140818-Isolatie.png

Energie besparen? Denk eens aan isolatie van je woning!

Wil je energie besparen? Overweeg dan eens om je woning te isoleren, zodat er minder warmte verloren gaat. Dat is goed voor het milieu én je portemonnee! Er zijn verschillende vormen van isolatie, waarmee je tot wel 30 procent energie kunt besparen. In dit blog leggen wij precies uit welke mogelijkheden er zijn!

Spouwmuurisolatie

Een spourmuur bestaat uit twee muren, waar zich een met lucht gevulde ruimte van ongeveer 7-9 centimeter breed tussen bevindt. Dit heet de spouw. Via een spouwmuur gaat veel warmte verloren, omdat deze niet isolerend is. De oplossing: spouwmuurisolatie! Er kunnen verschillende materialen worden gebruikt om de spouwmuur te isoleren:

 • Steenwol: wordt gemaakt van gesmolten gesteente. Steenwol heeft bovendien een goede geluidsisolatie, waardoor je minder last hebt van geluidsoverlast.
 • Glaswol: wordt gemaakt van glasscherven. Het is minder geluidswerend dan steenwol, maar is wel vochtbestendig.
 • Isolatiekorrels: wordt gemaakt van piepschuim. Isolatiekorrels worden in de spouw geblazen en door middel van lijm blijven ze aan elkaar zitten.
 • Purschuim (polyurethaan): ontstaat door een chemische reactie tussen twee stoffen en wordt onder druk verdeeld in de spouw.

Gevelisolatie

Naast isolatie van de spouwmuur zijn er nog twee andere manieren om de muren van je woning te isoleren: buitengevelisolatie of isolatie aan de binnenkant van de muur. Buitengevelisolatie houdt in dat er isolatiemateriaal wordt geplaatst tegen de buitenmuren van het pand. Dit is een vrij kostbare vorm van isolatie, waar eventueel een vergunning van de gemeente voor nodig is. Mocht je die vergunning niet krijgen, dan kun je ook de binnenkant van je woning isoleren. Dat kan in de vorm van een voorzetwand (van bijvoorbeeld gipsplaten), die je kunt afwerken met verf, behang of stuc.

Welke huizen zouden baat hebben bij gevelisolatie? Huizen die na 1989 zijn gebouwd, zijn meestal al voorzien van een kwalitatief goede isolatie. Huizen die tussen 1920 en 1975 gebouwd zijn, hebben vaak nog geen isolatie. En huizen die tussen 1975 en 1989 gebouwd zijn, zijn meestal geïsoleerd met materialen van beperkte kwaliteit.

Dakisolatie

Warme lucht stijgt op. Daardoor verliest een huis dat niet geïsoleerd is, veel warmte via het dak: zo’n dertig procent. Gelukkig is er dakisolatie! IsolatieOnder dakisolatie valt:

 • Schuin dak, buitenzijde
 • Schuin dak, binnenzijde
 • Plat dak
 • Zoldervloer (mits de zolder niet wordt gebruikt als woonruimte)

Vloerisolatie

Vloerisolatie is vooral interessant voor woningen die voor de jaren ’80 gebouwd zijn. Om de vloer te kunnen isoleren, is het wel nodig dat er een kruipruimte onder het huis zit. Door de onderkant van de vloer met isolatiemateriaal te bedekken (bijvoorbeeld purschuim, isolatieplaten of isolatiekussens), kan de kou uit de kruipruimte niet langer je woning binnendringen. Ook wordt de vloer beter beschermd, omdat -ie minder vocht kan aantrekken. Mooie bijkomstigheid: de vloer voelt meteen een stuk minder koud uit aan!

Isolatie van de kruipruimte

Dankzij isolatie van je vloer is de ruimte daarboven een stuk minder koud en vochtig. Maar de kruipruimte zelf blijft wél koud en vochtig. Daarom kun je er ook voor kiezen om de bodem van de kruipruimte te isoleren. Om het meest optimale effect te krijgen, wordt vloerisolatie dus vaak gecombineerd met isolatie van de kruipruimte zelf.

