150602-Energieprijzen-juli-2015.png

Energieprijzen juli 2015: wat gaat er veranderen?

Twee keer per jaar mogen energieleveranciers hun variabele energieprijzen wijzigen: op 1 januari en 1 juli. De drie grootste energieleveranciers hebben hun nieuwe energieprijzen 2015 laten weten. Lees in dit blog wat er gaat veranderen!

Energieprijzen 2015: een dalende trend

De energieprijzen zijn al een aantal jaren aan het dalen. Ook per 1 juli 2015 zullen de energieprijzen weer naar beneden bijgesteld worden, zo laten enkele energieleveranciers, waaronder Essent en Delta, weten. De gasprijzen zullen met 4 tot 8 procent dalen; de elektriciteitsprijzen met 2 tot 4 procent. Dit heeft tot gevolg dat de energierekening van een gemiddeld huishouden in Nederland op jaarbasis zo’n €30 tot €60 lager zou uitvallen.

De lage gasprijs heeft de grootste impact op de prijsverlagingen, aangezien de kosten voor gasverbruik ongeveer de helft van de energierekening bepalen. Daarnaast heeft ook de recent verbeterde koppeling tussen het Nederlandse elektriciteitsnet en dat van onze buurlanden een positieve invloed op de stroomprijzen.

Ook in januari al een prijsdaling

Aan het begin van 2015 hadden Nederlandse consumenten ook al een financiële meevaller: de dalende energieprijzen leidden toen al tot een gemiddelde besparing van een paar tientjes per jaar. Dat de energieprijzen al geruime tijd aan het dalen zijn, heeft onder andere te maken met de lage olieprijzen en de afnemende vraag, die met net name veroorzaakt wordt door betere isolatie en zachte winters.

Alleen daling van variabele energieprijzen

De prijsdaling die de leveranciers hebben aangekondigd, zal alleen gelden voor consumenten die een contract met variabelen energieprijzen hebben. Ben je nog nooit overgestapt, dan heb je sowieso variabele energieprijzen. Ben je overgestapt, maar is het energiecontract inmiddels afgelopen? Ook dan heb je variabele tarieven. Ondanks dat het gunstig klinkt dat de variabele energieprijzen verder gaan dalen, weten wij uit ervaring dat je beter kan kiezen voor vaste dan variabele energietarieven. Een overstap naar een energiecontract met vaste tarieven kan je al gauw honderden euro’s opleveren!

Energie vergelijken

1 reactie

hendrik - 5 juli 2015 Reageer

Onzin dat vaste energie prijzen meer besparen je gaat bij vaste prijs direct al meer betalen en op vier tot vijf jaar vast kom je gelijk uit, ervaring is dat leveranciers vaste prijs aanbieden wanneer zij weten dat de prijs daalt weet hoe het werkt werkzaam geweest voor non groetjes.

Reageer