150513-Energieleverancier-failliet.png

Kan een energieleverancier failliet gaan?

Energieleveranciers lopen -net als andere commerciële bedrijven- het risico om failliet te gaan. Maar wat gebeurt er met je energiecontract als je energieleverancier failliet gaat? In dit blog lees je het antwoord.

Wat gebeurt er als een energieleverancier failliet gaat?

Als je energieleverancier failliet gaat, dan neemt een noodleverancier (‘supplier by last resort’) tijdelijk de klanten over. Deze overheidsregels gelden voor iedereen – ook voor de mensen die gekozen hebben voor een kleine, goedkope energieleverancier. De noodleverancier wordt door je netbeheerder aangewezen en is meestal de energieleverancier die voor de liberalisering van de energiemarkt in 2004 actief was in jouw regio. Een noodleverancier mag geen toeslagen voor administratie en dergelijke rekenen, zo heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) bepaald.

Binnen drie werkdagen na het faillissement van je energieleverancier ontvang je een brief van je tijdelijke leverancier. De noodleverancier levert onder eigen voorwaarden. Als je deze prima vindt, kun je een contract afsluiten met de betreffende leverancier. Als je liever een andere energieleverancier kiest, dan heb je daar drie maanden de tijd voor. Hiervoor staat een opzegtermijn van maximaal 30 dagen. De failliete energieleverancier kan zelf ook een partij voorstellen om haar verplichtingen aan over te dragen. Je moet hier als klant van tevoren natuurlijk wel toestemming voor verlenen.

Kom je zonder energie te zitten?

Nee, je komt nooit zonder energie te zitten als je energieleverancier failliet gaat. Sowieso wordt je als klant tijdelijk overgenomen door een noodleverancier. Bovendien is de energieleverancier alleen verantwoordelijk voor de levering van gas en stroom; je netbeheerder is degene die verantwoordelijk is voor de daadwerkelijke aansluiting op het net en het transport van energie. Zolang je netbeheerder je niet fysiek afsluit van stroom en gas, blijf je dus altijd gewoon energie geleverd krijgen.

Zijn er wel eens energieleveranciers over de kop gegaan?

Jazeker. In 2012 gingen energieleveranciers Trianel en Orro kort na elkaar failliet. Beiden hadden financiële problemen, waarna de ACM hun leveringsvergunning introk. De energiebedrijven konden de ingekochte energie niet langer betalen, waardoor zij hun klanten ook niet meer konden bedienen. In 2008 gebeurde iets soortgelijks met Go Energy.

Kunnen netbeheerders ook failliet gaan?

Nee, netbeheerders kunnen niet failliet gaan. Elke regio heeft één netbeheerder. In de Nederlandse wet is vastgelegd dat de aangewezen netbeheerders een meerderheidsbelang van de overheid moeten kennen. Commerciële partijen mogen er geen belang in hebben. Dit betekent ook dat de netwerkkosten door de overheid jaarlijks vastgesteld worden.

Nieuwe energieleverancier kiezen?

Of het nu gaat om een faillissement van een energieleverancier, of omdat je uit eigen beweging wil overstappen naar een andere energieleverancier: bij ons vind je in een mum van tijd een energiecontract dat past bij jouw situatie! Ga naar onze energievergelijker, vul je postcode, huisnummer en energieverbruik in en zie direct wat de goedkoopste energieleverancier is.

Energie vergelijken

3 comments

n Gils - 11 april 2017 Reageer

Maar wat gebeurt er met je borg die je aan dit failliete energiebedrijf hebt betaald om bij hun energie te kunnen afnemen?
De borg kan tot 1000 euro bedragen.
Toch belangrijk om dit ook even in dit artikel te behandelen?

André Wegdam - 12 januari 2018 Reageer

Zeer duidelijk artikel. Echter, op het moment dat een energieleverancier failliet gaat kan ik een schuld of een tegoed hebben bij de leverancier. Een schuld wordt door de curator geïnd. Betaalt de curator mij als ik op het moment van faillissement een tegoed heb?

Annie Wilpshaar - 10 november 2018 Reageer

Als je een tegoed hebt moet je dat dmv bewijs aantonen aan de curator. Als alle grote schuldeisers oa belastingdienst, zijn betaald, dan wordt er gekeken of er nog iets overblijft voor jou en nog weetik hoeveel andere klanten. Ik zit zelf ook met een energiebedrijf dat onlangs failliet is gegaan. Ik vrees dat ik kan fluiten naar mijn geld. En daarvoor zijn we zuinig geweest met het energiegebruik, ik baal hier vreselijk van.

Reageer