140325-Juiste-overstapmoment.png

De winter is voorbij: het juiste overstapmoment?

Het zonnetje schijnt, de natuur kleurt weer groen, de lammetjes dartelen door de wei… Kortom: de lente van 2014 is van start gegaan! Veel mensen ontvangen in deze tijd de jaarafrekening van hun energieleverancier en overwegen om over te stappen. Maar is het wel verstandig om na de wintermaanden te switchen naar een andere leverancier? Energieleveranciers.nl zocht naar het juiste overstapmoment en ontdekte: het maakt eigenlijk niets uit.

Jaarafrekening: bijbetalen of juist terugkrijgen?

Je krijgt ieder jaar een afrekening van je huidige leverancier. Ook als je overstapt naar een ander energiebedrijf ontvang je een afrekening. In deze nota is te zien hoeveel energie je daadwerkelijk hebt verbruikt: je maandvoorschot wordt verrekend met de kosten van je werkelijke verbruik. Als je minder hebt verbruikt dan wat je maandvoorschot dekt, dan krijg je geld terug van je leverancier. Heb je meer verbruikt dan verwacht, dan moet je bijbetalen.

Je energieverbruik verschilt per maand, je voorschotbedrag niet

Ook al was deze winter veel zachter dan gebruikelijk, toch verbruik je in deze periode de meeste energie. Je voorschotbedrag is echter vastgesteld op je energieverbruik gedurende een heel jaar, dus je energiekosten worden gelijkelijk verdeeld over de twaalf maanden. Je betaalt In de zomer dus eigenlijk teveel en in de winter relatief te weinig. In de zomermaanden moet je dus al voor een groot deel betalen voor de kosten die je in de winter maakt.

Overstappen vlak na de winter: voordelig of niet?

Juiste overstapmomentAls je vlak na de dure wintermaanden overstapt zal je dus mogelijk moeten bijbetalen. Deze situatie komt echter alleen voor als je een contract voor onbepaalde tijd hebt, of als je je vaste contract voortijdig opzegt. In deze gevallen moet je nog betalen voor de relatief dure wintermaanden, die nog niet ‘verrekend’ zijn met de goedkope zomermaanden. Omgekeerd geldt hetzelfde: stap je vlak na de zomer over, dan is het goed mogelijk dat je nog geld terugkrijgt van je oude energieleverancier. Maar per saldo zal het allemaal niets uitmaken. Je betaalt uiteindelijk namelijk precies voor wat je verbruikt.

Als je een 1-jarig contract hebt dat vlak na de winter eindigt, hoef je trouwens niet bij te betalen: je hebt immers al twaalf maanden een voorschotbedrag betaald waarin het hogere verbruik in de wintermaanden meegenomen is. In dat geval is het verstandig om vlak voor het einde van je contract opnieuw energie te vergelijken en over te stappen naar een nieuw energiecontract.

Wacht niet met overstappen!

Wil je wel overstappen, maar pas als je je jaarnota hebt ontvangen? Of ben je bang dat je moet bijbetalen als je op het verkeerde moment switcht? Dat is nergens voor nodig. Hoewel je dus misschien moet bijbetalen, ben je wel altijd voordeliger uit als je overstapt. Als je nog nooit bent overgestapt, of als je vorige energiecontract al is verlopen, dan betaal je nu namelijk de standaardtarieven van je leverancier. En die zijn behoorlijk hoog! Een overstap neemt gemiddeld zes weken in beslag: er gelden meestal vier weken opzegtermijn en twee weken bedenktijd. Voor deze zes weken betaal je dus sowieso teveel voor je energie.

Sluit je een nieuw energiecontract af, dan profiteer je vaak niet alleen van lagere energietarieven, maar ook van mooie welkomstkortingen. Reden genoeg dus om vandaag nog over te stappen! Check de goedkoopste energiecontracten op Energieleveranciers.nl.

Reageer