140422-Energieneutraal-huis.png

Een energieneutraal huis creëren: energiebesparende maatregelen

Vanaf 2020 moet elke nieuwe woning energieneutraal zijn. Maar wat betekent dit nou eigenlijk? En is het mogelijk om een bestaand huis zo aan te passen dat er zoveel mogelijk energie bespaard wordt? Energieleveranciers.nl zocht het voor je uit.

Een energieneutraal huis

Het duurt nog even, maar in 2020 moet elke nieuwbouwwoning energieneutraal zijn. Met ‘energieneutraal’ wordt bedoeld dat het huis net zoveel energie opwekt als het verbruikt. Zulke huizen worden ook wel zelfvoorzienende of nulenergiewoningen genoemd en hebben vaak energielabel A+++. Er zijn ook woningen die net iets meer energie verbruiken dan opwekken: zogenaamde ‘passiefhuizen’. En wie denkt dat zulke woningen vast niet mooier worden van al die energiebesparende maatregelen: onderstaande huizen bewijzen het tegendeel.
[ngg_images gallery_ids=”1″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_slideshow”]

Energiebesparende maatregelen

Om een huis energieneutraal te maken, is er een heel scala aan maatregelen dat ingezet kan worden om zo min mogelijk energie verloren te laten gaan. Een paar voorbeelden zijn:

  • Je energieverbruik in de gaten houden. Een energiezuinig huis begint bij jezelf. Door goed op te letten hoeveel energie je verbruikt, kun je ook al fors besparen op de energierekening. Zet bijvoorbeeld je televisie en computer helemaal uit in plaats van op stand-by, of zet de verwarming een graad lager. Tegenwoordig zijn er talloze slimme thermostaten op de markt waarop je precies kunt zien hoeveel energie je verbruikt.
  • Apparaten met energielabel A. Als je zoveel mogelijk energie wil besparen in je huis, dan zijn je huishoudelijke apparaten een goed punt om te beginnen. Let bij aankoop van bijvoorbeeld je afwasmachine, wasdroger of tv op het energielabel. Sommige apparaten kunnen flink wat energie verbruiken zonder dat je het doorhebt. Ook door je gloeilampen te vervangen door energiezuinige LED-verlichting kun je je huis al een stuk energiezuiniger maken. En wat te denken van een waterbesparende douchekop? Allemaal simpele aanpassingen die een grote besparing opleveren.
  • Zelf energie opwekken. In energieneutrale huizen en passiefhuizen wordt ook energie opgewekt, om te compenseren voor de energie die verbruikt wordt. Je kunt als particulier zonnepanelen installeren, waarmee je je eigen duurzame elektriciteit opwekt. De energie van de zon kun je ook gebruiken door het kraanwater te verwarmen door middel van een zonneboiler.
  • Dubbel glas. Door enkel glas te vervangen door dubbel glas gaat er niet alleen veel minder warmte verloren, maar zorg je ook voor een betere geluidsisolatie en een grotere inbraakveiligheid. Je kunt kiezen voor gewoon dubbel glas, Hoog Rendement-glas (HR+) en Hoog Rendement++-glas.
  • Goede isolatie. Een manier om ervoor te zorgen dat er zo min mogelijk warmte verloren gaat, is het zaak om je huis goed te isoleren. Denk bijvoorbeeld aan je dak, muren en vloer. Er zijn verschillende materialen en technieken om je huis beter te isoleren. Wat de meest optimale isolatiemethode voor jouw situatie is, hangt af van je woning. Let wel op: als je huis heel goed geïsoleerd is, betekent dat ook dat de lucht in je huis niet zomaar vervangen wordt door frisse lucht van buiten. Een goed ventilatiesysteem is daarom aan te raden.
  • Kierdichting. Door de naden en kieren in je woning te dichten, voorkom je dat het gaat tochten. Dit zorgt niet alleen voor meer comfort, maar ook voor een aangename, gelijkmatige temperatuur in huis.
  • Warmte terugwinnen. Veel warmte die in huis wordt geproduceerd, gaat verloren. Denk bijvoorbeeld aan het warme douchewater dat zo wegloopt in het riool. Met een douche-WTW verwarm je het (koude) kraanwater met het water dat je tijdens het douchen gebruikt. Dit werkt als een warmtewisselaar: door koud water langs warmer water te leiden, warmt het koude water op.

Vaak denken mensen dan energieneutrale woningen niet bepaald comfortabel zijn. Niets is minder waar! Dankzij de energiebesparende maatregelen tocht het bijvoorbeeld niet, de vloeren voelen niet koud aan en via het ventilatiesysteem komt er steeds frisse lucht binnen.

Een forse investering, of toch niet?

Gekleurde huizenNiet iedereen heeft de middelen om zijn woning direct helemaal te verduurzamen, want bovenstaande maatregelen kosten een flinke duit. Toch zijn er ook voor de mensen met een minder goed gevulde spaarrekening talloze mogelijkheden om een energieneutraal huis te creëren. Een voorbeeld hiervan is de Energiebespaarlening, waarmee je voor bepaalde energiebesparende maatregelen een lening van € 2.500 tot € 25.000 kunt aanvragen.

Een andere mogelijkheid is door gebruik te maken van initiatieven als Hoom. Bij Hoom ga je een lening aan die je aflost met het bedrag dat je maandelijks aan energiekosten bespaart. Aan het begin van het traject krijg je een energiebesparingsadvies: een voorstel voor energiebesparende maatregelen, op maat gemaakt voor jouw huis. Daarna voeren lokale uitvoerders in een dag of twee de maatregelen uit. Na oplevering en een jaar erna vinden er kwaliteitscontroles plaats, zodat je zeker weet dat alles goed is uitgevoerd. Ook ontvang je maandelijks een overzicht van je energiebesparing. Hoom neemt je dus het grote werk uit handen, zonder dat je daar direct veel geld aan kwijt bent!

Vergeet niet over te stappen

Stel, je bent heel bewust bezig met je energieverbruik en je hebt veel tijd en geld gestoken in het energiezuiniger maken van je huis. Zou het dan niet zonde zijn dat je alsnog de hoofdprijs betaalt voor de energie die je afneemt van je leverancier? Daarom is het verstandig om jaarlijks over te stappen naar een andere energieleverancier. Op Energieleveranciers.nl kun je in een paar simpele stappen de goedkoopste energieleverancier vinden. Je hoeft alleen maar je postcode en verbruik in te vullen. Stap daarom vandaag nog over en bespaar direct op je energierekening!

Reageer