Hoe duurzame energie de energiewereld op z’n kop zet

Heb jij al zonnepanelen op het dak liggen of geïnvesteerd in winddelen? Hoewel duurzame energie eerst nog werd gezien als alternatief voor de traditionele energievoorziening, wordt er nu in toenemende mate voor zon, water en wind gekozen als de belangrijkste energiebron. Hoe kan het dat er sprake is van een keerpunt in de energiewereld?

Zonne-energie toen en nu

De zon is een van de meest duurzame energiebronnen. Al in 1839 experimenteerde de Franse natuurkundige Alexandre-Edmon Becquerel met een elektrode die met licht energie kon opwekken. Vijftig jaar later werd de echte zonnecel ontworpen en daarmee was zonne-energie geboren. Doordat het opwekken van zonne-energie een dure aangelegenheid was, is er eerder weinig belangstelling getoond. Maar het produceren van zonne-energie is tegenwoordig zelfs goedkoper dan het opwekken van energie uit fossiele brandstoffen. Dat geldt niet alleen voor zonne-energie, ook windenergie wordt in stijgende mate steeds meer als vanzelfsprekend beschouwd. De helft van de productie van hernieuwbare energie in Nederland is inmiddels afkomstig van windenergie. En dat zorgt voor een omslagpunt.

De natuur als energiebron

Vooral zonne-energie wordt steeds populairder. Deze vorm van energieproductie is onder meer goedkoper geworden doordat China veel geïnvesteerd heeft in de ontwikkeling van zonnecellen met als doel massaproductie. Daardoor is de kostprijs van zonne-energie in korte tijd erg gedaald. Doordat zonne-energie steeds goedkoper en daarmee populairder is geworden, zijn er een aantal grote projecten van de grond gekomen. Een voorbeeld is het DEWA-project in Dubai dat in 2013 van start ging. Daar staan 152.000 zonnecellen op 59 hectare grond, wat zorgt voor 15.000 ton minder CO2-uitstoot per jaar. De succesvolle Amerikaanse zakenman Warren Buffet was een van de eerste particulieren die miljarden investeerde in zonne-energie. Hiermee gaf hij een serieus signaal af aan de rest van de wereld. Stap voor stap zorgden de ontwikkelingen in de wereld van de zonne-energie ervoor dat nu ook consumenten zonnepanelen tegen een betaalbare prijs kunnen aanschaffen.

Waarom duurzame energie?

Zonne-, wind- en waterenergie is schoon en bovendien raken deze bronnen nooit op. Bij het opwekken van zonne-energie komen geen milieuvervuilende stoffen of broeikasgassen vrij. Wanneer je 1% van de Sahara volzet met zonnepanelen, kan de hele wereld voorzien worden van elektriciteit. Zelf zonnepanelen op het dak leggen, zorgt niet alleen voor duurzame energie maar kan ook nog eens voordelig uitvallen op je energierekening. Je kunt namelijk ook energie die je met je panelen hebt opgewekt, terugleveren aan het net. Deze energie wordt op je energierekening in mindering gebracht. Wanneer je zelfs meer opwekt dan je verbruikt, kun je energie terugleveren aan het net. Daarvoor krijg je een vergoeding, de zogenaamde terugleververgoeding. Ook kun je winddelen aanschaffen. Door samen met honderden andere Nederlanders een klein ‘stukje’ windmolen te kopen, draag je bij aan een duurzamer Nederland en krijg je groene energie rechtstreeks van je eigen windmolen.

Duurzame energie in de toekomst

Nederland heeft de doelstelling om in 2050 CO2-arm te zijn. Op dit moment staat Nederland samen met Frankrijk achteraan op de EU-ranglijst voor Hernieuwbare Energie voor 2020. Dat heeft te maken met het feit dat er minder overheidssteun beschikbaar was voor duurzame energiebronnen. Doordat hernieuwbare energie voor de consumenten steeds betaalbaarder wordt, kan er in de toekomst een inhaalslag plaatsvinden. Hoewel we achterlopen op de rest van Europa, hebben veel bedrijven vertrouwen in de groei van zonne-energie. Zo is de topman van Shell, Ben Beurden, ervan overtuigd dat zonne-energie de toekomst heeft. In een interview met de BBC zei hij dat zonne-energie “ooit de ruggengraat zal vormen van onze energievoorziening.” Of dat het geval gaat zijn, moet de toekomst uitwijzen. In de tussentijd kun jij als consument een steentje bijdragen aan een groener Nederland.

Kies ook voor een duurzamer Nederland

Zit jij er ook aan te denken om zonnepanelen aan te schaffen of te investeren in winddelen? Vergelijk de actie-aanbiedingen van de verschillende energieleveranciers op Energieleveranciers.nl en kijk welk aanbod het beste bij jouw wensen en behoeften past.

Reageer