141114-Lampen-uit.png

Energie besparen: doe het licht uit!

Nelly Furtado en Teddy Pendergrass zongen het al eens: turn off the lights! En ik zal je verklappen: Nelly en Teddy weten waar ze het over hebben… Door het licht uit doen zodra je een ruimte verlaat kan je namelijk mooi op energie besparen.


Speciaal voor jou: twee leuke achtergrondliedjes die je kan luisteren terwijl je dit blog leest

Op energie besparen: wees je bewust van verlichting

Voor velen van ons is het iets waar we niet over nadenken. We komen thuis, en bam: we zetten direct het licht aan. Een paar spotjes boven de bank, de plafondlamp in de keuken en de hanglamp boven de tafel: zeker nu het vroeg donker is, staan onze lampen vanzelfsprekend aan. En da’s ook niet gek, want in het donker zitten is nou ook niet echt gezellig. Maar wist je dat verlichting tot wel €120 per jaar kan kosten? Da’s een flink aandeel van je energierekening en daarmee is verlichting één van de grootste energieslurpers in huis. Door lampen uit te zetten in ruimtes waar niemand is, kan je dus flink op energie besparen.

Vervang je gloeilampen door LED-lampen

Een gloeilamp zet maar 7 procent van de energie om in zichtbaar licht. De rest van de energie wordt omgezet in warmte. Helemaal niet efficiënt dus! Vervang daarom je gloeilampen door LED-lampen. Een LED-lamp is wel een stuk duurder in de aanschaf dan zijn energieverspillende broertje, maar gaat wel een stuk langer mee. En hij verbruikt fors minder stroom. Stel, je hebt een lamp die 4 uur per dag aan staat. Een gloeilamp kost je dan €13 per jaar, terwijl een LED-lamp je slechts €2,50 per jaar kost. Reken maar eens door hoeveel je kan besparen als je alle lampen in huis vervangt…

Even wat cijfertjes

  • 90 procent van de Amerikanen zegt dat regelmatig iemand in het gezin vergeet de lampen uit te doen wanneer ze een kamer verlaten
  • 47 procent vindt dat de grootste verspilling ‘m zit in het aan laten staan van verlichting terwijl er niemand in de kamer is
  • 49 procent laat de lamp in de keuken onnodig aan staan

We hebben ook nog eens ’n handige infographic gemaakt van in welke kamers mensen de lampen het vaakst aan laten staan:
energie besparen
Dit blijkt uit een onderzoek onder ruim 2.000 Amerikanen. Ongetwijfeld gelden voor ons kaaskoppen ongeveer dezelfde cijfers.

Wil jij ook op energie besparen?

Eigenlijk is op energie besparen heel simpel. Doe het licht uit in kamers waar je niet komt. Vervang je gloeilampen door LED-lampen. En niet te vergeten: ga jaarlijks energiemaatschappij vergelijken en stap over! Als je namelijk ieder jaar een nieuw energiecontract afsluit, weet je zeker dat je profiteert van de laagste energietarieven en de hoogste kortingen. Overstappen is binnen een paar minuten geregeld, helemaal gratis en je bespaart er tot wel €350 per jaar mee! Geen enkele reden dus om het niet te doen :-)

Energie vergelijken

1 reactie

Guus - 7 december 2014 Reageer

Door gebruik van LED verlichting bespaar je vaak tot wel 90 procent energie. op de website van ledlamp-24 zie je bij elk product precies staan welke gloei lamp hij vervangt en wat je elk jaar bespaart met de LED lamp.

Reageer