Isolatieglas

Isolatieglas bestaat uit meerdere lagen glas, waar een dunne laag lucht of gas tussen zit. Met isolatieglas blijft de warmte niet alleen beter in huis, maar ook zal er minder tocht zijn. Isolatieglas werkt bovendien geluidsisolerend. Er zijn verschillende varianten van isolatieglas verkrijgbaar, variërend van gewoon dubbelglas tot HR+++ (drievoudig glas).

Is het plaatsen isolatieglas niet mogelijk, bijvoorbeeld omdat je glas-in-lood-ramen hebt? Dan zijn voorzetramen een goede keuze. Dit zijn glasplaten die in een frame op het kozijn of raam gemonteerd worden.

Minder ingrijpende vormen van isolatie

Bovenstaande manieren om je huis te isoleren vergen best wel een investering. Maar je kunt gelukkig ook met een beperkt budget al besparen op je energierekening, bijvoorbeeld door naden en kieren te dichten of radiatorfolie aan te brengen.

Naden en kieren dichten

PurschuimHet lijkt misschien een kleinigheidje, maar je kunt ook besparen op je energierekening door naden en kieren te dichten. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het plaatsen van tochtstrips bij ramen, deuren en kozijnen. Gaten in de muur waar leidingen door lopen, kun je dichten met purschuim, net zoals aansluitnaden tussen gevel en dak.

Radiatorfolie

Een radiator geeft ook warmte af aan de kant van de muur, waardoor veel warmte verloren gaat. Om dit te voorkomen kun je radiatorfolie aanbrengen op de achterkant van de radiator. Dit is gewoon te koop bij de bouwmarkt.

Kosten isolatie

De kosten voor isolatie variëren per soort isolatie en zijn afhankelijk van onder andere materiaalkeuze, het te isoleren oppervlak en de vochtigheid in huis. Gemiddeld liggen de prijzen tussen de €15 en €130 per vierkante meter.

 • Gevelisolatie: €15 tot €130 per m2
 • Vloerisolatie: €30 per m2
 • Dakisolatie: €40 tot €60 per m2
 • Kruipruimte isolatie: €20 tot €25 per m2
 • Isolatieglas: €65 tot €120 per m2

Hoe lang het precies duurt voordat je deze energiebesparende maatregel terug hebt verdiend, is afhankelijk van veel verschillende factoren (materiaalkeuzen, te isoleren oppervlakte) en valt dus niet precies te zeggen. De minder invasieve vormen van isolatie, zoals radiatorfolie en het dichten van naden en kieren, verdien je meestal binnen een jaar terug. Grotere investeringen, zoals het plaatsen van dubbelglas, kosten zo’n tien jaar om terug te verdienen.

Wat levert isolatie op?

Hoeveel je kunt besparen op je energierekening door delen van je huis te isoleren, is afhankelijk van veel verschillende factoren. Heb je een tussenwoning waar vloerisolatie wordt aangebracht? Dat levert je jaarlijks een besparing op van ongeveer €200. Eenzelfde bedrag bespaar je bij het isoleren van de spouwmuren. Voor een gemiddelde vrijstaande woning ziet het kostenplaatje er alweer heel anders uit: in zo’n bespaar je met vloerisolatie zo’n €400 en door spouwmuurisolatie ongeveer €850.

Subsidie isolatie?

Met subsidie wordt isoleren een stuk aantrekkelijker. Er zijn verschillende subsidiepotjes op regionaal niveau. Om te zien of je hiervoor in aanmerking komt, kun je terecht op www.energiesubsidiewijzer.nl. Voor isolatieglas, vloer-, kruipruimte-, dak- en gevelisolatie geldt dat de btw op arbeidsloon verlaagd is van 21 naar 6 procent.

Nog meer besparen op je energierekening?

Niet alleen energiebesparende maatregelen zoals isolatie verlagen je energierekening. Ook kritisch kijken naar je energierekening loont! Stap je jaarlijks over, dan profiteer je ieder jaar weer van mooie welkomstkortingen en lage energietarieven. Maak vandaag nog een vergelijking en ontdek direct hoeveel jij kunt besparen op energie!

Reageer