaalt hier wel 21% btw over de aanschaf en de installatie van de panelen maar je mag deze btw terugvragen bij de Belastingdienst.

 

Energiebesparende maatregelen financieren

Wanneer je zelf het budget niet hebt om flink te investeren in energiebesparende maatregelen kun je ervoor kiezen om hiervoor een lening af te sluiten. Wanneer de investering als doel energiebesparing heeft, en voldoet aan de voorwaarden, kun je tegen een gunstig tarief geld lenen. Uiteraard met de mededeling dat geld lenen altijd geld kost.

Mogelijkheden hiervoor zijn:

 

Energiesubsidiewijzer

Via de energiesubsidiewijzer van Milieu Centraal en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland zie je gemakkelijk voor welke financiële voordelen jij in aanmerking komt.

Energie vergelijken

Reageer