140205-Energierekening-uitleg.png

Energierekening: uitleg

Eén keer per jaar ontvang je een energienota van je leverancier. Maar wat betekenen die bedragen en cijfers nou precies? In dit blog legt Energieleveranciers.nl je uit je hoe je energierekening is opgebouwd.

Onderdelen van je energierekening

Je energierekening is opgebouwd uit de volgende onderdelen:
1. Leveringskosten
2. Netwerkkosten
3. De huur van een gasmeter en/of elektriciteitsmeter
4. Energiebelasting en opslag duurzame energie
5. Btw

1. Leveringskosten

Het leveringstarief is onderverdeeld in twee categorieën:

Verbruikskosten
De verbruikkosten bestaan uit de kosten voor de elektriciteit en het gas dat je gebruikt hebt. De prijzen voor gas en elektriciteit kunnen gedurende een jaar veranderen. Daarom berekent het energiebedrijf de gemiddelde prijs over dat jaar. Heb je bij het afsluiten van uw contract gekozen voor een vast tarief? In dat geval staat de prijs vast gedurende de looptijd van het contract.

Vastrecht
Vastrecht is een vast bedrag dat je per maand betaalt voor de andere kosten van het energiebedrijf, zoals administratiekosten. Dit bedrag verschilt per energieleverancier.

2. Netwerkkosten

Een deel van de energierekening bestaat uit netwerkkosten. Dit zijn de kosten die je energieleverancier in rekening brengt voor de aansluiting op het energienet (aansluitkosten) en voor de kosten van het transport van gas en elektriciteit (transportkosten). Ook de vergoeding voor het onderhoud aan het netwerk (systeemdienstentarief) is hierin meegenomen. De netwerkkosten brengt je energieleverancier in rekening namens je netbeheerder.

3. De huur van een gasmeter en/of elektriciteitsmeter

Elektriciteitsmeters en gasmeters worden gehuurd bij de netbeheerder. Samen met de transportkosten zijn dit de netwerkkosten.

4. Energiebelasting en opslag duurzame energie

Energieverbruik is slecht voor het milieu. Om ervoor te zorgen dat je zuinig omgaat met je energie, betaal je energiebelasting. Je betaalt de energiebelasting via je energieleverancier, die het op zijn beurt weer aan de overheid afdraagt. Niet over alle verbruikte energie hoeft belasting betaald te worden. Een bepaalde hoeveelheid energie is nou eenmaal nodig om te kunnen leven. Over dit deel hoeft dan ook geen energiebelasting afgedragen te worden.
Naast energiebelasting draag je ook een bedrag af aan ‘opslag duurzame energie’. Deze belasting is ingevoerd om de investering in duurzame energie te stimuleren.

5. Btw

Je betaalt 21 procent btw over de levering, transport, de huur van een meter én de energiebelasting.

De verdeling van de energiekosten

EnergierekeningIn dit cirkeldiagram is de verdeling te zien van de verschillende kostenposten over de energierekening. De energierekening van een gemiddeld huishouden bestaat voor 44 procent uit leveringskosten. Transportkosten beslaan 20 procent van de energierekening. De overige 36 procent bestaat uit belastingen.

Wie bepaalt de prijs?

Je energieleverancier bepaalt de leveringstarieven voor elektriciteit en gas. ACM (Autoriteit Consument & Markt) controleert deze tarieven, en kijkt of ze niet te hoog zijn. ACM bepaalt ook hoeveel je betaalt voor de aansluiting en het transport van gas en elektriciteit.

Wat is het verschil tussen een jaarafrekening en een eindafrekening?

Een jaarafrekening krijg je, zoals het woord al zegt, één keer per jaar. Ga je verhuizen of stap je over naar een andere energieleverancier, dan krijg je een eindafrekening. Daarin staat hoeveel energie je precies hebt verbruikt aan gas en stroom. Van je nieuwe energieleverancier ontvang je een voorschotrekening. Je voorschotbedrag is afhankelijk van je type woning en huishouden en wordt vastgesteld op basis van geschatte of werkelijke meterstanden.

Wil jij ook een lagere energierekening?

Denk jij na het zien van je energierekening dat het wel wat goedkoper mag? Gebruik dan eens de energievergelijker van Energieleveranciers.nl. Je kunt hier in één oogopslag het goedkoopste energietarief voor jouw situatie zien. Direct overstappen is ook mogelijk!

Reageer