een-energiebesparingslening-voor-het-verduurzamen-van-je-woning.png

Met een energiebespaarlening je woning verduurzamen

Nu de energiebelastingen steeds verder stijgen en je een hogere energierekening vooral voorkomt door energiebewuste keuzes te maken voor je woning, wordt het steeds interessanter om te investeren in duurzame oplossingen. Denk aan een warmtepomp, zonnepanelen en isolatie van je muren, dak en vloer. Dit gaat je wel wat kosten en als je het spaargeld niet op de bank hebt staan of dit niet wilt gebruiken, dan zijn er gelukkig ook andere mogelijkheden om dit te bekostigen: met bijvoorbeeld een energiebespaarlening of een subsidie.

Lenen voor een duurzame woning

De mogelijkheden om aan investeringsgeld te komen voor het verduurzamen van je woning nemen steeds meer toe.  Op meerdere manieren kun je geld lenen die we je hier toelichten. Door de duurzame investeringen gaan uiteindelijk je vaste lasten naar beneden en draag je ook een steentje bij aan een gezond klimaat!

De energiebespaarlening

Geld lenen tegen een gunstig tarief zodat je kunt investeren in energiebesparende maatregelen; daarvoor is de energiebespaarlening bedoeld. Jij als huiseigenaar kunt deze afsluiten en ook als VvE is deze lening aan te vragen. Je hebt de keuze uit veel verschillende duurzame maatregelen waarin je kunt investeren met de energiebespaarlening. Momenteel zijn dit de vijf meest gekozen maatregelen:

  1. Isolerend glas (HR++ glas). Dit isoleert beter dan standaard dubbel glas.
  2. Energiezuinige deuren zodat er minder tocht langs de deuren komt.
  3. Zonnepanelen (maximaal 75% van je lening mag je besteden aan zonnepanelen. De overige 25% aan andere energiebesparende maatregelen).
  4. Gevelisolatie: dit kan aan de binnenkant of aan de buitenkant van je woning zodat je in de winter de warmte binnenhoudt en in de zomer de warmte juist buitenhoudt.
  5. Energiezuinige hr-ketel voor het verwarmen van je woning en water.

Er zijn nog meer duurzame maatregelen waar de energiebespaarlening voor bedoeld is. Welke dit zijn lees je op de website van Energiebespaarlening.nl. Het bedrag dat je kunt lenen varieert. Het begint al bij € 2.500,- en wil je je woning volledig energieneutraal maken dan is een bedrag van € 50.000,- ook mogelijk. De looptijd van de lening duurt zeven tot vijftien jaar en versneld aflossen mag.

Combineer het met je hypotheek

Extra lenen bij het kopen van woning

Sinds dit jaar, 2018, mag je niet meer lenen dan je woning waard is. Dit is anders als je aantoont dat je extra geleend geld investeert in duurzame oplossingen voor je huis. Dan mag je 106% lenen van de nieuwe woningwaarde; de waarde die je woning heeft na de verduurzaming. Houd er wel rekening mee dat niet iedere hypotheekverstrekker de mogelijkheid biedt om 106% te lenen van de nieuwe woningwaarde.

Een voorbeeld: je koopt een woning van € 200.000,- en nadat je deze woning geïsoleerd hebt en zonnepanelen hebt geplaatst is de waarde toegenomen naar € 205.000.-. Het totale bedrag dat je mag lenen is 217.300 (106% van de nieuwe woningwaarde € 205.000,-).

Wat als je al een hypotheek hebt?

Er zijn ook mogelijkheden voor als je al een hypotheek hebt. Je kunt hem bijvoorbeeld verhogen. Een tweede hypotheek afsluiten of een hypotheek oversluiten is ook mogelijk. Vraag aan je financiële adviseur welke opties er voor jou zijn.

Check de subsidies voor duurzame maatregelen

Misschien heb je helemaal geen zin om extra geld te lenen voor een duurzame woning. Of wil je naast je lening nog op andere manieren je energiebesparende maatregelen bekostigen. Daarvoor zijn er de subsidies. Voor welke subsidies je in aanmerking komt check je eenvoudig via de energiesubsidiewijzer. Het werkt heel simpel: je vult je woonplaats in, geeft aan dat je een woningeigenaar bent en in een oogopslag zie je de subsidie- én leenmogelijkheden. Ik doe nu even snel een check. Stel, je woont in Utrecht en bent eigenaar van een mooi appartement dan kun je bijvoorbeeld subsidie krijgen voor de aanschaf van een zonneboiler of de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE).

De ISDE is een handige subsidie in de duurzame wereld. Het wordt een stuk voordeliger om een warmtepomp of een zonneboiler aan te schaffen, omdat je een tegemoetkoming vanuit de overheid krijgt voor je duurzame investering. Vergeet ook niet dat je de btw op je zonnepanelen kunt terugvragen. Dit is 21 procent van aanschafkosten en de installatiekosten. Heb je tien zonnepanelen dan krijg je ongeveer € 750,- terug van de belastingdienst.

Een energiebespaarlening werkt niet altijd zoals het moet

Voor mensen die het geld niet op de spaarrekening hebben om hun woning energiezuiniger te maken is zo’n energiebespaarlening een goed middel om de vaste lasten te verlagen. Alleen werken de geldverstrekkers niet altijd mee. Vereniging Eigen Huis kwam van de week met het nieuws dat een kwart van de hypotheekverstrekkers weigert om een hoger bedrag dan de woningwaarde te lenen aan huizenkopers.

Daarnaast rekent ongeveer 30 procent van de geldverstrekkers een renteopslag als je 106% leent wat betekent dat je bovenop de normale hypotheekrente nog een extra bedrag betaalt. Een renteopslag dient namelijk om het risico voor de geldverstrekker op het mislopen van inkomsten zo klein mogelijk te maken. Dit betekent dat een deel van de energiekosten die je bespaart met duurzame maatregelen naar de bank of de hypotheekverstrekker gaat en jouw terugverdientijd langer is.

Gelukkig zijn er ook veertien geldverstrekkers die huizenkopers wel de mogelijkheid bieden om extra te lenen zonder dat je er een meerprijs voor betaalt. Dit is belangrijk, want zo zijn er minder drempels voor huiseigenaren om te investeren in duurzame woonoplossingen. Deze veertien geldverstrekkers vind je in de lijst van Vereniging Eigen Huis.  Sta hier dus bij stil op het moment dat je een hypotheek wilt afsluiten plus extra geld om bijvoorbeeld te investeren in isolatie.

Wat zou jij doen?

Zou jij geld lenen om je huis duurzamer te maken of vind je dit toch een stapje te ver gaan?

Je kunt bovendien ook kiezen voor groene energie zodat de gas en stroom die je verbruikt duurzaam is opgewekt. Vergelijk daarvoor alle energieleveranciers online en filter op 100% groene stroom. Zo zie je in één overzicht de groenste en de voordeligste energieleverancier voor jou!

Energie vergelijken

Reageer