De slimme meter en ons energienet

Nog drie jaar en dan is het gedaan met de oude elektriciteitsmeter. Het is de bedoeling dat vanaf 2020 80% van de huishoudens in het bezit is van een slimme meter. Echter deze transitie verloopt nog niet heel soepel. Om hier verandering in te brengen, lanceerden de netbeheerders onlangs de site Onsenergie.net. Hiermee willen ze de consument voorlichten over de voordelen van de slimme meter, hoe de meter werkt en de taak van de netbeheerders. Door de website in het leven te roepen, hopen ze uiteindelijk de transitie naar de slimme meter te versoepelen en te versnellen.

Maak kennis met de netbeheerder

De netbeheerders zelf weten wel waarom weinig mensen bekend zijn met hun diensten. In Nederland hebben we namelijk een van de betrouwbaarste energienetten en voor ons is het normaal om elektriciteit te gebruiken wanneer we dat nodig hebben. Logisch dat we er niet bij stilstaan wie onderhoud pleegt aan het energienet. Dankzij Onsenergie.net weten we vanaf nu wel wie daar verantwoordelijk voor is en dat het de netbeheerder is die de slimme meter bij je installeert. Daarnaast leer je de medewerkers kennen. Elle bijvoorbeeld, die dagelijks op de Waddenzee vaart om ervoor te zorgen dat de Waddeneilanden voortdurend van stroom zijn voorzien. Of de hond van netbeheerder Enexis die speurt naar stroomstoringen. Tegelijkertijd krijgen we meer te weten over de slimme meter. Wat is het doel ervan en vooral: hoe gebruik je hem? Want leuk hoor, zo een slimme meter. Maar dat betekent een extra technisch snufje waar je je in moet verdiepen. Prettig dus als je hierbij op weg geholpen wordt. Overigens blijkt dit hard nodig, want onlangs kwam in het nieuws dat we met z’n allen nog weinig energie besparen sinds de intrede van de slimme meter. Terwijl toch al drie miljoen huishoudens er een hebben.

De voordelen van de slimme meter

Een slimme meter biedt voordelen door werk van jou uit handen te nemen. Zo gebeurt het uitlezen van de slimme meter op afstand en worden de meterstanden automatisch doorgegeven aan de netbeheerder. De netbeheerder geeft deze informatie op zijn beurt weer door aan je energieleverancier waarna jij de jaarafrekening krijgt zonder dat je hier zelf iets voor hoefde te doen. Je kunt nog meer met een slimme meter. Koppel hem bijvoorbeeld aan een van de energieverbruik-apps en kijk of je kunt besparen op je energiekosten. Check ook of je maandelijkse voorschotbedragen overeenkomen met je energieverbruik zodat je aan het einde van het jaar niet hoeft bij te betalen of nu niet onnodig teveel betaalt. Nog meer voordelen van een slimme meter lees je op onze website. Het is niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Er kleven ook nadelen aan de slimme meter, want hoe zit het bijvoorbeeld met de privacy als de energieleverancier jouw energieverbruik per uur binnenkrijgt? Als je dit niet wilt, kun je ervoor kiezen dat de netbeheerder je meter niet uitleest op afstand. Lees meer over de nadelen van een slimme meter.

Ga voor jezelf na of je het prettig vindt dat gegevens over jouw energieverbruik bij andere partijen komen te liggen, ook als je een energieverbruik-app downloadt. Maar zoals we eerder al aangaven biedt een slimme meter tevens voordelen. Hebben we al gezegd dat je in sommige energieverbruik-apps je besparingsdoelen kunt invullen zodat je aan het einde van het jaar weet of je die gehaald hebt? Zo wordt energie besparen extra leuk!

2 comments

M de Kroon - 11 maart 2017 Reageer

Heb onlangs diverse artikelen gelezen over zgn slimme meters waaruit blijkt dat de werkelijke verbruikte stroom niet overeenkomt met de digitaal weergegeven hoeveelheid; Universiteit Twente heeft dit aangetoond; Vooraleer er geen gecertificeerde en goedgekeurde slimme meters op de markt zijn heb i totaal geen interesse;

L.Puntman - 13 maart 2017 Reageer

Heb dit artikel ook gelezen ,maar ik was door een defecte oude meter veroordeelt tot een nieuwe WEL makkelijk maar of ze eerlijk zijn ????????

Reageer