Olievsenergieprijs.png

“Kans groot dat je energierekening binnenkort stijgt”

Energieleveranciers mogen twee keer per jaar de energietarieven wijzigen. Dat is op 1 januari en 1 juli. Vanwege de huidige ontwikkelingen op de oliemarkt is de kans vrij groot dat de tarieven per 1 juli wederom omhooggaan. Zorg daarom dat je nu, op dit moment, à la minuut, een nieuw energiecontract met voordelige tarieven vastlegt!

Olieprijs vs. energieprijs

De olieprijs staat in direct verband met de energieprijs. Dat komt omdat de olie en gasprijs wettelijk aan elkaar gekoppeld zijn. Elektriciteit wordt vaak gemaakt in centrales die op gas werken. Hierdoor worden de productiekosten hoger als de prijzen van olie en gas stijgen.

En laat er op dit moment nogal wat aan de hand zijn in olieland…

Stijgende olieprijzen

Het kartel van olieproducerende landen heet OPEC (bestaat uit 14 landen). Zij besloten om 1,5 jaar geleden de productie te beperken om de prijs van de olie omhoog te krijgen. Amerikaanse schalieolieproducenten vingen dit gat eerst op. Maar de laatste tijd kunnen zij ook niet meer voldoen aan de vraag. Op deze manier houdt de OPEC de prijs van olie nu kunstmatig hoog.

Bekijk hier een mooie visual van de stijgende olieprijs van de afgelopen periode.

VS en het nucleaire akkoord met Iran

Daarnaast speelt op dit moment de nucleaire deal met Iran een grote rol in de olieprijs. Die deal is best een ingewikkeld verhaal. Iran doet nucleair onderzoek maar er wordt door andere landen aan getwijfeld of dit wel voor civiele doelen is. Ofwel, maken ze niet  toch stiekem een kernbom. Iran werd aan banden gelegd, onder andere door tegoeden bij buitenlandse banken te bevriezen. Als ze netjes meewerken volgens de nucleaire deal komt dit geld weer vrij.

Amerika (lees: Trump) gelooft echter niet dat Iran zich aan de afspraken houdt. Daarom stappen ze nu uit het akkoord. Dit heeft effect op de olieprijs. Iran pomp dagelijks bijna 4 miljoen vaten olie vol.

Als Iran als gevolg van de beslissing van Trump stopt met deze productie ontstaat er een gat in de olieproductie. Saoedi-Arabië is het grootste olieproducerende land, maar tegelijk ook een vijand van Iran. Zij proberen al een tijd om de olieprijs kunstmatig hoog te houden door minder te produceren. Daarom zullen zij ook niet in dit gat willen springen. Uiteindelijk heeft het dus allemaal te maken met vraag en (een te klein) aanbod.

Wat merk jij van een stijgende olieprijs?

De eerste plek waar jij dit merkt is bij de benzinepomp. Het effect van de Iran crisis is direct voelbaar aan de Nederlandse benzinepomp. Je bent simpelweg meer geld kwijt voor een volle tank.

Op de tweede plaats merk jij dit op je energierekening. Zoals eerder uitgelegd staat de olieprijs in direct verband met de energieprijs. En gezien de feiten dat de olieprijs stijgt én de Nederlandse energieleveranciers de prijzen op 1 juli weer mogen wijzigen is 1 en 1 waarschijnlijk 2.

Stap over van energieleverancier voor 1 juli 2018

Als je een contract met variabele tarieven hebt (wat vrijwel zeker het geval is als je nog nooit bent overgestapt) dan is de kans groot dat je meer gaat betalen per 1 juli. Je kunt dit eenvoudig voorkomen door nú over te stappen naar een nieuwe energieleverancier. Doe dit dan naar een jaarcontract met vaste tarieven. Zo weet je zeker dat je een jaar lang profiteert van het laagste energietarief. Daarbij krijg je vaak ook nog een mooie cashbackkorting. Ofwel een mooi kortingsbedrag op je jaarrekening.

Begin direct met energie vergelijken. Overstappen is binnen 10 minuten geregeld!

Energie vergelijken

1 reactie

percy - 24 september 2018 Reageer

Bizar, neem ik groenestroom af 100% gaan mijn prijzen omhoog door de olie. Hoezo?? Ik neem toch groene stroom af geen grijze en zeker niet op Olie gestookte!!!

Reageer