141030-Verlengen.png

Energiecontract verlengen? Eerst vergelijken!

Ben je al eens overgestapt? Grote kans dat je energieleverancier je drie maanden voor het einde van je contract belt of je je energiecontract wil verlengen. Maar krijg je dan wel de goedkoopste energie?

Energiecontract verlengen: telefonische aanbieding

Zodra je overgestapt bent, is het voor de energieleverancier zaak om van jou een blijvende klant te maken. Daarom brengen ze je er al een paar maanden voor het einde van je energiecontract van op de hoogte dat je je contract kan verlengen. Vaak gebeurt dit telefonisch, maar je energieleverancier kan je natuurlijk ook via andere wegen benaderen.

Natuurlijk wil je zo min mogelijk tijd kwijt zijn aan het vinden van de goedkoopste energieleverancier. Daarom klinkt het heel makkelijk om gewoon maar ‘ja’ te zeggen tegen de verlengaanbieding. Maar is dat nou eigenlijk wel zo verstandig? Want hoe goedkoop zijn die verlengaanbiedingen nou eigenlijk écht?

Wat is goedkoper: overstappen of verlengen?

Uit ervaring weten wij: overstappen levert je een grotere besparing op dan verlengen. Stap je namelijk over, dan profiteer je van lage energietarieven, de actietarieven. Helemaal als je via een energievergelijker overstapt, omdat een leverancier hier zijn goedkoopste energietarieven aanbiedt. Ook krijg je vaak een hoge welkomstkortingen.

Verlengingsaanbod
De tarieven die bij een verlengingsaanbod horen, zijn voor bestaande klanten van een energieleverancier en zijn hoger dan de actietarieven die nieuwe klanten betalen. Een energieleverancier legt namelijk in het eerste jaar van een energiecontract flink bij op een klant. Dit moet terugverdiend worden. Dus wil de energieleverancier profiteren van hun nieuwe ‘blijvende’ klant, die ineens geen korting meer krijgt en hogere energietarieven betaalt!

Stilzwijgende verlenging  
Als je pech hebt, ben je klant bij een energieleverancier die jou niet benadert met een verlengingsaanbod, maar je contract stilzwijgend verlengt. Niet tegen actietarieven, niet tegen verlengingstarieven maar tegen dure variabele energietarieven die jouw energierekening flink doen stijgen. Je betaalt de hoofdprijs. Gelukkig kun je wel ieder moment het energiecontract opzeggen waarbij je alleen rekening hoeft te houden met een opzegtermijn van een maand. Wij vinden het belangrijk dat jij altijd een eerlijke prijs betaalt voor je gas en stroom. Dus wanneer je via ons overstapt ontvang je van ons een mailtje met de scherpste aanbiedingen zodra het weer tijd is om een nieuw energiecontract aan te vragen.

Beloningsprogramma’s voor klanten die blijven

De focus van energieleveranciers ligt vooral op het werven van nieuwe klanten. Immers, de kans is groot dat die na het afgelopen van hun 1-jarige contract lekker blijven hangen. Toch zijn er ook beloningsprogramma’s voor klanten die blijven. Nuon heeft recentelijk zo’n programma in de markt gezet: ‘Blijven Loont‘. Wij hebben dat product echter geanalyseerd en kwamen tot de conclusie dat blijven nauwelijks loont. De korting die klanten bij Blijven Loont krijgen, weegt namelijk in de verste verte niet op tegen de welkomstkorting en lage energieprijzen die ze krijgen als ze overstappen naar een nieuwe energieleverancier.

Wat moet je doen als je een verlengaanbieding krijgt?

Doet je huidige energieleverancier je telefonisch of via e-mail een verlengingsaanbod? Zeg dan nooit meteen ‘ja’, maar gebruik eerst eens onze energievergelijker om te zien of het aanbod wel écht zo goedkoop is. Soms biedt een energieleverancier ook een verlengingsaanbod aan via onze website, die tonen we dan ook. Door ook online te vergelijken weet je tenminste zeker dat je de komende periode weer zo min mogelijk betaalt voor je energie!

Heb je in alle haast toch te snel ‘ja’ gezegd tegen een (telefonische) verlengaanbieding? Dan heb je alsnog 14 kalenderdagen de tijd om terug te komen op je beslissing. Lees in dit artikel meer over de wettelijke bedenktijd.

Wanneer kun je overstappen?

Vanaf acht weken voordat je huidige energiecontract afloopt kun je overstappen naar een andere energieleverancier. Die leverancier wacht met het in laten gaan van je nieuwe energiecontract totdat je huidige contract is afgelopen. Vraag je een energiecontract aan via onze energievergelijker dan hoef je niks te doen voor je overstap: het wordt compleet voor je geregeld. Lekker makkelijk besparen toch?

Energie vergelijken

Reageer