140314-Vandebron.png

Energieleverancier uitgelicht: Vandebron is marktplaats voor duurzame energie

Wil jij ook precies weten waar je energie vandaan komt? Vanaf 2 april kun je via Vandebron je eigen energiebron kiezen, zonder tussenkomst van het traditionele energiebedrijf. Energieleveranciers.nl zette de belangrijkste uitgangspunten van Vandebron op een rij.

Waarom Vandebron?

Vandebron werd in 2013 opgericht door vier duurzame ondernemers en gaat officieel op 2 april van start. Vandebron wil een einde maken aan de ‘sjoemelstroom’. “Wij willen dat groene stroom daadwerkelijk groen wordt”, verklaren de initiatiefnemers achter Vandebron.

“Wat als we ouderwetse energiebedrijven overbodig zouden maken door mensen in staat te stellen om hun energie rechtstreeks bij een duurzame energieproducent in te kopen?”, zo dachten de ondernemers. De website wordt een online marktplaats waar vraag en aanbod van duurzame energie met elkaar gematcht worden.

Hoe werkt het?

Vandebron wil vraag creëren voor het aanbod van duurzame energieproducenten op zowel lokaal, regionaal als landelijk niveau. Consumenten zoeken met behulp van hun postcode een producent van waterkracht of zonne-, wind- of bio-energie. Elke producent legt op de website uit wat hij doet, zodat je weet van wie je je stroom ontvangt. Tot nu toe zijn er zes producenten aangesloten bij Vandebron.

Wat kost stroom van Vandebron?

Vandebron bepaalt zelf een basisprijs op basis van de actuele prijzen op de energiemarkt. De producent kan daar bovenop een meerprijs vragen van maximaal één cent per kWh. Als consument ben je vrij om je eigen energiebron te kiezen, dus bepaal je zelf welke prijs je maximaal voor je energie wil betalen. Daarnaast is het mogelijk om zelf de contractduur te bepalen. De gekozen prijs blijft vaststaan voor de lengte van je contract. De stroomprijs die je betaalt, gaat volledig naar je energiebron. De energieprijzen zijn nog niet bekendgemaakt.

Hoe verdient Vandebron zijn geld?

Vandebron vraagt € 10 abonnementskosten per maand van consumenten die via Vandebron een energieproducent kiezen. De initiatiefnemers claimen dat dit ongeveer vergelijkbaar is met de vastrechtkosten die je normaal betaalt aan je leverancier – al leert onze ervaring dat vastrechtkosten voor traditionele 1-jarige contracten gemiddeld wat lager liggen. Van de abonnementskosten dekt Vandebron de kosten van het beheren van de energieprocessen, de klantenservice, het aantrekken van nieuwe bronnen, het bijhouden van het online platform en het voeren van de administratie.

Hoe verschilt Vandebron van een traditionele leverancier?

In tegenstelling tot traditionele leveranciers pakt Vandebron geen marge op het verbruik van energie. Daarom heeft Vandebron er dus geen baat bij als je meer verbruikt. Sterker nog: des te minder de aangesloten huishoudens verbruiken, des te meer huishoudens er kunnen worden aangesloten op één bron. Momenteel zouden er ongeveer 950.000 huishoudens voorzien kunnen worden van duurzame energie van Nederlandse bodem.

Daarnaast fungeert Vandebron ook niet als tussenpersoon tussen consument en producent. “Online vinden we het normaal dat tussenpersonen steeds vaker opgeslagen worden. Wij zijn ervan overtuigd dat de Nederlandse markt nu ook klaar is voor een simpele en transparante energiemarkt”, aldus medeoprichter Remco Wilcke. Vandebron is volgens eigen zeggen het eerste energiebedrijf wereldwijd die de zaken zo aanpakt.

Hoe groen is de energie van Vandebron?

Bij Vandebron zijn alleen energieproducenten aangesloten die op Nederlandse bodem duurzame zonne-, wind, bio- of waterenergie opwekken. Het is echter nog niet mogelijk om op landelijke schaal, decentraal opgewekt biogas te leveren. Daarom wordt het aardgas volledig CO2-gecompenseerd met Gold Standard Certificates.

Is Vandebron goedkoper dan andere energieleveranciers?

Op de website noemt Vandebron als nadeel: “Als je écht het allergoedkoopst uit wil zijn, kun je beter ieder jaar een eenmalige aanbieding van een groot energiebedrijf kiezen.” Deze uitspraak kan echter nog niet gestaafd worden, omdat de energietarieven nog niet bekendgemaakt zijn. Hier komen we dus nog op terug!

Wil je wél het allergoedkoopste contract?

Vergelijk dan goedkope energiecontracten op Energieleveranciers.nl. Als je je verbruik en postcode invult, rekenen wij meteen voor je uit hoeveel je op jaarbasis kwijt zal zijn aan energie. Kies het contract dat het beste bij je past, stap direct over en bespaar honderden euro’s per jaar!

1 reactie

Yuslove - 20 oktober 2015 Reageer

Heb zojuist de jkaiafreaenrng van Essent gekregen. Onbegrijpelijk hoog. € 1700 bijbetalen. En dat terwijl via de verbruiksmanager regelmatig meterstanden zijn ingevoerd en men aangaf dat er zodoende een verantwoord voorschotbedrag berekend zou worden, zodanig dat er niet bijbetaald zou hoeven te worden.Conclusie: de jkaiafreaenrng kan niet kloppen. Har er zelfs voor gekozen het voorschotbedrag iets hoger te zetten dan het advies van Essent.

Reageer