140514-Netbeheerder.png

De netbeheerder: energieke spin in het web

Iedereen heeft wel eens gehoord over het netbeheer. Maar wat doet een netbeheerder nou eigenlijk? En wat merk jij zelf van je netbeheerder? In dit blog legt Energieleveranciers.nl het je allemaal uit.

Wat is een netbeheerder?

De netbeheerder is letterlijk de beheerder van het net. Met het ‘net’ wordt zowel het elektriciteits- als het gasnetwerk bedoeld. Netbeheerders zijn verantwoordelijk voor de aanleg, het onderhoud en het beheer van het net. Bovendien zorgen ze voor het transport van elektriciteit en gas. Ook je aansluiting op het net wordt door je netbeheerder geregeld. Je netbeheerder is dus tevens verantwoordelijk voor de plaatsing van de slimme meter, die iedereen vanaf januari 2015 aangeboden krijgt. Een netbeheerder is dus heel iets anders dan een energieleverancier, die verantwoordelijk is voor de levering van energie.

Het netbeheer is door de overheid vastgelegd in de Gaswet en Elektriciteitswet in 1998. Netbeheerders zijn ontstaan om de handel in elektriciteit en gas te liberaliseren. Om concurrentie op de aanwezige infrastructuur mogelijk te maken, zijn de energienetten bij energiebedrijven ondergebracht in een apart bedrijfsonderdeel. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) houdt toezicht op de netbeheerders en op de naleving van de Gaswet en Elektriciteitswet. Hierdoor kan een netbeheerder zijn alleenrecht in de regio niet misbruiken door bijvoorbeeld de tarieven voor transport te veel te verhogen.

Regiotoeslag

Nederland is verdeeld in tien regio’s. Iedere regio heeft zijn eigen netbeheerder. Je woonplaats bepaalt wie je netbeheerder is. Iedere regio betaalt een andere prijs voor het transport van gas: de regiotoeslag. De regiotoeslag is het bedrag dat u moet betalen voor het transport van gas. Gas in Nederland is afkomstig uit Groningen, dus hoe verder je van Groningen af woont, hoe duurder het transport is en hoe hoger je regiotoeslag is. De regiotoeslagen zijn al verwerkt in de energietarieven in onze vergelijkingstool. Daarom hebben we dus ook je postcode nodig om de juiste prijzen bij de energiecontracten te kunnen tonen.

Wie is je netbeheerder?

De N.V. Nederlandse Gasunie is verantwoordelijk voor het beheer van het landelijke gasnetwerk. TenneT is de beheerder van het landelijke hoogspanningselektriciteitnet. Het beheer van de middenspannings- en laagspanningsnetwerken is in handen van het Regionale Netbeheer (RNB).

Regionale netbeheerders

  • Cogas Infra en Beheer
  • DELTA Netwerkbedrijf
  • Enexis
  • Enexis (voorheen Intergas Netbeheer)
  • Endinet
  • Liander
  • RENDO Netwerken
  • Stedin
  • Westland Infra

Wil je weten welke netbeheerder in jouw regio actief is? Kijk dan eens hier.

Kosten voor netbeheer

HoogspanningsmastenVoor het gebruik van het gas- en elektriciteitsnetwerk brengt je netbeheerder kosten in rekening. Je betaalt hiervoor een vast bedrag per maand (de netwerkkosten). De ACM (Autoriteit Consument & Markt) bepaalt hoeveel je maximaal moet betalen voor de aansluiting en het transport van gas en elektriciteit. Deze kosten worden in rekening gebracht door je energieleverancier en kun je dus terugvinden in het contract en de rekening die je van je energieleverancier krijgt. Je leverancier verrekent dit vervolgens weer met je netbeheerder. Zelf hoef je dus niets rechtstreeks aan de netbeheerder te betalen!

De netbeheerder en overstappen

Alle energieleveranciers maken gebruik van het bestaande elektriciteitsnet. Als je overstapt naar een andere energieleverancier, dan blijf je bij je netbeheerder (tenzij je verhuist naar een andere regio). Je nieuwe leverancier verzorgt de contacten met je netbeheerder. Je hoeft je netbeheerder dus niet op de hoogte te brengen van je overstap.

Waar je je netbeheerder wél van op de hoogte moet brengen is bijvoorbeeld een zonnepanelen-installatie op je dak. Als je met je zonnepanelen meer energie opwekt dan je verbruikt, kun je dit terugleveren aan het elektriciteitsnet. Om aanspraak te maken op een mogelijke terugleververgoeding, moet je je zonnepanelen melden bij de netbeheerder. Je melding is ook nuttig voor de netbeheerder zelf: dan kan deze namelijk het elektriciteitsnet zo optimaal mogelijk beheren.

Besparen op je energierekening

Ook al kun je niet overstappen naar een andere netbeheerder en zal je dus altijd netwerkkosten moeten betalen, toch kan je ook op andere manieren fors minder betalen voor energie. Je bent namelijk wél vrij om je eigen energieleverancier te kiezen! De prijzen per leverancier verschillen enorm. Vul daarom snel je gegevens in op Energieleveranciers.nl en ontdek vandaag nog hoeveel jij kunt besparen op je energierekening!

Reageer