EL_energiebesparen.jpg

Energie besparen in huis: de acht grootste energieslurpers

Benieuwd welke apparaten de meeste energie verbruiken (en dus veel geld kosten)? Misschien heb je wel grote energieverbruikers in je huis staan zonder dat je het weet. Ontdek in deze blog acht notoire energieslurpers.

Energie vergelijken

Elektrische boiler

Heb je een elektrische boiler van meer dan 20 liter? In een gemiddeld huishouden verbruikt dit apparaat bijna 1.900 kWh per jaar. Dit kost je ongeveer € 420,-. Is je elektrische boiler aan vervanging toe of wil je je woning verduurzamen? Denk dan eens aan een zonneboiler. Deze verwarmt je water met behulp van zonlicht. Je bespaart hiermee bijna de helft van je energiekosten voor warm water.

Verlichting

Een donker huis is niet gezellig, daar is waarschijnlijk zo goed als iedereen het mee eens. Maar verlichting bepaalt wel een groot deel van je energierekening. De lampen van een gemiddeld huishouden verbruiken ongeveer 540 kWh per jaar. Dit kost ongeveer € 120,-. Wil je niet in het donker zitten, maar wel besparen op licht? Vervang je gloeilampen dan door energiezuinige lampen, zoals ledlampen, spaarlampen en (in mindere mate) halogeenlampen.

Grote koel-vriescombinatie

Amerikaanse koelkasten zien er prachtig uit, maar ze verbruiken wel veel energie: zo’n 500 kWh per jaar (€ 110,-). Ook oudere koel-vriescombinaties verbruiken relatief veel stroom, omdat deze vaak geen goed energielabel hebben. Let daarom bij aanschaf van een nieuwe koel-vriescombinatie altijd op het energielabel: A+++ is het meest energiezuinig.

Waterbed

Ongetwijfeld zijn er veel liefhebbers van waterbedden, maar dit slaapcomfort komt wel met een fors prijskaartje. Een gemiddeld waterbed verbruikt zo’n 750 kWh om het water op temperatuur te houden. Dit kost je ongeveer € 165,- op jaarbasis.

Biertap

Heb je in je keuken een biertap staan die continu een vaatje bier koel houdt? Schrik dan niet van een hogere energierekening. Sommige beertenders verbruiken namelijk meer dan 500 kWh per jaar, wat je zo’n € 110,- kost!

Groot Tv-scherm

Grote televisies zijn bijna niet meer weg te denken uit onze levensstijl. Platte televisies zijn vaak energiezuiniger dan de oude beeldbuizen van vroeger, maar de winst wordt vaak weer gecompenseerd door de grootte van het scherm. Ga je een nieuwe tv kopen? LED-LCD-tv’s zijn veel zuiniger dan plasma-televisies. LED-LCD-tv’s verbruiken ‘maar’ 155 kWh per jaar (goed voor € 35,-) tegenover een verbruik van 485 kWh door plasma-televisies (€ 110,-).

Airco

Een airco verbruikt per jaar gemiddeld 160 tot 430 kWh, afhankelijk van het model. Dat kost je ongeveer € 35,- tot € 95,- aan stroom. Ben je nogal warmbloedig en wil je in de zomer graag afkoelen? Koop dan een ventilator. De ventilator veroorzaakt een heerlijk verkoelend briesje en verbruikt maar zo’n 15 kWh (€ 3,-) op jaarbasis.

Wasdroger

Veel mensen zouden de wasdroger aanwijzen als de grootste energieslurper in huis. Toch is dit niet waar. Als je de wasdroger gemiddeld twee keer per week aanzet, verbruik je ongeveer 240 kWh per jaar, wat je ongeveer € 50,- kost. Maar als je je was ophangt op een wasrek, kun je die € 50,- mooi aan iets anders uitgeven!

NB: de prijzen zijn berekend op basis van 22 cent per kWh.

Tips om energie te besparen

  1. Zet apparaten uit die je niet gebruikt. Ook in stand-by verbruiken de meeste apparaten nog energie.
  2. Let bij aankoop van het apparaat op het energielabel. Het label A+++ is het meest energiezuinig.
  3. Hou bij aankoop ook op het vermogen (in Watt) van een apparaat in de gaten. Des te minder vermogen, des te minder energie een apparaat verbruikt.

Bespaar door over te stappen

Door je energie vergelijken kun je ook gemakkelijk besparen op je energierekening. Vul snel onze energievergelijker in en kijk welke energiedeal het beste bij je past.
Energie vergelijken

1 reactie

Rene - 17 juni 2019 Reageer

Waarom staat de grootste verbruiker er niet bij…. elek. Auto dit zijn de groot verbruikers hier loop je leeg op, ik ging naar ruim het dubbele verbruik per jaar bij 12.000 km per jaar.

Reageer